2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Flash mob, avagy csődüljünk!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A flash mob – villámcsődület – olyan tömeges akció, amit az emberek saját szórakoztatásukra csinálnak

[ ÚJ TESZT ]

Mi az a flash mob?

A flash mob, amely magyarul a villámcsődület nevet kapta, gyakorlatilag egy olyan tömeges megmozdulás, mely annak érdekében jön létre előzetes szervezéssel, hogy minél több embert döbbentsen és mosolyogtasson meg, mindenféle egyéb hátsó szándék nélkül.

Az első jegyzett flash mobokat Bill Wasik szervezte, és bár belefutott nehézségekbe, illetve volt, hogy az esemény a körülmények alakulása miatt elmaradt, rövid időn belül mégis világszerte elterjedt ez a tevékenység, s mint olyan, hozzánk is elért.

Bár a magyarországi csődületek jelenleg éppen gyengélkedőben vannak, hisz többen meglátták benne azt, hogy rendkívül hatékonyan lehet felhasználni őket ilyen-olyan célok, cikkek, elvek reklámozására, azért még mostanság is előfordulnak kis hazánkban ilyen jellegű események (így például a pár hónapja rendezett globális párnacsata)

Egy ilyen gyűlés megszervezése általában véve nem vészes:
Végy egy jópofa, könnyen megvalósítható, mindenki számára könnyen megérthető és követhető ötletet, ami még érdekes is. Keress megfelelő időpontot és helyszín(eke)t, majd készítsd el a flash mob menetrendjét, fogalmazd meg, s időben, azaz mérettől függően legalább másfél-két héttel előbb (de ne túl korán, mert feledésbe merül), kezdd el hirdetni ahol csak tudod (lehetőleg kiemelve a helyszínt, időt, illetve a csoportosulás menetrendjét). Még jobb, ha össze tudsz dobni neki egy honlapot is, amit meg lehet adni bővebb információk forrásaként. Aztán imádkozz, hogy legyenek rajta elegen...

Nyálazzuk át kicsit részletesebben a három talán leglényegesebb pontját egy ilyen akciónak!
Helyszín: Könnyen elérhető, tágas, viszonylag forgalmas helyeket érdemes számba venni, majd kiválasztani az egyiket, s ott minél pontosabban meghatározni egy kisebb szegmenst.
Időpont: Olyan időpontot kell választani kezdésnek, ami vélhetően sok embernek jó lesz. Megfontolandó tehát hétvégi vagy munkaszüneti napra szervezni. Fontos továbbá körbenézni, hogy közvetlenül előtte vagy utána ne legyen betervezve más ilyen jellegű csoportosulás, nehogy elvonják egymástól a tömegeket. Egyesek úgy tartják, legalább 20-30 napnyi szünetet érdemes tartani két villámcsődület közt.
Menetrend: Ahhoz, hogy minden jól menjen, ha már összejött a tömeg, érdemes már előre leszögezni a flash mob egy eltervezett vázát. Mindenképpen tartalmaznia kell azt, hogy a szervező(k) milyen jól észlelhető jelzésekkel indítják el, illetve oszlatják szét az eseményt, illetve, ha több részből áll, a különböző szakaszokat milyen jelzésekkel választják szét egymástól. Minél könnyebben követhető, annál jobb. Nem érdemes 10 percnél hosszabbra tervezni, mert akkor már elveszti a dolog a spontaneitását és meghökkentő hatását, sőt, van, amikor már 10 perc is sok.

S hogy mindez miért jó? Elsősorban azért, mert isteni szórakozás!
Ízelítőnek íme néhány videó:
Kútimádás
Fagyás
Párnacsata

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.