2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Firefox újratöltve

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ideje mindenki kedvenc böngészőjét, a Firefoxot kifilézni, méghozzá tüzetesen. Számomra ennek a...

[ ÚJ TESZT ]

Ideje mindenki kedvenc böngészőjét, a Firefoxot kifilézni, méghozzá tüzetesen. Számomra ennek a böngészőnek a legnagyobb előnye nem a gyorsaságában és a szabványok betartásában rejlik, hanem a személyre szabhatóságában - noha az első két tulajdonsága is fontos. Kis túlzással állítható, hogy az Internet Explorer idejében ez a fogalom nem létezett. Mindenki beállíthatta magának a kezdőlapját, később pedig lehetőség volt különféle szkineket ráhúzni az eszköztárra, de ebben ki is merült a tudomány.

A tűzróka elődje, a Mozilla sem ezért született persze, de ez volt a következő lépés miután sikerült megalkotniuk egy, az IE-nél jóval stabilabb és a webes szabványoknak megfelelni képes böngészőt. A Firefox motorjául szolgáló Gecko egyik tulajdonsága, hogy képes kezelni olyan külső modulokat, amit felhasználók írtak különféle célokra. Ez lehet egy helyesírás-ellenőrző, vagy egy olyan, ami blokkolja a hírdetéseket az oldalakon. Ebben a posztban azokat a kiegészítőket mutatom meg, amiket én használok, és noha önmagában is remek böngésző a Firefox, de ezekkel még jobbá válik.

I. Előtérben a funkcionalitás

Adblock Plus - az egyik legalapvetőbb kiegészítés, ez végzi a kéretlen reklámok, felugró ablakok és egyéb hírdetések eltávolítását. Gyorsítja az oldalak betöltését, és átláthatóbbá teszi őket.

Customize Google - aktiválja az ún. Google javaslatokat. Ez azt jelenti, hogy egy szó, vagy szótöredék begépelésére kilistázza a leggyakoribb találatokat, így könnyebbé teszi a keresést.

Tab Mix Plus - a Firefox másik nagy újdonságát, a tab-os böngészést fejleszti tovább, és egy okosabb munkamenet visszaállítót is magában rejt. Sőt, az Operából ismerős mouse gesture-öket is aktiválja.

Greasemonkey - ezzel a kiegészítéssel válnak elérhetővé azok a felhasználók által írt szkriptek, amik közé a már tárgyalt iwiw tools is tartozik többek között. A userscripts.org-on érdemes körülnézni, rengeteg hasznos kis szkriptet lehet találni.

DownThemAll! - leginkább a FlashGot-hoz hasonlítható letöltésvezérlő, képes az éppen látogatott oldalról összegyűjteni a linkeket, majd egy megadott helyre letölti őket. Például, ha egy oldalon van néhány száz kép, vagy egyéb fájl, akkor megspórolhatunk némi kattintgatást.

PDF Download - ugyan rendelkezik a Firefox beépített pdf-olvasási lehetőséggel, de az esetek nagy többségében inkább csontrafagyasztja a böngészőt, minthogy megfelelően működne. Ezzel a kiegészítéssel a pdf fájlokat letölti a megnyitás helyett, de beállítható egy 'Kérdezzen rá' opció is.

FireFTP - egy közepesen fejlett FTP-klienst integrál a böngészőnkbe, amit a FlashFXP-hez lehetne leginkább hasonlítani.

Nightly Tester Tools - erre a kiegészítésre egy barátom hívta fel a figyelmem a Firefox 3-ra átállás problémái kapcsán. Képes override-olni a régebbi verziók tiltását, így az újabb verziók megjelenéséig is használhatjuk a kedvencein kiegészítéseinket.

Ezek lennének a legfontosabbak, amik jelentősen növelik a böngésző tudását. A továbbiakban szerepelnek azok a kényelmi és dizájnt javító kiegészítők amik még tovább növelik a felhasználói élményt.

II. Áldozni a kényelem oltárán

AutoCopy - az IRC-es cseteléshez hasonlóan kijelölésre másolja a szöveget. Pofonegyszerű, de mégis baromi hasznos cucc.

Download Statusbar - a letöltéseket tartalmazó kis ablakot leviszi az állapotsor fölé, így mindig szemmel tartható hol tartanak a letöltések.

Linkification - a szövegesen beírt linkeket és e-mail címeket utólagosan alakítja kattinthatóvá. Fórumokban nagyon jól jöhet például, megspórja a másolás-beillesztés kombót.

Image Zoom - ha egy kép túl nagy, vagy túl kicsi akkor igény szerint állíthatunk a méretén, kérésre meg is jegyzi nekünk.

FxIF - a digitális fényképek tartalmaznak egy metaadat-sort, ami leírja a kép készítésének dátumát, hogy milyen fényképezőgéppel készült milyen beállításokkal. Ezt nevezzük exif-nek, ez a kiegészítő pedig megjeleníti kérésre böngészőn belül.

FireShot - beépít egy képernyőlopó programot, amivel a látható mezőt, vagy az egész weboldalt menthetjük el gyorsan és egyszerűen többféle formátumú képben.

CuteMenus - a fenti menüket látja el ikonokkal. Azok számára jöhet jól akik inkább vizuális típusúak, és könnyebben eligazodnak a képi információ alapján.

Minimize to Tray - a bezárás gombot átköti egy olyan funkcióra, ami a tálcán lévő óra melletti értesítési területre csukja le a Firefoxot a bezárás helyett. Így ott egy kis ikonként jelenik meg, és bármikor egy szempillantás alatt visszanyithatjuk.

IE Tab - sajnos léteznek olyan oldalak, amiket készítőik szándékosan úgy terveztek, hogy hibásan, vagy esetleg sehogyse működjenek Firefox alatt - ilyen példul a Windows Update is. Ezzel a kiegészítéssel meghívhatjuk az IE motorját a Firefoxba, így nem kell böngészőt váltanunk.

PicLens - ez egy újabban igen divatos kiegészítő lett, ami képes az arra felkészített weblapokon a képeket egy ízléses dark-glass stílusú galériába összegyűjteni, ahol aztán lehet nézelődni kedvünkre. Példának az okáért a Flickr, a Google képkeresője és az IWIW tudja már ezt a ficsőrt.

Oldbar - a Firefox 3-ban debültált awesomebar a tapasztalatok szerint mégsem annyira awesome, legalábbis sokaknak nem jön be. Ezzel a kiegészítéssel visszaállítható, egy a Firefox 2 megoldására nagyban hasonlító állapot.

ColorZilla - erre nemrégiben figyeltem fel, és igen csak hasznosnak bizonyult. Webfejlesztőknek és dizájnereknek nem mondok újdonságot a színek hexa-kódjaival, nos ez a kis szösszenet mouse hover-ra megmondja a kódokat, sőt egy beépített színtárat is magában rejt.

iFox - a végére hagytam a kedvencem. Ez nem hasonlít az eddigiekre, mert a funkciója kimerül egy új, pofásabb kinézetben, amivel az Apple Safari-jához nagyon hasonlóvá teheted a böngésződ. Egyszerűen letisztultabb és szebb lesz tőle az ablak.

Szerény véleményem szerint nagyjából ezek lennének a tökéletes Firefox főzetének alapanyagai. A legjobb pedig az egészben az, hogy mindenki magának tudja alakítani a mixet a saját igényei alapján. Biztosan létezik még egy tucat remek kiegészítés - és ezekről is lehetett volna jóval bővebben írni, ahogyan azt Winner_hun kollega már nem egyszer megtette - de ide azok kerültek amik az én életem könnyítik meg valamelyest. A célom egy olyan összeállítás készítése volt ami a friss Firefoxosoknak - mert hál'istennek napról napra nő a "megtértek" száma - segítséget nyújthat. Remélem sikerült, már csak egyetlen kérdésem maradt: neked mik a kedvenceid?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.