2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Firefox - hasznos kiterjesztések IV.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sok víz lefolyt a Dunán az utolsó Firefoxos kiegészítőkről szóló írásom óta, most egy újabb csokorravaló összegyűlt...

[ ÚJ TESZT ]

Sok víz lefolyt a Dunán az utolsó Firefoxos kiegészítőkről szóló írásom óta, most egy újabb csokorravaló összegyűlt, melyek a következők:

Adblock Plus: Element Hiding Helper

Az Adblock Plus kiterjesztés használatát megkönnyítő kiterjesztés.
Használata egyszerű, az eszköztáron az Adblock gomb nyíljára vagy az állapotsoroson található Adblock gombra kattintva előjön egy kis menü, ahol az Elrejtendő elem kiválasztása opciót kell kiválasztani, majd az elrejtendő elemet kijelölni.

Elrejtendő elem kiválasztása

Ha az elemen van az egér, pirosan bekeretezi a program, hogy mi fog eltűnni. Ezt a tiltást ki lehet terjeszteni a z gomb lenyomásával, a változás a piros keret növekedésével látható lesz.

Element Hiding Helper Billentyűkombinációk

Ha megvan az elrejtendő elem, akkor bejön egy ablak, ahol be lehet állítani még pár dolgot. Az előnézet bekapcsolása ajánlott az utólagos szűrőelem vadászása ellen.

Element Hiding Helper előnézet

All-in-One Sidebar


All-in-One Sidebar

Ezzel a kiterjesztéssel minden elérhető az oldalsávban, jobb és bal oldalra egyaránt elhelyezhető.

All-in-One Sidebar opciói

Testreszabhatóságai között szerepel többek között a böngészőből elfoglalt terület szabadon választása illetve az, hogy mindig látszódjon vagy csak akkor, ha az egér rá van húzva.

All-in-One Sidebar beállítások

Cooliris


Cooliris

Előző nevén PicLens. Ezzel a kiterjesztéssel egy 3 dimenziós falon lehet képeket, videókat nézni. Nagyon sok oldallal használható, néhány közülük: Google képtalálatok, YouTube, Flickr, Facebook, MySpace, Photobucket, DeviantArt.

Videók a működéséről

Ha egy oldal kompatibilis a CoolIris-szel, akkor az oldal betöltődése után a képre / videóra húzva az egeret, annak bal alsó sarkában megjelenik egy kis ikon melyre rákattintva bejön a 3D-s fal.
A falon lehetőség van keresni, híreket olvasni, az épp nézett dolgot e-mail-ben továbbküldeni, mely feltétele egy gyors regisztráció.

Aki a saját oldalát szeretné kompatibilissé tenni ezzel az alkalmazással, annak ajánlom tildy Piclens-es galéria készítése című írását.

Favicon Picker


Favicon Picker 3

Erről a kiterjesztésről már korábban írtam, most azért említem meg megint, mert a Firefox 2-es verziójához készült változatot a fejlesztő már nem fejleszti tovább így az automatikusan frissülni sem fog, más viszont megcsinálta ezt a 3-as verzióhoz.
A kiterjesztés egyébként a könyvjelző eszköztáron található ikonok megváltoztatására való igen egyszerűmódon:
A kiegészítőt több féle képpen lehet használni. A beállításainál a könyvjelzők között lehet vele keresni név, URL és utolsó látogatási idő szerint:

Favicon Picker 3 keresési szűrés

Ennek a keresésnek egy hátulütője van, ha a találatok között legalább 2 találat van, nem lehet kiválasztani, hogy melyik könyvjelző ikonját szeretné az ember lecserélni, a program könyörtelenül kicseréli az összes találat ikonját.
A másik ikoncserélési mód ennél jobb, a lecserélni kívánt könyvjelzőn jobb klikk / Tulajdonságok, a megjelenő ablakban az Ikon résznél be lehet tallózni az új favicon-t.

Favicon Picker 3

Firefox Companion for eBay


Firefox Companion for eBay

eBay-t használóknak lehet hasznos ez a kiterjesztés. Egyszerűen átnézhető minden licit, értesít, ha túllicitáltak, ha megnyertem a licitet stb...

Firefox Companion for eBay aktív termékek

Firefox Companion for eBay beállítások

Van egy nagyon hasznos funkciója is: ismeri az összes hivatalos eBay-es oldalt, ha megadjuk neki a jelszavunkat akkor minden egyes oldalon nézi a beírt jelszót. Ha az megegyezik a eBay-es jelszóval és a kiterjesztés listájában nincs benne az az oldal, akkor figyelmeztet.

Firefox Companion for eBay éretsítő

Firefox Companion for eBay jelszóőr

LinkChecker

A weboldalakon elhelyezett linkeket lehet vele leellenőrizni. A könyvjelzőket is lehet ellenőriztetni vele, így könnyen kiszűrhető mely oldalak elérhetetlenek. A könyvjelzők ellenőrzésének módja a következő:
Az about:config-ban a browser.bookmarks.autoExportHTML értéket át kell állítani true-ra, majd a profilon belül a bookmarks.html file-t megnyitva a könyvjelzők linkként fognak megjelenni egy oldalon, itt kell lefuttatni a LinkChecker-t. (forrás)

A profilok az különböző operációs rendszereken máshol találhatóak:
XP: X:\Documents and Settings\felhasználói név\Local Settings\Application Data\Mozilla
Vista: X:\Users\felhasználói név\AppData\Roaming\Mozilla
Linux: ~/.mozilla/firefox

NoScript


NoScript

Talán a leghasznosabb kiterjesztés a sok közül, ez ugyanis nem enged semmilyen javascriptet futtatni, amíg azt jóvá nem hagyjuk. Kezelése egyszerű, ha a látogatott oldalon van olyan script, amit még nincs se engedélyezve, se tiltva, akkor egy információs csík előjön, ahol meg lehet adni, hogy az oldal scriptje megbízható vagy sem.
A scriptek ideiglenes futtatására is van lehetőség, mely az oldal megnézése után visszavonható. Az ideiglenes scriptengedélyezés legkésőbb a böngésző újraindítása után törlődik.

NoScript menü

Source Viewer Tab

Az oldalak forráskódját nem új ablakban, hanem új lapon lehet vele megnézni.

Tab Mix Plus


Tab Mix Plus

Ez a kiterjesztés is szerepelt már egy korábbi írásomban, viszont a 3-as Firefox megjelenése óta hivatalosan még nincs kompatibilis változat, a böngészőben a kompatibilitás ellenőrzésének kikapcsolása után sem működik a legutolsó hivatalos verzió.
A kiterjesztés nevére kattintva a TMP fóruma jön be, ahonnan hozzáadható a böngészőhöz a legújabb verzió

A lapok használata van jelentősen továbbfejlesztve. Főbb tulajdonságai:
Linkek:
Új ablakban megnyíló linkre kattintva nem indít el még egy firefoxot, hanem új lapon nyitja meg az oldalt.

Események:
Alapértelmezettként, ha egy lapon vagyunk, a könyvjelzőknél kiválasztunk valamit, akkor azt az adott lapon nyitja meg a böngésző. Itt be lehet állítani, hogy új lapon nyissa meg az oldalt vagy oldalakat.

Megjelenés:
Ha a lapok nem férnek el egymás mellett, akkor akár több sorba is lehet rendezni azokat.
A lapok alapértelmezettként a böngésző tetjén helyezkednek el, itt áthelyezhetők alulra.
Többek között még beállítható a lapokon, hogy betöltés óta olvastuk-e azt, a betöltődés folyamata is nyomon követhető a fülön, melynek testreszabása igen tág körű.

Egér:
Egér beállítások a lapokhoz, igen sok opciója van, billentyűzet + egér kombót is lehet használni. Amit használok, az a középső gombbal kattintás, azon belül pedig a lap URL másolása a vágólapra opció. A funkciók teljeskörű használata itt megtekinthető.

Menü:
Egy lapon való jobb kattintáskor megjelenő menü felesleges részeit lehet eltávolítani, esetleg plusz opciókat beletenni.

Munkamenet:
Ha több lap nyitva van, a böngészőt bezárom, majd később ismét elindítom, akkor az összes lapot ott nyitja meg, ahol be volt zárva, nem kell újra megkeresni mindent.

Ezeken kívül van még benne egy oldal újratöltés funkció, mellyel az adott oldal frissítését lehet vele ütemezni, ez a helyi menüben jelenik meg.

Text Area Resizer & Mover


Text Area Resizer & Mover

A szövegbeviteli mezők áthelyezhetőkké és átméretezhetőkké válnak. Például ha valaki ír egy hosszabb LOGOUT bejegyzést és azt nem szövegszerkesztőben írja meg, vagy csak szerkeszteni akarja a meglevő írást, akkor megkönnyíti a munkát.

Text Area Resier minta
[+]

Text-to-Image


Text-to-Image

Ha egy weboldalon .jpg kiterjesztésű kép található akár kép, akár szöveges formában, akkor az a kép az előre megadott átméretezés szerint fog megjelenni a böngészőben. Dupla kattintással megnézhető az eredeti méretben a kép.
Ennek a kiterjesztésnek vannak előnyei és hátrányai.
Előnyök: kényelmes, ha szövegként van linkelve egy kép, akkor a szöveg helyén látható a a kép, így nem kell külön rákattintani a szövegre és megvárni, amíg betöltődik a kép.
Hátrányok: sok kép esetén erőforrásigényes, lelassulhat, pár mp-re megakadhat a böngésző.

Update Scanner


Update Scanner

Figyeli a megadott weboldalak változását, ha a megadott karakterszámon felüli a változás mértéke, akkor egy felugró ablak és egy hangjelzés figyelmeztet.

Update Scanner - oldal frissítésének beállításai

Ha egy oldal frissült, akkor az a vizsgált oldalakat tartalmazó listában félkövérrel lesz kiemelve, melyre érdemes a középső egérgombbal rányomni, mivel az új lapon, háttérben nyitja meg a frissített oldalt, nem pedig az utoljára nézett lapon.
A változások sárgával vannak kiemelve.

Update Scanner - változás történt egy oldalon

Winner_hun

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.