2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Fényképezőgép feltámasztás III. - Canon 1000D zárjavítás

Egy Canon 1000D zárcseréje amatőr módon: meredek kaland volt, de visszagondolva egyáltalán nem vészes.

[ ÚJ TESZT ]

Az összerakás a szétszedés fordítottja

Az összerakás a szétszedés fordítottja. Elvileg. Meg ha emlékszik az ember, hogy mit csinált hetekkel azelőtt.

Mindenesetre nem volt olyan nehéz összelapátolni a gépet, persze ez is egy egész estés műsor volt. Bekerült a zár (az alátétek a zár és a fémváz fölött vannak, van, ahol alá kell betenni a zárat), visszakötögetni a kábeleket, visszaakasztani a tükör rugóját (hegyes csipesz a barátunk), vissza az akkutartót, fel a fémváz, a gép teteje, szenzor, rá az alaplap, a kis fém kitámasztók, annyi csavar, hogy éppen ne essen szét (mert ez még csak próba), akku, bekapcs. Feléledt!


Minden nélkül, akkutartó, DC panel, tükörakna, fémváz

Csak éppen nem fényképezett. Err99, ha fényképezek, és fent marad a tükör (na ez volt a legfurcsább, mert be volt akasztva a rugó). De mondjuk ki is kapcsolt exponálásra. Meg nem mozgott az egyik redőny. De pont az, ami korábban benne volt, és mozgott... Gondoltam, rossz a zár, majd ha megjön a cseredarab, akkor beteszem azt.

Na persze nem hagyott nyugodni a dolog, kis idő múlva kiderült, hogy szenzortisztítás módban viszont kinyílnak a redőnyök. Live View-ban viszont nem, és exponálásra ebben is kikapcsolt a gép. Akku kivétel-visszarakás hatására pedig a tükör visszaállt a nyugalmi pozíciójába (kikapcsolt gép esetén is).

Már éppen szét akartam szedni, ám amikor elkezdtem, a kezemben maradt a szenzor csatlakozója. Sikerült úgy visszadugnom, hogy a helyén maradjon, de kontakt ne legyen.


Fent a teteje

A szenzorkábel visszadugása után elkezdett rendben működni a masina, exponált, fókuszált... És az utóbbit a jó helyre tette :) Egy alapos szenzortisztítás után (mert összerakás közben persze sikerült jól összekoszolni) már a képek sem voltak pöttyösek. A ház összecsavarozása után jelenleg a gép hibátlan.

A kezelése először kicsit fura volt az 1100D után, de pl. a 18-55 kitobjektív jobban illik hozzá az alacsonyabb felbontás miatt (: kevésbé jönnek ki a képi hibái ), és ugyanolyan könnyen megszokható, mint az utódja. Az egy hiányosság számomra, hogy a legnagyobb érzékenysége ISO1600, de ez sem rettenetes gond (fényerős üvegek kellenének inkább magas ISO helyett).


Itt már csak az előlap hiányzik

Meredek kaland volt, de visszagondolva egyáltalán nem vészes, jó leírásokat sikerült találni, segítség is érkezett, csavarozni pedig bárki tud. Persze érdemes egy ilyen gépet csak némi szerelési gyakorlattal szétszedni, de nem megoldhatatlan feladat. A legnagyobb veszély az, ha a várt hiba helyett valami más okozza a gép működésképtelenségét.


Összerakva


Ilyet fényképez

Azóta történt

  • RawTherapee munkamenet

    A RawTherapee-t állítólag csak az tudja használni, aki írta. Te is tudni fogod, ha megérted, mi mire való benne :)

  • Canon 300D rutin-biztosítékcsere

    Mármint a típusnál rutin, nem nekem, de kis csavarozási-forrasztási tudással könnyen megoldható.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.