2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Ezek a mai fiatalok...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sziasztok! Régóta érlelődik bennem a gondolat, hogy megírjam ezt a kis szösszenetet,...

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok!

Régóta érlelődik bennem a gondolat, hogy megírjam ezt a kis szösszenetet, és végre elhatározásra jutottam. Ennek fő oka, hogy nem igazán tetszik a mai fiatal korosztály, köztük a sajátom, viselkedése. Az írás folyamán szemezgetni fogok innen-onnan, esetleg csapongó leszek.

Kezdésnek kis bemutatkozás. 24 éves vagyok, és nős. Valamivel több, mint két éve. A párommal már hat éve vagyunk egymás mellett, úgyhogy azt hiszem, nyugodtan nevezhetem ezt stabil, rendezett családi háttérnek. 20 éves korom óta eltartom magam, jelenleg épp egy elektronikai cégnél dolgozom technikusként.

No, akkor vágjunk bele...
Kölökkoromban imádtam diszkóba járni. Jó zene (90-es évek közepe-vége), jó társaságok. Aztán elmúlt a varázsa. Megjelentek a fiatalok. Halálrészeg 13 éves, 40 kilós srácok, akik mindenkit meg akartak verni, és mindenkit meg akartak dugni. Gondolom mindenkinek ismerős a helyi „Don Juan” csajozós jelszava: „Szétsz*patom az agyát, aztán mehet a
g*cibe!” De a lányok sem voltak jobbak. 12 éves kislány ajánlkozik fel egy sörért. Mindegyik szájában cigi. Undorítóak…

Minden nap azt látom az utcán hogy iszonyat kemény középiskolások vannak nálunk. Mindenkinek beszólogatnak, a buszon hangoskodnak, zavarják a többi utast. Miért nem tudnak kulturáltan viselkedni?

A másik problémám a beszédük. Én elhiszem, hogy ez a menő, de minek kell, hogy minden harmadik szavuk káromkodás legyen? Úgy anyázzák egymást, mint ahogy más az igekötőket használja. A társa meg röhög rajta. Lehet, hogy én vagyok rosszul összerakva, de ha nekem valaki anyázna, akármilyen haverom, úgy vágnám szájba, hogy kiköpi a fogait.

Számos internetes fórumon jelen vagyok, sokat olvasok. Itt még szembeötlőbb a kommunikáció torzulása a fiatalságnál. Amit a legjobban utálok, az a netes szleng ész nélküli használata. A „LOL” kifejezéstől egyenesen a falra mászok. A hideg kiráz tőle. És egyre többet használják nem odaillő helyeken is. „Megyek eszek valamit lol…” Ennek mi értelme? De hallottam már Counter Strike szerveren egy 9 (!) éves kisgyerektől élőben is, semmi hangszínnel. Gusztustalan…

Az anyázás a neten is divat náluk, mindenkinek lóf*szt, válogatás nélkül. Az értelmesebbjével egész jól lehet beszélgetni, de a legtöbbjük, ha vitába szállnak velük, esetleg meg is cáfolják őket, végső érvként a „K*rva *nyád, hülye b*zi!” nevű fegyvert kapja elő. Esetleg még hozzáteszi, hogy „Ennyi!”

A másik vesszőparipám a helyesírás. Egyszerűen nem tudnak helyesen írni. Nem nem akarnak, nem tudnak. „Mongyátok, hadgyuk, külddjetek” és társai. A „j” és „ly” a legtöbb fiatalnak problémát okoz. De akkor vajon mit csináltak az iskolában? Számomra az idegesítő, és bántja a szemem. Ha szól az ember neki, akkor megsértődik, és közli, hogy tud helyesen írni, csak sietett. Könyörgöm, ez egy fórum, hova siet? Saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt azzal, hogy az írására sem ad. Gondolom sokunknak ismerős dragonfx írásnak nevezett random betűdobálása. Nekem fizikai fájdalmat okoz néha kielemezni, mit is akart.

Végül egy kis kulturális példa: Pár hete ülök a buszon, mögöttem kb. 15 éves pár. Egyszercsak elkezdenek Trianonról beszélgetni. Mert ha ők ott lettek volna, megmutatták volna, hogy kellett volna csinálni. Nem tudták, mi is volt Trianon, de ők megmutatták volna…

Nem célom ezen írással bárkit is megbántani, de talán páran magukba néznek, és esetleg nem egy olyan generáció fog felnőni, aki még kommunikálni sem képes…

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.