2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Eutanázia - Pull the Plug...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nehány napja volt szerencsém végignezni egy dokumentumfilmet, ami balesetből kijövő (vagy...

[ ÚJ TESZT ]

Nehány napja volt szerencsém végignezni egy dokumentumfilmet, ami balesetből kijövő (vagy nem jövő ki) kómás páciensekről szólt.
Négy egyén életét muatták be a filmben, a behozatal pillanatától a felépülésig, illetve a nem felépülésig. (Leépülésig...)
Furcsa volt nézni a ''nem felépüléses'' részt, amikor az anyuka ramondja a vegetatív állapotban lévő fiára, hogy ''pull the plug''.
Furcsa volt, mikor az orvos tanácsára (mivel nem látott már jövőt az úriembernek) húzták ki a bizonyos life supportot...

Sokat éltem Magyarországon, de ha jól tudom ez odaát még mindig tiltott.
Tudom, sok a pro és a kontra, de mikor 22 hónap után latod a gyermeked tehetetlenül magaelött nézni (ez már a kómából kijött állapot), viszont semmit nem tud magáról, nemtud enni, nemtud semmit önállóan csinálni, sőt azt sem tudja, hogy létezik, olyan súlyos agysérülést szenvedett.

Kérdésem.
Hadd mondjam el, itt (Amerika) hogy működik ez a program.
Ha úgy gondolod, aláirhatsz két fajta papírt. Az egyik arrol ad bizonyítást, hogyha mondjuk autóbelestben meghalsz, akkor az ép szerveidet felhasznalhatják a Te engedélyeddel. Ilyenkor tesznek egy kis szívet az ID kártyád vagy jogosítványod valamelyik részére;

[kép]

Ez most morbid, de ha ezt az ID-t megtalálják nálad egy kamion alatt beszorúlva, akkor biztosítva lehetsz arról, hogy a felhasználható szerveidet kikapják.

A második megoldás, pedig, hogy aláirsz egy papiírt, ami arról tanúskodik, hogy ha kómába kerülsz, akkor a szüleidnek, ílletve határozott hozzátartózóidnak joga van azt mondani, hogy ''pull the plug''.
Sok államban alá sem kell írnod semmit, hiszen akar egy 6 évessel is bármikor bármi megtörténhet, aki még írni sem tud, ha a szülők úgy döntenek, miért ne? Visszahozni nemtudjak...

Azért ezen érdemes lenne elgondolkozni, mikor az ember már két éve nem tud magárol, néz maga elé, nemtud beszélni, etetik, pelenkázzák, nincs élete. Én már alá is irtam mind a két papírt, hogy ''Pull the Plug''...
Kérdem én, miért nincs joga az embernek meghalni, ha úgy kivánja? Alkotmányos jog kéne hogy legyen mindenhol. Mint ahogy az élet is az. (Nem, nem fogok most cikket írni az abortuszról ) Szerintem.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.