2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Erősítő kicsit komolyabban

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A osztályú erősítő 1969-es kapcsolási alapokon. Idejét múlt? Feledhető?

[ ÚJ TESZT ]

Felvezető

Mint mindig egy technológia dolognál az ember kétkedően fogadja ha öreg, régi sok éve nem fejlődött, de egy ilyen erősítőnél jogos ez a felvetés?

Bevezető

Mi is az az A, AB , B, D osztály?
Nem akarok ezekbe a témákba mélyen belemenni csupán tisztába tenni pár dolgot. Aki tudja már ezeket nyugodtan lapozhat.

Az A-osztály erősítő egy fajta folyamatosan nyitott csap, amibe ha beleengedünk valamit akkor azt tisztán a jel legkisebb változtatásával erősíti . Előnye a legkisebb torzítás, jelalak hűség. Hátránya roppant nagy fogyasztás (150-250 watt) aminek kb. 80% hő formájában jelenik meg ezért viszonylag kis teljesítmény (<25 watt). Természetesen létezik 200 wattos verzió is horribilis 700watt állandó fogyasztással.
Legkissebb THD. Erősítőtől függően 0.5-3.5 Amper folyamatos nyugalmi áram.

A B-osztály már inkább egy nagyon gyorsan jobbról balról nyitogató csap párnak lehet elképzelni. A jel pozitív formáját az egyik tranzisztor (általában NPN) a negatív formáját meg a másik tranzisztor (PNP) erősíti így nincs folyamatos nyitott csap effektus ezért nagyon jó hatásfoka van és ezért nem fogyaszt sokat nem melegszik. (Nem csaj ebben a beállításban létezik természetesen).
De sajnos fellép egy úgy nevezett kereszttorzítás ami akkor jelentkezik mikor az egyik tranzisztor épp bezár de a másik még nem nyitott ki így ezt a pici (de ki hallható) jelet nem jól viszi ki vagy egyáltalán nem viszi ki az erősítő. Nem is hangerősítőnek találták ki anno. A szememben sosem lesz egy hifi B-osztályú erősítő létjogosult (akár >250watt). Nincs nyugalmi áram.

Az AB-osztály már valamivel kecsegtetőbb tulajdonságokkal bír mivel ötvözni próbálja a két erősítőt. Kis kivezérlés mellett képes tiszta A osztályúként viselkedni míg nagy kivezérlésen B.
Itt ugyanis a csap csak egy nagyon picit van folyamatosan nyitva így elkerülhető elméletben a kereszt torzítás mivel nincsenek folyamatosan csukva a tranzisztorok soha. A legtöbb mai általános hifi erősítő ami már minőséginek mondható és nagyobb teljesítményt várnak el tőle erre épül. (25-125 watt)
Minimális nyugalmi áram (~200mA).

D osztály: Na itt már sok elektronika boszorkányság van... Lényegében a jel átalakítására épül az egész.
A bemenő jel információját PWM jellé alakítja (nem a bemenő jelből lesz PWM) és azt használja fel később. A fentiekhez képest legjobb effektivitással rendelkezik és elméletben nagyon jó lenne... De sajnos a valóság azt mutatja, hogy nem lehet olyan minőségi hangzást elérni vele amire már rá lehet büfögni egy audiofil matricát... (nem összetévesztendő a D-osztály nem feltétlen digitálist jelent) Véleményemet fent tartom, amint a forumban szó esik róla, de lehet, hogy csak az elfogultságom miatt. Mindenképp elismerem kicsi keresgélés után, hogy a D-osztály igenis sokat fejlődőtt és Audiofil is lehet!
Az már úgy tűnik megmarad az A-osztályú erősítőknek.

A bevezető végére már csak egy pici meglepit tartogatok.

Rengetegszer vágták a nyáron a fejemhez, hogy minek pazarolom a 2*10 wattos erősítőmre az időmet pénzemet... 10W ?! Uhhh de hát az egy róka lyukba is épphogy elég. Mondták ezt a pmpo 50 wattos papírral rendelkező vacakkal.

Íme egy táblázat ami szerintem jól példázza mire elég 10 watt minőségi 87-90 decibel érzékenységű hangfalak mellett.

Remélem ha nekem nem hisztek, hogy 10 watt ablaküveg repesztő nálam akkor ennek a táblázatnak hisztek :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.