2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

EP-45 Extreme teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

You wil belive Your eyes... Akkor lássuk...

[ ÚJ TESZT ]

Végre... Megérkezett a tuningosok álma - onnan tudom, hogy én is vele álmodtam - az Extreme alaplapom.

Ezelőtt ahogy a blogom-ban is olvashattátok egy szintén jó lapom volt nevezetesen egy x48-Ds4. Ő is minden igényemet kielégítette csak hát a 450-es fsb wall azért zavaró, akárhogy is nézzük. Vele a rekordom a 3trémárkban 20800 pont körül volt ami szintén nem rossz teljesítmény, de mégis frusztráló volt az a hiányzó 200 pötty.

Így hát mit volt mit tenni. Váltani kellet a jobb eredmény elérésének érdekében. A piaci döntés végeredménye egy EP-45 Extreme lett.

Mikor kihozta a futár nem tudtam hirtelen, hogy mit kapok, ugyanis a doboz mérete igen eltérő a többihez képest. A zöld színben fénylő monstrumon ott díszeleg a nagy szétplaccsant X ami a kiépített vízhűtésre utal.(Hidakat is lehet vizezni)

Hát igen már kinézetre sem semmi a csöppség. A hűtőrendszere fantasztikus.

A fejlesztők a hő elvezetésére rezet használtak, ami igen rendes tőlük, és igazán nem fukarkodtak. A felszereltség szintén kitűnő. Kezdve a szilárd elektrolitos kondenzátoroktól a forrasztásokig minden nagyon rendben van. Az egyetlen probléma a PCI csatlakozók elhelyezése. Aki egy ilyen lappal rendelkezik az valószínűleg nem egy vga-t szeretne bekötni, hanem esetleg akár 3-at is. Persze ezeknek a konfigoknak nincs sok értelme, de egy szűk réteg mindig lesz, akiket ez vonz. Így ezen a téren nem ajánlott a lap, de hangsúlyozom, ez nem igen von le a reális értékéből.

Amúgy a PCI-E x16 csatolókból 2 teljes értékű, és egy 8x-os került a deszkára. Továbbá rendelkezik a lap egy PCI-E x1-es és 3 db normál PCI csatival. USB 2.0-ből 10+2 találunk. Természetesen a nyolc utas audio sem maradhatott el amiért a Realtec chip a felelős. Ami plusz, hogy a lapot optikai kimenettel is megtoldották. És ami még érdekesebb, hogy az északi híd hűtőbordája kapott egy kivezetést a hátlapi panelen.

Ami a SATA csatlakozókat illeti nem igazán sikerült jól az elhelyezés. A nagyobb videokártyák esetében a bedugott kábelek összeérnek, és nagyon erősen feszítik egymást a VGA-val. Ez viszont tényleg egy rossz pont a gigának. Ilyen szinten ezt kötelességük figyelembe venni, ugyanis egy óvatlan mozdulat is elég egy repedéshez vagy egyéb hasonló nem kívánatos dologhoz.
A lapon továbbá találunk hőfokjelzőt, cmos reset gombot, és egy kapcsolót.
Hardveresen ezek a főbb jellemzői, természetesen a Gigabyte honlapján, aki esetleg kedvet kap egy ilyen laphoz, további információkat talál.

Akkor kukkantsunk be a BIOS-ba! A cikkben csak a M.I.T-et fogom elemezni, de itt is lesz elég megemlítenivaló.

Belépve a bios-ba a szokásos Gigabyte-os kép tárul a szemünk elé. Lényegében semmiben sem különbözik a többitől. Betekintve a minket is érdeklő M.I.T-be, viszont körülbelül 3-4-szer annyi beállítási lehetőséget találunk, mint a normál lapoknál. A CIA-tól kezdve a legrészletesebb időzítésekig mindent megtalálunk. A feszültségek is sokkal precízebben állíthatók. A hardvereknél rendszerint négy féle fesz állítható így lehetőség van a finomhangolásra is, ami mondjuk ilyen szinten elvárható. A memóriáknál lehetőség van további időzítések beállítására is, bár én ezekhez az értékekhez nem igen nyúltam, de egy bizonyos szint fölött mindenképpen jól jöhetnek. Amire érdemes odafigyelni az két dolog. Nekem például az X48-as deszkámon stabilan mentek a ramok (Geil ultra 1066 MHz) 1,85v-on, de ebben a lapban nálam a stabil működéshez 2.1-et kellett, hogy adjak –igaz a gyártó ezt adja meg referencia értéknek-. A másik, ami rögtön szemet szúrt, az az, hogy nagyon sokat droppol a lap. A biosban 1,225-et adok neki míg valójában csak 1,17-et kap. Ez azt eredményezi, hogy nekem már 600 MHz-es húzásnál is rá kellet dobnom pár tized voltot a stabil működéshez. Érdemes továbbá megjegyezni, hogy a lap hivatalosan is támogatja az 1333Mhz-es ramokat így nyugodt szívvel lehet azokat is izzasztani, ugyanis nem valószínű, hogy a lap lesz a rövid keresztmetszet.
Nagyjából ennyit a biosról, akinek volt giga lapja az úgyis sejti, hogy mit tud, akinek nem az meg vegyen egyet. :)

Hát akkor jöjjön egy kis tuning. Először is a tesztkonfig:

Alaplap: Gigabyte EP-45 Extreme rev. 1.0.
Ram: 2x2 Gb Geil ultra 1066 MHz 2.1v-on
Proci: Q9550 E0 2.83 GHz
Hűtő: Kasza Mugen2 (sohasem tudom leírni) :)
VGA: Club3D HD5870 1Gb
Táp: Cooler Master Silent Pro M 600w
Ház: Cooler Master CM690 (4db venti-vel)
OS: Windows7 x64 Ultimate
Catalyst: 10.1

Lássunk neki!

Először nézzük mit tud alap órajelen:

Nem rossz de nem ezért vettem.

Akkor egy kis plussz fsb, ami sohasem jön rosszul:

Kezd alakulni de még mindig elég karcsú…

No még egy kis fsb, és ebben a körben már a videó kari sem úszhatta meg szárazon az alap órajeleket, így emeltem: 850@865, 1200@1225.

No lássuk:

Ezt már szeretem… Az eredmény máris kettessel kezdődik, de a cél továbbra is a 21k túlszárnyalása.

Ehhez már 460-as fsb-t használtam a vga pedig 880-ra és 1250-re lett állítva. ÉSSS:

IGEN! Megvan, mérnöki pontossággal kiszámítva 21058 pont!

Már megérte váltani és itt meg kell, hogy álljak, és megdicsérjem a giga mérnökeit, ugyanis majdnem elszállt a lapom. Ezután a teszt után tovább húztam a procit 480-as fsb-re. Itt kb 5x indult újra a gép. Teljesen bepánikoltam, hogy eddig tartott a móka, most meg dobhatom ki az egészet a francba, ugyanis sikerült életet lehelnem a gépbe és mit ír ki!? BIOS faild. Na most mi van? Ez annyit jelent, hogy elszállt a bios-om, hát király… Ez kb 10 mp-ig tartott és utána kiírta a gép, hogy: recovering from secondary bios. Nagy szerencse. Nagyon megkönnyebbültem és ekkor kapott értelmet nálam a dual bios és adtam hálát a mérnököknek, hogy ezt kitalálták.

A konklúzióm az, hogy tényleg egy csúcsragadozót hoztak össze Gigáék, és ez a lap még a mai i7-es időszakban is megállja a helyét.
Ami a tuningot illeti kb. 460-as fsb-ig a legkezdőbbek is nyugodt szívvel rántgathatják a lapot, ugyanis tényleg annyi védelem van rajta, hogy elronthatatlan. Ugyanúgy a profik is megtalálhatják benne az örömüket mivel tényleg a legfinomabb hangolásokra is lehetőséget ad a lap. Nem beszélve az fsb 1200-ig mehet:).
Ezt a deszkát csak ajánlani tudom a tuning, és az exotikumok szerelmeseinek.

Köszönöm, hogy szántál a drága idődből a cikkem végigolvasására. Remélem tetszett , az észrevételeket pedig szívesen várom.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.