2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Első 2 hónapom ASUS K50AB-vel

  • (f)
  • (p)
Írta: |

ASUS K50AB tapasztalatok, saját szemmel, elfogulatlanul, 2hónap aktív használat után

[ ÚJ TESZT ]

Tudom volt már egy címlapos írás erről a notiról, de főleg ott a műszaki jellemzőkről és a teljesítményről volt szó, én egy-két fortélyt szeretnék megosztani azokkal akik ilyen gépet használnak, vagy most tervezik a vásárlását.

Hol is kezdjem. Évek óta terveztem már egy notebook vásárlását, de mindeddig nem volt olyan ami elfogadható áron kielégítette volna alapvető szükségleteimet. Ebbe beletartozik a kompromisszumok nélküli netezés, filmnézés és egy kis játék. Eleinte amikor kerestem noteszt 400ezer forintért tudtam volna ezekre a feladatokra megfelelő gépet vásárolni, majd eltelt egy év és már akár 300e Ft-ért lehetett ilyen gépet vásárolni. Mivel nem szakadt a nyakamba a nemzeti bank továbbra is csak álom maradt egy ilyen noti. Majd eltelt egy újabb év és ismét közelebb kerültem az álmomhoz már 200ezer Ft-ért árulták a számomra megfelelő gépeket, de sajnos ez még mindig kicsit túl volt a lélektani határon.

De 2hónappal ezelőtt végre eljött az én időm és mindössze 142ezer forintért sikerült vásárolnom egy ASUS K50AB-t. Mit is kaptam a pénzemért:

Egy AMD QL65 2,1Ghz-es processzort (asztali gépben Athlon X2 4000+nak felel meg)
4Gb RAM-ot 2*2Gb Kingston 800Mhz CL6
250Gb HDD
DVD-RW
WIFI
15,6"-os LED háttér világítású HD ready vagyis 1366*768-as kijelző
egy HD3200-as és egy HD4570-es VGA-t 512Mb dedikált memóriával(DDR2 1000Mhz)

A noti összeszerelésére nem lehet panaszunk, 2 hónap után sem nyekereg sehol sem.
A fényes felületen eléggé meglátszanak az ujjlenyomatok, de a mintázat miatt csak akkor látszik, ha úgy esik rá a fény.
Mindvégig a tapipaddal használtam, leszámítva egy-két játékot, de kopásnak semmi nyoma.

Ez a pad is multitouch, ami nekem nagyon tetszik, netezéshez teljesen jól használható, csak egy kicsit szokni kell, mert a pad igen érzékeny és eleinte sokszor gépelés közben véletlenül hozzáértem és ez sok kellemetlenséget okozott, mert éppen oda ugrott a kurzor ahol az egérmutató a szöveg felett volt.
Ezt kikapcsolásával el lehet kerülni (Fn+F9)ez a kombináció nincs feltüntetve a billentyűzeten.
Ettől a kellemetlenségtől eltekintve a billentyűzet kényelmes, jó a gombok nyomáspontja és megfelelő a méretük, van teljes numerikus bill., a delet és home gombokat kell szokni, mert máshol találhatók, mint a szokásos asztali gépeknél.

Ahhoz, hogy az Fn gombok és a notin minden megfelelően működjön, fel kell telepítenünk az összes ATK drivert,még Win7 alatt is (ezen a linken minden drivert bios-t és utilityt elérhetünk), ahhoz, hogy a tapipadot ki lehessen kapcsolni telepíteni kell a driver-ét.
A beépített kamera alap esetben fordított képet ad ezt szintén a driver telepítésével lehet orvosolni.
Ahhoz, hogy a notiban lévő mindkét VGA-t működésre bírjuk a biosban Xpressre kell állítanunk a VGA beállítást, továbbá telepítenünk kell ASUS VGA driver-ét és tudnunk kell,hogy ez a funkció XP alatt nem működik, ha mégis átkapcsolnánk biosban Xpressre, ezt Win betöltődésekor fekete képernyővel díjazná.
Több ember tapasztalt hibákat a két VGA közötti váltásnál, és többen panaszkodtak sípoló hangra amikor a gép akkumulátorról üzemelt és HD3200-as VGA volt bekapcsolva, én is. Ezt a kellemetlenséget 213-as bios telepítésével orvosolhatjuk(természetesen, ha közben jelenik meg frissebb bios akkor azt érdemes telepíteni). Használhatjuk csak a diszkrét kártyát is, ha biosban átkapcsolunk dGPU-ra, ilyen esetben nem fogunk tudni menetközben váltani, viszont a HD3200-as nem foglal le magának 256Mb-ot a rendszermemóriából.
De mire is jó a 2db VGA?A HD3200-nak kisebb a fogyasztása és a hőtermelése, ha aksiról üzemeltetjük a notit értékes percekhez juthatunk, ha pedig valami kicsit komolyabb 3D-s mutatványra készülünk nemes egyszerűséggel átkapcsolunk a HD4570-re. Azért csodákat ne várjunk, de kompromisszumokkal újabb játékokkal is játszhatunk.COD modern warfare 2-őt kétszer is végigvittem a notin 1366*768 25-65FPS, GRID is megy szépen natívban 35-55FPS,GTA4-et nem sikerült játszhatóvá varázsolnom, NFS Shiftet a 9.12-es catalystal és 1024*600-as beállítás mellett minden mediumon 25-30FPS, ja és COD4-5 is játszható sebességen futott, mivel nem vagyok nagy játékos mást nem is nagyon próbáltam.
A két kártya közötti különbség:
HD3200

HD4570

Ahogy látjuk nagyjából 2x olyan erős az egyik kártya, mint a másik.
3Dmark06 deafult

Ha éppen nem játszunk jobban járunk, ha HD3200-at használjuk, mert így jóval kisebb a hőtermelés.
Bár a noti úgy van megcsinálva, hogy ahol a kezünk hozzáér sehol sem meleg, egy kis monitorozással meglepő hőmérsékleteket mérhetünk, a CPU alapon 60fokos és egy kis terhelés után gyorsan felszökik 80fokig, a ventilátor úgy van beállítva, hogy ezen a hőmérsékleten tartja, nem engedi feljebb, 2200RPM-en a venti még hangtalan, ez pl netezés közben így is marad, 2800RPM-en már kicsit hallani, 3600RPM-en már hallatja a hangját, de ahhoz, hogy ezt elérjük már valami játékot kell elindítanunk, vagy valami proci izzasztó dolgot, nagyjából ez fölé nem szokott menni, de egészen 5400RPM-ig van benne tartalék. Windows betöltéséig ezen az értéken pörög, először meg is ijedtem, hogy milyen hangos a gép, de ahogy betöltődik a Windows, vissza is áll a venti fordulat CPU hőfokának megfelelően.
Ha mégsem lassulna le a ventilátor akkor a 213-mas BIOS-t kell telepítenünk, az megoldja a problémát.

Ha még a diszkrét kártyát is aktiváljuk akkor lesznek csak igazán magas hőmérsékletek,
a GPU egészen 100fokig melegszik és mivel egy hőcsövön van a CPU és GPU ilyenkor a proci is 85 fokig elmegy.
Ezek a hőmérsékletek ijesztőnek tűnnek, de Proci akár a 100 fokot is elviseli AMD szerint.
A meglepő a dologban, hogy mindebből csak annyit érzékelünk, hogy a numerikus billentyűzetnél némi meleg távozik és a gép hátulján fújja kifelé a forró levegőt, ahol a kezünk a burkolathoz ér továbbra sem érzünk melegedést. Ezt úgy érték el, hogy a kezünk alatt az akkumulátor és a HDD található minden ami komolyabb hőt termel az a noti hátuljában van.

A két VGA kártya közötti váltást némileg automatizálhatjuk, jobb egérgomb asztalon kiválasztjuk
"ATI powerXpresst és azon belül kipipáljuk, hogy automatikusan a energiatakarékos GPU-t használja, ha akkumulátorról üzemel".

Ha ezt megtettük akkor, ha gépet lehúzzuk töltőről(hálózatról) automatikusan HD3200-ra vált, ha újra csatlakoztatjuk akkor meg visszavált HD4570-re.
Mikor filmet szeretnénk nézni, mindegy melyik GPU-t használjuk, mert mindkettő támogatja a hardveres gyorsítást. Persze erre megfelelő lejátszó programra van szükségünk.
Én a media player home cinema-ra esküszöm ingyenes szinte minden formátumot támogat és magyar nyelvű.
A kijelző kristálytiszta képet ad, ez HD ready felbontásnak és a LED-es technológiának köszönhető. A képernyő 16:9-es képarányú ennek köszönhetően a legtöbb szélesvásznú filmet a teljes képernyőn, fekete csík nélkül élvezhetjük. A fényerőre sem lehet panaszunk, mert este már zavaróan erős is tud lenni.
A betekintési szögek megfelelőek arra, hogy akár 2 ember is nézze a filmet, bár a dőlésszöggel kell egy kicsit játszani, hogy tökéletes képet lássunk.
A beépített hangszórók az alap funkciót jól ellátják, de ha gyakran nézünk filmet és hallgatunk zenét, jobban járunk, ha veszünk hozzá valamilyen multimédia hangfalat és azt csatlakoztatjuk a jack dugónak köszönhetően ezt meg is tehetjük.
Ha már csatlakozót említettük azokkal nem nagyon vagyunk elkényeztetve, 4 USB, 2jack(egy ki egy be menet) egy d-sub és egy lan csatlakozó. Nekem végűl is eddig mindig elégnek bizonyult, de már volt olyan, hogy mind a 4 USB-ben volt valami. Az egyikbe egy külső vinyó, másikba egy egér 3.ba bluetooth 4.be pendrive. Ha ezeket rendszerint akarjuk használni előbb utóbb kompromisszumot kell kötnünk, vagy vennünk kell egy elosztót.
Hogyha nagyobb kijelzőn szeretnénk pl. FullHD filmet nézni akkor D-sub-on keresztül tudjuk csatlakoztatni azt a géphez, ilyenkor elvileg romlik a kép minősége, hiszen a digitális jel analóggá alakul, de én asztali gépnél próbáltam HDMI-t és D-sub-ot is LCD TV-vel és nem vettem észre akkor különbséget, most sem.
Win 7 alatt könnyedén konfigurálhatjuk, csak jobb egérgomb asztalon->képernyő felbontás és itt betudunk akár különböző felbontást is állítani, mint a noti kijelzője.

Ezeknek a notiknak már fejlett az elektronikájuk, nyugodtan használhatjuk töltőről, mert amikor noti teljesen feltöltődött utána nem tölti tovább az aksit és több napi használat után sem tölt rá.
Ez nekem fontos dolog volt, mert én főként hálózatról használom, de azért nem szeretném, ha az aksi idő előtt tönkremenne. Ettől tehát nem kell tartanunk.
Bár hozzátartozik a dologhoz, hogy teljes töltöttség esetén is mindössze kb 1óra 40percet nézhetünk filmet, kicsivel több mint 2 órát használhatjuk netezésre, és ez nem sokkal változik, ha a HD3200-ra állítjuk, így kb 5-10 percet nyerünk mindössze, ha még több időt szeretnénk nyerni további beállításokra lesz szükségünk.
Itt jönnek képbe az utilitik.
Az ASUS honlapjáról számos alkalmazás letölthető, melyek a noteszgépünk használhatóságát, kényelmünket és adataink biztonságát hivatottak szolgálni.
Szám szerint 16-ot találunk asus honlapján.

Ezek közül szeretnék bemutatni párat amiket én is használok.

Power 4 gear

Azért kezdem ezzel a programmal a sort, mert ezzel nyerhetünk további perceket, megfelelő beállításokkal.
Power 4 gear programmal elég részletes profilokat lehet megadni, teljesítmény, filmnézés, irodai munka, vagy aksiról való üzemeléshez. Processzor sebességet, fényerőt monitor kikapcsolás ideje, alvás üzemmód x idő után, maximális teljesítmény vagy maximális üzemidő ...

Asus Fancy start

Az induló ASUS logot lehet vele lecserélni, meg a zenét

LifeFrame3

Webcamera kezelő program, készíthetsz videó felvételt, vagy fényképet is vele, továbbá be lehet állítani felbontást, képminőséget, fényerőt, kontrasztot és van arra is lehetőség, hogy akkor csináljon képeket amikor mozgást érzékel, mint egy biztonsági kamera.

SmartLogon

Arcfelismerő program kód megadása helyett elég, ha belenézünk a kamerába, ha mégse ismerne fel a gép akkor meg a szokott módon a kód megadásával léphetünk be.

Controldec

Amikor elindítjuk 3Dben jeleníti meg a gépre telepített ASUS utility programokat és így tudunk közülük választani.

BIOS Flash Utility -

A BIOS Flash Utility segítségével az ASUS oldaláról letöltött BIOS fájlok telepítését végezhetjük el. A letöltött BIOS-t csak ki kell választani, ezután már csak meg kell várnunk amíg a program végez. Ha ezt nem éreznénk elég biztonságosnak, a bios-on belül is megtalálható ez a menüpont és ott is elvégezhetjük a bios flash-t

Live Update

Ezzel a kis programmal automatizálhatjuk, a legújabb driverek letöltését, hasonlóképpen működik,mint a Windows update

Splendid

Különböző színsémák közül választhatjuk ki számunkra a legmegfelelőbbet
Az ASUS a VGA driverbe beépített Splendid Video Enhancing technológia segítségével felismeri a videóalkalmazás aktiválását és automatikusan optimalizálja a képminőséget a legjobb eredmény érdekében.De ez csak az ASUS VGA driverével működik együtt.

Még sok egyéb program található itt ASUS oldalán, de azok felfedezése rátok vár.

Remélem nem vettem el a kedveteket ezekkel az apróbb hibákkal, hiszen mindegyikre van megoldás,
ezt a cikket azért írtam, hogy a gyerekbetegségekre, problémákra itt egy helyen megtalálhatjátok a megoldásokat.
Én maradéktalanul elégedett vagyok ezzel a notival, engem tökéletesen kiszolgál és ezt a cikket is azért írtam, hogy mások is megtudhassák, hogy igen manapság már 140eFt-ért lehet venni ilyen célra notit.

Az elmúlt 2 hónapban több új BIOS-t is kirakott ASUS az oldalára, majd vissza is vonta őket, jelenleg a 213-mas bios a letölthető legújabb, de sokan használják a 216-ost és a 218-ast is és semmilyen hibát nem tapasztaltak velük kapcsolatban, a visszavonások oka mai napig tisztázatlan. A számokra kattintva letölthetitek őket, de csak saját felelősségetekre telepítsétek, a BIOS-ok által okozott hibákért és kellemetlenségekért felelősséget nem vállalok, én senkit nem bíztatok rá, csak a lehetőséget adom, ha valakinek mégis szüksége lenne rájuk, mert fórumon többen is kérték küldjem el E-mailba.
Mai naptól(09.12.17.) már a 220-as BIOS is letölthető, amiben valószínűleg javították az előző hibákat.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.