2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy csúcskategóriás számítógépház

Milyen is egy minőségi ház? Egyszóval jellemezném: Lian-Li

[ ÚJ TESZT ]

Előszó

Mikor annak idején kiválasztottam a HAF-X házat, úgy voltam vele, hogy egy jó darabig ez marad. Nem is terveztem a cserét, egészen addig, míg össze nem futottam egy rég látott haverral, és szóba nem elegyedtünk. Bár nem vagyunk kockák, egy-két-három sör(...és alkoholisták sem:D) után csak szóba kerültek a számítógépek, hardverek. A házakhoz jutván egy olyan márkáról mesélt, amiről ugyan már halottam, de a házai nem tetszettek(a legtöbbjük túl egyszerűnek hatott a szememben), és mindennek a tetejében még szerintem kicsit drágák is, főleg a magyar viszonyokhoz mérve. Mindenesetre, hazaérvén felmentem a gyártó honlapjára,ahol szétnéztem egy kicsit, mivel annyira dicsérte saját házát(amit teszem hozzá, még nem láttam), hogy felkeltette az érdeklődésem.
Mivel irtózom a kicsi házaktól, a Mid-Tower kategória alá nem is mentem. Sorra nézegettem a képeket, olvastam az ismertetőket, leírásokat, de igazán egyik ház sem mozgatott meg. A Full Tower kategóriánál ugyanez volt a helyzet, egészen az utolsó 3 házig(mondanom se kell nem voltak épp aprópénzesek).

Az első jelöltem ő volt:

Elsőre okés volt, viszont amivel nem tudtam megbékélni, az egyrészt a felirat az oldalán(félreértés ne essék, semmi bajom az Atival(most már AMD-vel), de szerintem jobb lenne csak simán vörös színben). Másrészt a amióta megvan a HAF-X azóta nem szeretem a plexi oldallapot. Mivel a kábelek a házamban nincsenek harisnyázva, így nem ad olyan összhatást amire öröm nézni. Igaz ennek a típusnak létezik egy plexi-felirat nélküli változata, de az kék ledes, amitől meg hányok.

Ő volt a második jelöltem:

Ez a típus viszonylag újnak számít. A ház tulajdonképpen 3 részre/rekeszre van osztva. A felső rekeszben helyezkedik el a táp, és az optikai meghajtók. A középső rekeszben maga az alaplap, ami még az E-ATX lapokat is képes befogadni. Itt 1 ventilátor fúj kifelé hátul, kettő befelé elől. Végül alul vannak a lemezmeghajtóknak kialakított helyek(max 6db) ahol szintén 2 ventilátor van, egy befelé egy kifelé fúj. Valahogy így néz ki:

Ez több dolog miatt nem jött be. Először is, ez a felső tápos elrendezés nem jött be. Eleve jobbnak tarom ha a táp alul van, de itt nem értettem, hogy honnan fog a tápom egyáltalán friss levegőhöz jutni, mivel a felső rekeszbe nem volt ventilátor. A másik ami nem tetszett, hogy nagyon egybezsúfolták az 3,5"-ös meghajtókat. 14-es ventilátorok ide vagy oda, nem sok légmozgás lehet köztük. A harmadik az előlap volt. Én feleslegesnek tartom az ilyen kihajtható előlapokat, főleg, hogy az első ventilátorok sem jutnak olyan tisztán levegőhöz, mint anélkül, viszont ha meg leszerelném róla, akkor meg egyenesen ronda az a ház.

Végül jöjjön a 3., a "kiválasztott":

Ennek a háznak a felépítése majdnem teljesen azonos, az előzővel(lehet, hogy ez az elődje, ezt nem tudom), azzal a néhány különbséggel, ami miatt e mellett döntöttem. Az első fontos dolog volt, hogy nincs az előlapján "ajtó"(nem tudom, hogy pontosan mi a neve), a másik az alsó tápos kialakítás volt.

Miután biztos voltam a döntésemben, egy kisebb bajjal lettem gazdagabb. Nálunk csak egy helyen lehet beszerezni, kicsivel 100k feletti árral párosítva. Na mondom ez még nekem is túlzás, irány külföld, mármint képletesen. Végül sikerült egy lényegesen olcsóbb helyet találni, igaz egészen Wales-ig "el kellett menni érte". Hogy mennyit spóroltam vele? Majdnem 20.000Ft-ot(lássuk be, nem kevés). Igaz majdnem másfél hetet kellett rá várni(sőt, szerelés közben néha igencsak felbosszantott), de megérte...

Ebben a cikkben megpróbálom megmutatni azt, hogy mire számíthat az, aki beruházz ebbe a nem éppen olcsó házba, leírva minden előnyét/hátrányát(igen, ilyen is van), a cikkhez mellékelve saját gondolataimat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.