2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Egyszerű vízhűtés fapados júzertól

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Vízhűtés. Mindig is ambivalensen viszonyultam a vízhűtéshez – egyrészt vonzott (hisz...

[ ÚJ TESZT ]

Vízhűtés.

Mindig is ambivalensen viszonyultam a vízhűtéshez – egyrészt vonzott (hisz halk, jó a hatásfoka, adott esetben látványos is), másrészt viszont taszított (vizet? PC-be? Nem vagyok én meghúzatva (na jó, de, de ez megint más kérdés)).

Az utóbbi időben egyre gyakrabban játszottam el a gondolattal, h most már ideje lenne körbenézni a piacon, ha más nem érdeklődés szintjén. Egyik barátom (Foglalt név) gépét jobban megtekintve elhatalmasodott az érzés bennem: „vizeet, vizeeeet!”.
Álltam és néztem a gépét, közel hangtalan, kellemes tuningpotenciállal is rendelkezik (javarészt a hűtésnek is köszönhetően).

És, ahogy annak lennie kell, mikor szóba hoztam, hogy ezen gondolkodom (mármint a vízhűtés beszerelésén – mielőtt másra gondolnátok!), kijelentette: orbitális mázlim van, neki éppen van egy eladó…
Ekkor megszólalt egy kis riasztó a fejemben: „wtf?!”- összeesküvés-elméletre fogékony énem parázni kezdett, hogy "ezt így most hogy?!", de nem törődtem vele, s közöltem: zsír, fasszányos, állat – de csak fizu után. Majd rákérdeztem az árra, elég jutányos összeget nevezett meg Magyar Királyi Konvertibilis Valutában, így rábólintottam. Még azért a biztonság kedvéért kikötötte, hogy CSAKIS ő rakhatja össze – így utólag visszanézve, hálás lehetek neki, hogy vállalta…

Közben, várva, hogy éhező bankszámlámra küldjenek pénzt, elkezdtem nézegetni, és kiderült, hogy ez bizony egy Thermaltake Rocket (ha jól tévedek a TT válasza volt a Zalman Reserator-ára PH! teszt)… Tetszett, pofás volt. Akkor is tetszett, amikor Gáborunk előbányászta a kollégiumi szobájában az ágyneműtartójából. Egy kicsit gyanús volt a „selejt” felirat a doboz (illene a doboz szócskát idézőjelbe tenni, hisz akkora, hogy egy etióp család ellakna benne), de nem törődtem vele, betudtam a kollégisták fanyar humorának (ja, bagoly mondja verébnek, mi?!). Habár nem lakom messze kolijától, a lakódoboz, súlyának köszönhetően húzta rendesen a vállam…

Ugorjunk egy hetet az időben (gondolom nem a heti mindenféle semmiségeimre vagytok kíváncsiak)!

És eljött a nagy nap, elutalták a verejtékemmel(?) megkeresett(?) pénzem megérkezett számlámra, így szóltam Fn-nek, aki kivonult a megfelelő eszközökkel, és két tartalék ventillátorral. Ventivel? Hát, szánom-bánom, de még nem voltak a két és fél éves Aerocool házamban kicserélve a levegőforgatók, így, további zajcsillapítás érdekében ezek cseréje is tervbe volt véve.

Nekikészülődtünk, ingujj feltűr, doboz kipakol, gép széttrancsíroz, majd ekkor következett az, amire egyikünk sem számított: K8 és K9 között van egy „apró” különbség (máshol helyezkednek el a furatok a lapon, cserébe kétszer annyi is van belőlük). Egy annyira apró, hogy majdnem dugába dőlt az egész hűtéscsere – nem volt lefogatónk K9-hez…

Én már csüggedtem, de Gábor felvetette: menjünk el kajálni, körbenézünk nála, csak találunk valamit. Ha más nem, ki.

Jóllaktunk, körbenéztünk, nem találtunk semmi érdemlegeset, így arra jutottunk, hogy bepróbálkozunk a gyári lefogató keret megfordításával, aztán… Aztán majd kiderül mi lesz – legrosszabb esetben lemossuk az alaplapot.

"A terv jó is volt, szavamra". Csak éppen valaki fent úgy gondolta, szenvedjünk meg a sikerért – a keretnek útban volt a LED. Az a LED, melynek célja a blokk megvilágítása (és egyben sejtelmes, hangulatos fényárral való elborítása) volt. Megoldotta Gáborunk (mit neki ilyen kis semmiség?!), majd be is szerelte a pumpát, feltöltöttük közös erővel a hűtőtornyot, és….
És imádkoztam.

Tudom, hogy nem volt miért, de hát azért mégiscsak…

Megnéztük a csatlakozókat, mindent, nem szivárgott sehol, egy kis félsszel szívemben a bekapcsoló gomb felé nyúltam. Majd meg is nyomtam. Természetesen nem történt semmi. Ja ugye, aki elfelejti a tápon a billenő kapcsolót az „l” állásba billenteni, az ugye megérdemli (hogy miért is történik meg ez velem minden alkalommal?! Talán a korral jár). Kapcsoló átbillent, gép bekapcsol – és jön a csodálkozás… Az egész szerelésnek (na jó, valamilyen szinten kendácsolásnak) köszönhetően nagyon-nagy mértékben halkabb lett a gép!

Idáig gyönyörű és tökéletes, na de hogyan szolgál hosszú távon?
Mindjárt kiderül!

Az eredeti hűtő egy Arctic Cooling 64 Freezer volt, jól tette a dolgát, elég halk is volt, és hát, már a második processzort szolgálta ki, tisztességgel. Szobámban mindig is meleg volt/van (pontos adattal nem szolgálhatok sajnos), ha sokáig játszottam, a laphoz adott program szerint 53 Celsius fokig ment fel a proci hőmérséklete.
Ugyanezek az adat a „rakétával” 51 fok lett (természetesen Celsiusban).

Idle-ben, alapjárat közelben ezek az értékek 43-41 fokra módosulnak, szintén a TT javára.

Az is igaz azért, hogy ezt a hőmérsékletet vízzel később éri el a processzor, és hamarabb is hűl le.

Konklúzió?

Hát, én azt mondom megérte a cserét – sokkal halkabb is lett a gép, nyertem 2 fokot max. terhelés mellett, kerülgetnem kell adott esetben egy böszmeteg alumínium tornyot (ami aránylag jó súlyban is van), de megérte a cserét.

Aki halk gépet szeretne, aránylag olcsón, s közben arra gondolni, hogy egy rossz mozdulat és akvárium lesz a gépe, azoknak csak ajánlani tudom.
Aki egy extravagáns, látványos, aránylag olcsó vízhűtést szeretne, mely nem igényel karbantartást és közepes hatásfokkal rendelkezik, azoknak is csak ajánlani tudom.
Aki viszont szénné húzza a processzorát és a meggyulladás ellen védekezik vízzel – az keressen inkább egy jobb hatásfokú cuccot.

Tesztkonfig:
MSI K9N SLI
AMD X2 4400+ Brisbane (@2300MHz, 2*512 L2)
Hűtés:
Aerocool Aeroengine Jr. Fekete
Arctic Cooling 64 Freezer / Thermaltake Rocket

Felhasználó:
bolondember

Segítő, szerelő, eladó, barát:
Foglalt név

És végül a képek

Szerelés kezdete
Cseles kendács
És passzol!
Egy kis rendezgetés, finomítás
Működés közben, még a régi helyén

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.