2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy új gép születése

Rövid írás és pár kép a Corsair Carbide 400R házról, valamint az Artic Freezer 13 és 13 Pro CO hűtőkről

[ ÚJ TESZT ]

Az álmodozás ideje...

Adva van a helyzet, hogy ideje lenne új gépet összerakni... Szerencsére éppen pénzmag is lenne rá, ilyenkor jön az, amit a gépbuherátorok imádnak:
- végignézni tucatnyi tesztet,
- átlapozni temérdek fórumot,
- és közben írni a kis listát, hogy akkor mi is kerüljön az új gépbe.

Arra már előre felkészültem, hogy jól nem lehet dönteni, tuti, hogy az összeépítés közben derül ki az alkatrészek feléről, hogy nem a legjobb választás volt, a másik feléről pedig a bekapcsolás után szokott kiderülni. :)

Az én kis listám végül is így állt össze:

Corsair Carbide 300R ház.
Olvastam ShellKretor írásait, és arra jutottam, hogy ez ideális lenne nekem. Igazság szerint a házakkal eddig mindig sikerült mellényúlnom, a Chieftec házamnál utólag jöttem rá, hogy ajtós elejű házat otthonra csak akkor vesz az ember, ha le akarja zárni azt, nehogy a kölök (vagy az asszony) belenézzen), és ott megtalálja a pornóvideó gyűjteményt, avagy a Skype (Facebook/Mail/ kinek mi) beszélgetést az exszel.
Meg arra is rájöttem, hogy jó dolog a SATA csatlakozó, és a 90°-al elforgatott HDD tartó, csak ha hosszabb a csatlakozója, akkor az oldalát nem lehet tőle becsukni. Természetesen az összes otthon lévő (ill. az alaplaphoz adott) SATA kábel csatlakozója hosszú volt. A CoolerMaster CM590 házban pedig visszatértem a hosszában elhelyezett merevlemezekhez, amitől alig fért el a videokártya a HDD és a kábelrengeteg miatt, később pedig amiatt, mert a ház hátuljának kialakítása miatt a Gf460GTX HDMI átalakítóját egyszerűen nem lehetett bedugni a helyére...

Corsair TX650W táp
Egyszer egy Codegen táp magával rántotta az egész gépemet még időtlen időkkel ezelőtt, és azóta nagyon odafigyelek a tápra, mert nem szeretnék megint gép nélkül maradni. :)
Anno Chieftec-mánia dúlt itt, a PH!-n is, ám a Chieftec-ekről mostanság sokkal kevesebb jót olvastam, és a korábbi Corsair TX650-em is nagyon meggyőző volt, szóval maradtam ennél.

MSI Z77A-G43
Z77-es alaplapot akartam, a többi részlet annyira nem érdekelt, csak egy ésszerű tuning beleférjen. Az MSI deszkákkal régebben voltak gondjaim (zajosodó aktív északi híd hűtés), de ahogy végignéztem a teszteket, ár/értékben az MSI Z77-esek mindig jó értékelést kapott, nekem pedig ez számított. Szemezgettem egy ideig az Asrock Fatal1ty széria olcsóbb tagjaival (pusztán az ütős kinézet miatt), meg a Gigabyte-okkal, illetve sandán tekingettem a GD szériás MSI-kre, ám végül maradtam itt.

Intel i5-3570K
Ár/érték ismét. Az i5-2500K-val összevetve egy újabb proci, nekem ez elég volt a választáshoz.

Artic Freezer i30 hűtő
Kinéztem, tetszett, általában a tesztek is jó véleménnyel voltak róla, szóval jöjjön.
Igazából nézegettem a számomra egzotikus hűtőket (Alpenföl, Noctua, Scythe és társai), ám hiába a jó teszteredmények, nekem extrém tuning nem volt cél, meg annyira megtetszett az i30 ésszerű, egyszerű desingja, hogy nehéz volt eltéríteni ettől.

8GB Corsair Vengeance 1866MHz RAM
Ezen túl sokat nem kell ragozni, 16GB jelenleg felesleges, de még a közeljövőben is várhatóan. Azt a plusz ~15e Ft-t inkább költöm a jobb tápra, házra, VGA-ra...

Sapphire Radeon 7950 OC
Hosszú ideig voltam a Radeon-egyház elvakult híve (Radeon 32MB DDR, Radeon 8500LE, Radeon 9200, Radeon 9800Pro), de az X széria kiábrándított, ám némi GeForce kitérő (8800GTS és 7900GTX) után ismét vörös lettem egy 4870X2-vel, amit leginkább a HDMI-s hangkimenet miatt választottam (erről itt írtam anno).
Szegény X2 alig több, mint két év után elhalálozott, helyét egy GeForce 460GTX foglalta el, ami rövid úton az őrületbe kergetett. Ugyanis a tetejére helyezett mini-HDMI kimenetbe nem lehetett a házam kialakítása miatt bedugni a miniHDMI->HDMI átalakítót, amit hozzá adtak.

Szégyenszemre le kellett faragnom a gumis átalakító burkolatát. De ebben se volt sok köszönet, a hang kiadása terén ugyanis gondok adódtak, hogy szoftveres vagy hardveres okból, nem sikerült egyértelműen megállapítanom.
Végül elővettem a jó öreg Terratec Aureon 7.1 PCI hangkártyát, ami képes arra, hogy az 5.1-es hangot optikai kimenetet kiküldje - ez a nem túl elterjedt Dolby Digital Live! Nem ám csak sztereo jelet küld, mint az alaplapi Realtekek, amik 5.1-es anyagot csak videólejátszó forrásból tudnak kiadni!).
A lényeg, hogy szerettem volna visszatérni a jó öreg erősítőmbe HDMI-n kiküldött digitális hangra. Először 7850 volt a terv, ám végül addig húztam magam, hogy na még egy picivel drágábban már 7870, aztán 7950... onnan már csak pici a 7970..., hogy végül a pénztárcám parancsolt vissza a 7950-re.

2db 2 terás WD Sata3 winchester, meg egy SSD: Sajnos sok adatot kell a régi gépről átmenteni, így kell a hely. Kellene még az SSD is, mindenki imádja, és dicséri...

Szóval ez volt a terv...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.