2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy "békebeli" ThinkPad

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Úgy hozta nemrégiben a véletlen, hogy tulajdonosa lettem egy IBM ThinkPad 755C notebooknak, és gondoltam...

[ ÚJ TESZT ]

Úgy hozta nemrégiben a véletlen, hogy tulajdonosa lettem egy IBM ThinkPad 755C notebooknak, és gondoltam bemutatom nektek, hátha valakit érdekelnek ezek a régi IT kütyük. Nos, a kicsike a következő technikai adatokkal "dicsekedhet":

-Intel 486DX4 (75MHz) processzor
-WD90C24A videokártya 1MB memóriával
-10.4" TFT 640x480 felbontással
-4MB memória
-540MB merevlemez
-CS4248 hangkártya
-UltraBay1.44MB floppy meghajtó
-PCMCIA bővítőhely
-3,3AH Ni-MH akku

a Compaq Evo N800v társaságában

Elsőre szembetűnik, hogy ez a noteszgép leszármazottaihoz képest kicsike, és a kijelzőnek is nagyon nagy kerete van. Az is szokatlan mai szemmel, hogy a kontrasztot valamint a fényerőt a képernyő melletti csuszkákkal állíthatjuk. Viszont a tápjának a maiakhoz képest jóval nagyobb mérete van, és a hagyományos asztali gépekhez való tápkábel megy bele.

A táp az Evo tápjával (amit kábeltörés miatt szét kellett vágni)

A gépen magán hét csatlakozó van: egy PS/2 egér (igen, jól olvassátok), a fülhallgató és a mikrofon jackje, valamit a hátulján egy elhúzható ablak mögött vélhetően a dokkoló csatlakozója található, valamint lehajtva az ablakos részt találunk még egy soros, egy nyomtató, és egy D-SUB portot. Mondjuk egy modem csatlakozót személy szerint hiányolok belőle

Oldalról - PS/2 és PCMCIA

Itt éppen az Evo-n csücsül :)

Hogy a gépet használni tudjuk, a 2 szélén el kell húzni két kis kallantyút, majd felnyitni a gépet, ezek után egy rugós kapcsoló elhúzásával működésbe hozzuk a masinát. Megjelenik a rendszerválasztó menü - a gépen egyébiránt Win 3.11 és MS-DOS 6.22 van - majd rendszerbetöltés közben a Norton AntiVírus megvizsgálja a gépet, aztán elindul a Windows. Elindulás után a Windows számomra - aki az XP-vel kezdte a pályafutását - szokatlan képet mutat, ugyanis a Win 3.1 idejében se tálca, se start menü nem volt, viszont a felhasználói felület grafikus, sőt még egy nyilacska is található a képernyőn, amit a G, H és B billentyűk által közrefogott piros "csikló izgatásával" irányíthatjuk. Amit elsőre észrevettem, hogy a "csikló" rövid érintésével nem lehet kattintani, ellentétben a tapipaddal.

Egymagában

A gép szerintem rendkívül jól használható (volt anno), a Win 3.1 érdekes Vista felhasználó szemmel, de jól használható negyed óra tapasztalatgyűjtés után. Jó vele elszórakozni, és látni, hogy milyen volt a Windows hajdanán. Egyébként még pasziánsz, aknakereső, valamint fekete macska is van rajta, amik szinte teljesen ugyanolyanok, mint az XP-n. Ami számomra talán a legfurcsább, az Office alkalmazások kinézete. A Viszont sok program - mint például a Norton Commander vagy a Norton AntiVírus - nem Windowsos programablakban nyílik meg, és nem nyíl a kurzor, hanem téglalap.

Működés közben

Jövő héten beviszem a suliba, kíváncsi leszek, hogy az infós osztálytársaim és a tanárok mit szólnak majd hozzá...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.