2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy napom az Iponban...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Úgy esett, hogy megbetegedett a számítógépem. Leggyengébb láncszemnek az egy szem szerencsétlen Sapphire...

[ ÚJ TESZT ]

Úgy esett, hogy megbetegedett a számítógépem.
Leggyengébb láncszemnek az egy szem szerencsétlen Sapphire 3870 X2-esem tűnt. A betegség jele, hogy Crysis benchnél villogtak a fák lombjai, erőteljes villódzás volt látható szinte mindenhol. Nem volt mit tenni, mint gariztatni, mivel kedves WesTM cimborámmal közösen kiokoskodtuk mi lehet a baj!

Ezek tudatában irány az Ipon (egy másik napon, természetesen). A kártyát leadtam, hiba leírás megtörtént, segítőkész srácok vártak az Iponban. (Ennek kifejezetten örültem!)
1,5 héttel később mehettem a veres vasamért...

Reményekkel fűtötten bementem, majd közölték velem a hírt, hogy a kártya hibátlan! (azért fura, mert vakon meg voltam győződve arról, hogy a VGA adta be a kulcsot, ám ezek szerint mégsem. Ami voltaképp jó, azt hiszem.) Le voltam törve egy icipicit, ezt látta rajtam az Iponos garancia ügyintéző. Ha jól emlékszem Gyuri volt, és kedvesen közölte velem, hogy hozzam be a gépet, és reprodukáljuk a balhét. (ezen eléggé meglepődtem). Az egyik, hogy baromi nehéz a BMW-s Deluxe házam, másik hogy ilyet felajánlott/tak, mivel ezt nem lett(ek) volna köteles(ek) felajánlani, annak ellenére, hogy ott vásároltam a gépet (alkatrészenként csak, én szereltem össze). Ennek örültem, nagyon pozitívan érintett.
Elhoztam hát a kártyát, összeszereltem és, régi jó öreg HELYETTESÍTŐ kártya (szintén Sapphire csak X1900 XTX) ki, majd a frissen visszatért Sapphire 3870 X2 be.

Akkor essünk neki!
Vista reinstall, driverek fel stb. a legfrissebb ATi Catalyst települt (volna), de leakadt. Az egyik kártyát letiltotta, majd a másikat is. Sem az XP, sem a Vista nem töltött be. Jaj nekem! Ez a tudatlanság ára! - gondoltam magamban.
Immár a Vista sokadik telepítése esett meg és semmi eredmény nem volt. Állandóan hibázott, van, hogy a Vista telepítés közben önhatalmúlag restartolt. Cseppet magamba zuhantam, de szidni nem szidhattam senkit, csak magamat. Így hát gondolkodtam egyet és eszembe jutottak Gyuri Mester szent szavai! Hát nem volt mit tenni, be kellett vinni a gépet! Telefon a főnökömnek, másnapra szabi. Másnap még próbálkoztam vele délelőtt, de egy Vistánál tovább nem engedett a gép ugyanúgy. Na, mindegy. Ablakon kinéztem, Jó idő volt. Majdhogynem tavaszias. Hát jó! Becsomagoltam Életemet, és útnak eredtünk. Tömegközlekedésen kíváncsi tekintetek szerte körülöttem! Nagy nehezen beértem az Iponba kb 2-re. Gyuri bácsi megismert, úgyhogy azonnal fogadott, gépet feltettük a boncasztalra, lekerült a takarólemez, és Gyuri bácsi másodpercek múlva úgy eltűnt a gépemben, hogy alig látszott ki. Nem néztem mit ügyködik, bíztam benne, én csak némán, feszülten figyeltem. Halk hangjával megszólalt:
"Ugye itt vetted a gépet?"
Mire én: "Persze... Minden tőletek van!"
Halk mosoly után: "Mi árultunk Crucial RAMokat?"
Hoppá! Őőő... izé... hebegtem... Majd kisegített, amit soha nem hittem, hogy bekövetkezik: "Netán, nem Ősembertől van?"
Itt padlót fogtam, hogy ilyen kicsi a világ… (lehet sokaknak ez nem újdonság, hogy Ipon és PH! Együtt. Nekem az volt...:))
De folytattuk tova: RAMok ki, gondosan megvizsgál, majd szépen vissza, bekapcs... sípszó!
"RAM!”
Hangzott mindkét Iponos kolléga egybehangzó szava. Gyuri bá megint visszabújt, megint ügyködött ezt-azt, melynek hatására elmúlt a sípszó, de azért a BIOSt nem hagytuk érintetlenül, és belekukkantottunk. Mindent alapra visszavettünk, melynek következtében kiderült a gépem hibája (Balfasz voltam és a RAMokat elkutyultam. Időzítés, feszültség, és hogy utólag még melléraktam 2x1 gigát, kifeküdt. De szégyelltem magam...). Halkan újraindult a gép, minden smakkolt látszólag. Igaz, párszor még rakoncátlankodott a BOOTMGR, de nagy nehezen beindult. Van Vista, mehet fel a legújabb Catalyst (9.1), várom, hogy hiba legyen, de sehol semmi. Minden smakkolt. Jó, akkor nézzük azt, amiért jöttem végülis: a VGA.
"Tesztprogi van?"
"Otthon hagytam!"
Balfék. - gondoltam magamban ismét.
"Na, most mit tegyünk?" – Gyuri bá készséggel felajánlotta, hogy leszedjük a Vantaget. Nagy nehezen lejött, közben persze ment a folyamatos kiszolgálása a vevőknek, panaszosoknak (érdekes emberek tévednek be egy ilyen helyre…:D). Közben cseréltünk tápot is, egy szép fekete 450Wos FSPre, azt hiszem (mivel azon volt 8pines tápcsati). Vantage lejött közben, telepítsünk! Fenn van a PhysX? Megvan. Indítás és semmi! Csak üresség. Valamit kiír... Valami baja van. Ja persze a Hotfix! Gyuri bácsi rám nézett, majd felajánlotta a Call of Juarez DX10 benchmarkját, szedjük le címszóval! Beleegyeztem! Közel 500mega. Amíg letöltés van, leültem szokásos kispadomra a fal mellé, és nézelődtem. Figyeltem, ahogy az ottlevő emberkék megcsodálják gépházamat, majd a belsejét is. Szinte mindig ugyanaz hangzott el:
"Nézd, BMWs ház! Úúúú, nézd mekkora hűtő! Úristen!" (Zalman CNPS 9700LED). Telt-múlt az idő, letöltés halad, majd feltettem egy egyszerű kérdést:
„Kajálda merre van Gyuri bácsi? Egy kínai jólesne!”
Kaptam gyors navigálást, majd gépemet hátrahagyva elindultam táplálékot venni magamhoz. De mielőtt leléptem, még egy GPU CAPSot is elindítottunk, (mivel nem volt fent a Rivatuner, így a BIOSra hagyatkozott a VGA), eszméletlen, hogy a venti meg sem mozdul 90fok alatt!
Kiléptem az Iponból, szakadt a hó! Még jó hogy hoztam takarót a gépnek!
Átcaplattam a kínaihoz, majd tömtem pár falatot a fogsorom mögé, majd go vissza. A helyzet változatlan volt, annyi különbséggel hogy lejött a DX10 bench. Feltettük, majd feszült figyelemmel követtük az eseményeket. A teszt elindult. Szaggatásmentesen fut, villódzás nélkül (legbelül féltem, hogy ez lesz. Féltem, hogy majd otthon megint jól kicseszik velem a gép…). Még vagy 10X áthengergettük a benchmarkot, de a gép hibátlannak tűnt.
Nagy nehezen befejezettnek éreztük a napot, ami illő is volt, mert már igencsak 6 után járt a vekker (Ipon 6-ig van nyitva). Nagy ölelés, búcsú, majd go haza. Szakadó hóban!
Hazaértem (kb. 45perc alatt) kicsomagoltam a gépet, majd használatba vettem! Minden rendben ment, megjavult a kicsike. Az Iponos két kollégáknak ezért hatalmas nagy köszönettel tartozom (mivel alap szolgáltatáson felül ajánlották fel a segítségüket, magamtól tuti nem jöttem volna rá, hogy a RAM a hibás a bajaimért...)
A sok tesztelések közepette mikor nem volt senki panaszos garis, beszélgettem a két Iponos Embertársammal, melynek következtében rájöttem, hogy Ők is csak Emberek.

Azóta eltelt kb 2 hét, a gépem ugyanúgy botladozik, de teljesen más miatt, az ATI 9.1es driver miatt (APPCRASH, és atiumdag.dll hibával...) állandóan leáll! Voltaképp lehet a vinyó is, mivel keményen kattog. Gondoltam megint memóriát is, de 8,5óra Orthos memtest semmit nem mutatott... Úgyhogy itt az ideje vinyót venni, hátha az segít! Nem használtat, újat! Garisat. Hol?! Hát az Iponban. :D

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.