2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy kis fülhallgató teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Összehasonlítottam a SoundMagic PL11 és az AKG K430-as fülhallgatókat, és megnéztem a FiiO E10-es DACot.

[ ÚJ TESZT ]

Megpróbálom összehasonlítani a SoundMagic PL11-est és az AKG K430-as fejhallgatót, valamint a FiiO E10-esről szeretném megosztani a tapasztalataimat, csak nagyrészt szubjektíven, tények nélkül, csak az én véleményem alapján.
Nem lesz teljesen szubjektív ugyan az értékelés, mert az AKG K430-ast már régóta használom, és hozzá vagyok szokva a hangzásához, így inkább az lesz az alap, és ahhoz fogom mérni a SoundMagic agybadugós csodáját.

A számokat amiket használtam, nem fogja mindenki ismerni, úgyhogy minden szám mellé odapakolok egy Youtube linket és egy leírást hogy mire figyeltem a hallgatása közben, ami abban az esetben lesz hasznos, hogyha valakinek nem lenne kedve meghallgatni.

Tesztkörnyezet

A lejátszást Windows 7 64bites rendszer alatt, Foobar2000 programmal, veszteségmentes minőségű FLAC fájlokkal bonyolítottam le.

A DAC-ról

A FiiO E10-esről egy fullos bemutatót írt slfln kolléga, amit itt elolvashattok, én most azoknak akik nem olvasták (és nem is szándékozzák elolvasni a közeljövőben), felsorolom az eszköz alap funkcióit.
24bites, 96kHz mintavételezésű jelet tud fogadni USB-n keresztül, a mini-USB csatlakozón kívül (ahonnan az adatot és a feszültséget is nyeri) egy koaxiális kimenet, egy vonalkimenet, egy fejhallgatókimenet, egy kétállású gain-kapcsoló (low-high), egy kétállású bass-boost kapcsoló és egy 8 beosztással bíró hangerő potméter található. Az alján csúszásgátló gumitalpak vannak.
A Windows első kapcsolódáskor azonnal megtalálta a driverét, így ezek után csak SPDIF-illesztő néven utalt rá. Ezután csak ki kellett választani hogy az legyen az alapértelmezett lejátszóeszköz, és máris szólt hiba nélkül.

A hangkeltőkről

Az AKG K430-as egy kis méretű fejhallgató, praktikus összehajtható dizájnja miatt egyszerű a szállítása, és kicsi súlya és jó minőségű bőrborítású szivacspárnái miatt hosszú ideig viselni sem kényelmetlen. Ellenben véleményem szerint a csatlakozó elég rossz minőségű, nekem le kellett cserélnem mert kontakthibás lett rövid idő alatt.

Adatok:
Impedancia: 32ohm
Érzékenység: 125dB/V
Névleges terhelhetőség: 30mW
Frekvenciatartomány: 12 Hz - 28 kHz
Súly: 110g
Kábel: 1m egyoldalú
Csatlakozó: 3,5mm-es jack

A SoundMagic PL11 kábele viszont az AKG-val ellentétben strapabíró, masszív 90 fokkal elfordított csatlakozóval. Nagyon alacsony ára ellenére a hangminősége meglepően jó, ezt elsőre hallani lehet, és a cserélhető gumiharangoknak köszönhetően mindenki megtalálhatja a neki megfelelő méretet.

Adatok:
Impedancia: 12ohm
Érzékenység: 100dB/V
Névleges terhelhetőség: 20mW
Frekvenciatartomány: 20 Hz - 22 kHz
Súly: 10g
Kábel: 1,2m szimmetrikus
Csatlakozó: 3,5mm-es jack

Csomagolás

Először kezdtem a SoundMagic PL11-es kibontásával.
A csomagban megtalálható a füles, a 2 pár különböző méretű gumiharang (a közepes méretű gyárilag a fülhallgatón van, úgyhogy 3 pár gumiharang van összesen), és található még egy SoundMagic logóval ellátott hordtasak, ami kellemes tapintású anyagból van, feltételezem műbőr.

Összehasonlításképpen az AKG csomagjában megtalálható volt a fejhallgató, a nem éppen kis méretű hordozó doboz (nem tasak mert eléggé meg van erősítve) és egy 6,3-as jack adapter.

A FiiO E10 csomagolásához nem volt szerencsém.

Összehasonlítások:

Szám: Sear Bliss – Ballad of the Shipwrecked, Sear Bliss - Eternal Battlefields:
Ebben a két számban nagyon figyeltem a magasakra, mert abból van a legtöbb. A SoundMagic magasai ki vannak hangsúlyozva, ami egy ilyen számnál idegesítő tud lenni, nagy hangerőn meg kifejezetten kellemetlen a cintányérok és „sz” betűk hangja. A DAC-on a Bass Boost bekapcsolásával sokat lehet javítani rajta, úgy egész élvezhető lesz a PL11-en is. A K430-as esetében ez a szám azon nagyon jól szól, jól ki van egyensúlyozva a három frekvenciatartomány.

AKG 1 – SoundMagic 0

Szám: Anaal Nathrakh - Paragon Pariah:
Ebben a számban a mély és magas frekvenciájú zúzás (gitárok, dob) mellett majdnem végig dallamos ének van a középfrekvenciában, például ennél a számnál érezhető, hogy az AKG K430-asnak a középjei el vannak mosva, és visszaszorulnak a magassal és méllyel szemben. Ezért sokkal kevésbé lehet hallani a dallamot, mind a PL11-el. Az AKG-val itt majdnem végig csak a basszust lehet hallani.

AKG 1 – SoundMagic 1

Szám: Sear Bliss – Birth of Eternity:
Ebben a számban a rövidke szintetizátor intro után azonnal belecsapnak a lecsóba, minden frekvencia szól, a mély nagyon fontos, de érdekes módon még így is a PL11-en szól jobban, mert sokkal gazdagabb hangzást eredményez a középmagasságú hangok tisztasága. Bár a magasakból azért itt is sok van, mindenképpen javít a helyzeten a Bass Boost bekapcsolása.

Mellesleg ez a szám az, amit meghallgatok először, ha egy új fülhallgatót kapok a kezembe. Az intro utáni részen azonnal be lehet lőni a füles minőségét, minden gondolkodás nélkül.

AKG 1 – SoundMagic 2

Szám: Mozart – Requiem - Introitus:
Az AKG térhatása hallhatólag kiforrottabb, így kicsit koncerthűbb élményt ad, de a SoundMagicban az ének és a vonósok sokkal élethűbbnek hangzanak, mint a riválisnál, bár olyan érzése van az embernek, mintha az egész nagyzenekar és az énekkar egy vonalban állna mellette kétoldalt. Ezért ez döntetlen.

AKG 2 – SoundMagic 3

Szám: Burzum – Vanvidd:
Ebben a számban a középfrekvencia volt a lényeg, a magas és a mély igazából elhanyagolható volt, ebben mindkettő fülhallgató jól teljesített, de mint ahogy előre megjósolható volt, az AKG-nál túl sok volt a mély, a SoundMagicnál pedig a magas, ezért ez is döntetlen.

AKG 3 – SoundMagic 4

Szám: Anaal Nathrakh - More Of Fire Than Blood:
Ez a szám a legzúzósabb az összes közül, teljes kavalkád, ezért is választottam, hogy a szélsőségeket is leteszteljem. A PL11-el bass boosttal elég élvezhető volt, viszont nélküle egy idő után idegesítő lesz, hogy hiányoznak a mélyek (mert ebben a számban halkabbak). Az AKG-val teljesen kiegyensúlyozott a hangzás, teljesen élvezhető annak, aki szereti a műfajt.

AKG 4 – SoundMagic 4

Szám: Burzum - Daudi Bladrs:
Ezt a számot Varg Vikernes börtönben vette fel (ahova a bandatársa Euronymous meggyilkolása miatt zárták) egy MIDI szintetizátorral és egy kazettás magnóval 1994-ben . Azért választottam ezt ki, hogy megtudjam hogy ilyen minőségű felvételnél számít-e a fülhallgató minősége vagy a DAC megléte, ezért ennél a számnál kicsit jobban ki lesz fejtve az összehasonlítás.

Az AKG-val érezhetően nagyobb az alapzaj, úgy tűnik a felvétel zaja a mély frekvenciában érezhető a leginkább. A SoundMagic egészen megfelelő, de a középjei nem olyan nyitottak, mint az AKG-n, ezért a zaj ellenére is az teljesít jobban ennél a számnál.

Ami a DAC és az alaplapi hangkártya különbségét illeti, az leginkább a PL11-esnél érezhető, mert a szám elmosódottnak és visszhangosnak hat. Az AKG-nál ilyet nem tapasztaltam, ezért innen a nagyobb fél került ki győztesen.

AKG 5 – SoundMagic 4

Még egy szempont volt, az utcai, mobilos zenehallgatás, bár ezt nem pontoztam az eszközvariációk rendelkezésemre állásának hiánya miatt (értsd: csak 1 mobilom van, nincs iPod vagy más lejátszóeszközöm). Ezért ezt nem is részletezném sokat, végeredményben az jött ki, hogy a PL11-est kényelmesebb utcán hordani mint az K430-at, de így nyersen az tudott jobb minőségű hangot produkálni, igaz négyszeres áron.

Összegzés:
A SoundMagic PL11 és az AKG K430 összehasonlítása semmiképpen nem volt fair fight, mégis majdnem a kisebb került ki győztesen. Az AKG annak való, akit egy számban inkább a basszus érdekli, mint a magas dallamok és az ének, mint például elektronikus zene esetében. Amúgy a két füles hangzása nagyon hasonló, hogyha a PL11-nél be van kapcsolva a Bass Boost. A jó hangszigetelés miatt nincs szükség nagy hangerőre egyik fülesnél sem, ami pedig az árcédulákat illeti, az AKG 15.000 forintos árához képest a a SoundMAGIC 3.500 forintos cetlije baráti, ezért aki nem undorodik az agybadugós fülesektől, mindenképpen azt javaslom, hogy próbáljon ki egyet, ha van rá lehetősége.

Az eszközöket (a DAC-ot és a PL11-est) a Nomono fejhallgatóbolt jóvoltából próbálhattam ki.
Ez az első írásom Logouton (és máshol is), szóval minden tanácsot/kritikát szívesen várok.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.