2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Egy Honda Civic újjászületése

A Hondákat lehet szeretni, szerelni, tuningolni: itt most az elmúlt 3 év tapasztalatai következnek.

[ ÚJ TESZT ]

A kezdetek

Elkezdtem jó pár hónappal ezelőtt egy kis élménynaplót megírni, mely a kicsit több, mint 10 éves jogsim múltját mutatná be, de ez még sajnos eddig nem készült el teljes egészében, mert csak addig írtam aktívan, amíg az autóm állt. Viszont szerencsére az autóm mostanra elkészült, lehet, sohasem lesz 100%-os, de most már nagyon közel van hozzá. Kezdjük hát el.

1997-es Honda Civic 1.6 VTi VTEC ez áll a forgalmiban, nem mai darab, de 2005-ben erre tellett, ez volt az elérhető álomautóm, szerencsémre meg is kaptam. Az akkori képek nagy része sajnos már eltűnt, de azért látszik milyen volt kb. (lenti kép), egyedül a felnik meg a matricák nem gyáriak.

ABS, légkondi, 2 légzsák elöl, elektromos ablakok és tükrök, B16A2 kódjelű 1595 cm³-s 4 hengeres soros szívó 16 szelepes motor, mely 160 lóerőt produkál 7600 fordulat/percen, ezek mind olyannyira megnyertek maguknak, hogy már lassan 10 éve megvan az autó. A VTEC (Variable Valve Timing and Lift Electronic Control), ami magyarul tömören: változó szelepvezérlés (5500 fordulat/perctől) technológia egyedisége és utánozhatatlan hangja magával ragadt, nagyon befolyásoltak a Halálos Iramban filmek és a Need for Speed játékok is.

2005 novemberében meglett a Honda és már akkor tervezgettem, hogy micsoda tuning autó lesz ebből. Nem voltam aktív pénzkereső, így 2006-ban csak egy teljes 60-as kipufogórendszert kapott a Janó-dobnál a kocsi, illetve egy gyűrűzéssel egybekötött kuplungcserét. Ez a 3 dolog a kötelező olajcserével, légszűrő, pollenszűrő, benzinszűrő cserével együtt kitett nagyjából 200 ezer Ft-ot, a megspórolt pénzem teljes egészét, 2006-ban.

Sokáig nem történt semmi különös, gyűjtögettem, elkezdtem PC-t tuningolni, ahhoz is kellett pénz, cserélgettem a videokártyákat, mondván, egy nagy volumenű autó átépítéshez úgysem ez a 20-30 ezer Ft fog kelleni. Így utólag nézve dehogynem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.