2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

eBay és a PayPal: mit és hogyan? II.

Tapasztalatokon alapuló cikkünk az eBayen történő vásárlások kapcsán íródott. Nem szentírás, de hasznos!

[ ÚJ TESZT ]

PayPal, összegzés II.

Miután sikeresen elértük a banki ügyintézőt, egy rövid azonosítási folyamat után (általában egyszerűbb mintha pl. átutalni vagy betétet lekötni szeretnénk, hiszen sürgősségi cselekményről van szó) feltétlen jelezzük a banki dolgozónak, hogy mire gyanakszunk, mit sejtünk. Ilyen esetben a tranzakciós listát egyeztetni szokták velünk és pontosan meg kell határozni a gyanús tranzakciót.

Ilyenkor NEM célszerű a limit levétele 1 Ft-ra (sokan beleesnek ebbe a hibába) ugyanis (és most jön amit sokan nem tudnak) abban a szerencsétlen esetben ha visszaéltek a kártyával, mi csak levesszük a limitet 1 Ft-ra és valamilyen oknál fogva a bank offline kapcsolatba kerül a kártyatársasággal (akitől a kártyánk van) akkor a bank helyett a kártyatársaság fogja engedélyezni a tranzakciókat a reggeli egyenleg és adatok szerint. Vagyis ha a reggeli egyenleg pl. 100 000 Ft volt és a limit pl. 100 000 Ft akkor a csalók még lazán mínuszba tudnak vinni minket 100.000 forinttal. Ezt senki sem akarja ugye? Tiltsuk le szépen azt a kártyát, vállaljuk be azt az 1000-5000 Ft-os tételt. Nagy nagy problémáktól menekülhetünk meg a későbbiekben.

Ezt követően már biztonságban érezhetjük magunkat. Mi van hátra? A legtöbb bank esetében ilyenkor panaszt kell tenni személyesen valamelyik bankfiókban, ahol erről írásos jegyzőkönyvet kapunk. Ezzel be kell fáradni a rendőrségre, ahol meg kell tenni a feljelentést (általában sajnos ismeretlen tettes ellen), ott a rend éber őrei el fogják mondani a további teendőket.

Ezek után a bankhoz kell fordulni, ahol az eset kivizsgálását követően (általában 30 naptári nap) lehet kezdeményezni a pénz visszavételét, un. chargeback-folyamatot. Az ügyintézők ezt általában nem említik, mert macerás papírmunkát jelent a kollégáknak és veszteséget a banknak. 100%-ban ne bízzunk abban, hogy viszontlátjuk a pénzünket, de ha időben lépünk, az esetek 60%-ban szerencsével járunk. A chargeback-eljárás sajnos elég sokáig tart, mivel a külföldi bankot, esetleg a közvetítő bankokat is be kell vonni a kivizsgálási folyamatba. Ez akár 60-120 napig is eltarthat.

Bízom benne, hogy senki sem kerül ilyen helyzetbe, jómagam a cikk írásakor 85 sikeres adásvételen vagyok túl, 100%-os pozitív és elégedettségi mutatóval, abszolúte problémamentesen. Mi a titkom? Alaposan megnézem hogy mit veszek és kitől veszem!

Köszönjük, hogy elolvastad!

HA5BRG és Melack szerzőpáros.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.