2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

S60: Hogyan nyújtsunk üzemidőt?!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Nokia E51 fórumban felmerült, hogy egyeseknél hamar 2-3 nap alatt lemerül a telefon átlagos használat...

[ ÚJ TESZT ]

A Nokia E51 fórumban felmerült, hogy egyeseknél hamar 2-3 nap alatt lemerül a telefon átlagos használat mellett, míg másoknál (pl nálam) 3-4 napig bírja ugyan az a telefon hasonló felhasználási körülmények mellett. Ebben a kis összefoglalóban áttekintem melyek azok a beállítások, amelyekkel többé-kevésbé megnövelhetjük a telefonunk üzemidejét. A beállítások menün szépen végig haladva leírom, miként növelhetjük meg a telefonunk készenléti idejét. Természetesen, ezek az energiatakarékos funkciók más S60-as telefonoknál is alkalmazhatóak (ezért módosítottam a címet is).

Első körben a Beállítások -> Testreszabás menü -> Kijelző menüjébe lépve a fényérzékelőt vegyük alacsony szintre. Itt érdemes a számunkra legkevésbé zavaró minimumot beállítani. Mivel a Nokia E51-ben (is) a visszajelző fehér LED mellett van a fényérzékelő, ami dinamikusan állítja a képernyő fényerejét, illetve a billentyűzet világítása ennek az érzékelőnek hatására kapcsol ki, illetve be. A fényérzékelő érzékenységének csökkentésével még kisebb fény mellett (pl. félhomályban) sem kapcsolja be a billentyűzet világítását, illetve kapcsolja a kijelzőt nagyobb fényerőre.

Második menüpontunk ahol növelni tudjuk a készenléti időt az az ún. Energiatakrékos mód ideje. Itt is érdemes az általunk legkevésbé zavaró legkisebb időt beállítani.

Harmadik menüpontunk a Megvilágítás ideje. Itt is az általunk elfogadható minimális időtartamot adjuk meg.
A hangok menüpontban eszközölhető megtakarítások listája igen rövid. Itt két dologgal tudunk takarékoskodni; az egyik, hogy amennyiben nincs szükség a rezgő hívásjelzésre úgy kapcsoljuk ki (pl. ha az irodában vagyunk és azt asztalon van a telefon akkor kvázi feleslegesen fogyaszt a rezgőmotor), a másik pedig ha nem zajos környezetben vagyunk akkor nyugodtan használhatunk halkabb csengőhangot, profilt hiszen a hangosan szóló csengődallam is növeli a fogyasztást.

A jelzőfény opcióban is kurtíthatjuk a villogás időtartamát, illetve ki is kapcsolhatjuk ezt a funkciót, noha meg kell jegyezni, hogy egy ilyen LED fogyasztás igen-igen minimális.
A dátum opcióban az idő automatikus frissítésének kikapcsolásával is nyerhetünk pár másodpercnyi plusz készenléti időt.
Hívás közben, ha nem szükséges, szintén lehalkíthatjuk a hangszórót, nem kell eltartani a telefont a fülünktől, hogy a hangos másik féltől ne süketüljünk meg. A telefon oldalán van két gomb, aminek segítségével az adott környezetnek megfelelően dinamikusan változtathatjuk a hangszóró hangerejét. Az energiatakarékosság jegyében spórolhatunk azzal is ha nem használjuk kihangosítva a telefont, illetve headset használatával érjük el az ún. „hands free” állapotot.

A hálózati beállításoknál amennyiben nincs szükségünk a 3,5G-re kikapcsolhatjuk az UMTS módot illetve a kettős módot. Nálam, ha csak GSM adókra/frekvenciára jelentkezek be, akkor kb +1 napot bír a telefon. (Természetesen ahol van elég erős 3G/3,5G-s térerő, ott nem nyer vele az ember.) Az esetek döntő többségében szükségtelen adókörzetinformációt is kikapcsolhatjuk. asadasad22 fórumtársunk hasznos méricskélésének köszönhetően: "a fogyasztások így alakulnak: WLAN<2G<3G<3,5G. bizony, a 3,5G messze a legtöbbet fogyaszt, viszont sokkal hatékonyabb a 2G/3G-nél, így folyamatos adathasználatkor még is megérheti használni. Viszont a WLAN minden esetben kevesebbet fogyaszt a tapasztalataim szerint, persze a fogyasztás nagyban függ az igénybevételtől, nem mind1, hogy csak simán csatlakozva van a telefon, van full gázzal tölt, nagyon nem."

A csatlakozás menüben érdemes kikapcsolni a BlueTooth-t ha nem használjuk. A másik, amivel igen jelentős spórolás érhető el, ha a WLAN beállításoknál található. Ha a router közelében vagyunk (pl otthon, munkahelyen), vagy csak simán elég erős a jel akkor a Beállítások menü -> Kapcsolat -> WLAN -> További beállítások menüpontban a TX teljesítményszintet levesszük 4mW-ra vagy a köztes 10mW-ra a gyári alap 100mW-ról. (Ez később gyenge jelerősség esetén visszaállítható 100mW-ra.)
Szintén jelentős energia megtakarítható, ha az állandó WLAN keresés opciót kikapcsoljuk, illetve a WLAN beállításoknál bekapcsolva hagyjuk az energiatakarékos funkciót.

Az utolsó és egyben legjobb spórolási módszer, ha éjszakára egyszerűen kikapcsoljuk a telefont. Ezáltal nem csak utolérhetetlenek leszünk az ágyban, hanem sok energiát is megspórolunk, és hosszú órákkal növelhetjük a hasznos üzemidőt.

Az általam leírt módok többségével csak minimális energiaspórolás lehetséges, de ne feledjük az ősi közmondást, miszerint: Sok kicsi sokra megy!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.