2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Dokkoljunk!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Biztos mindenki ismeri az Apple OSX rendszereiből az alul található Dock-ot. Nyilvánvaló a kérdés, a...

[ ÚJ TESZT ]

Biztos mindenki ismeri az Apple OSX rendszereiből az alul található Dock-ot. Nyilvánvaló a kérdés, a windows júzerek is élhetnek-e ezzel a nemkicsit látványos és hasznos fícsörrel.



Apple verzió "flyout"-al

A dock alapvetően egy ikon bár, ami a különböző programjaink elérési útvonalát egy ikonnal társítva látványos, érthető formában tárja elénk, hogy később egy kattintással elérjük. Képes az aktuális futó programokat lekicsinyítve megjeleníteni, a már futó alkalmazásokat megjelölni.



Apple féle verzió 2D verzió

Rendszerez, megjelöl, kicsinyít, átláthatóvá tesz.
A windows alapvetően kiváltotta ezt a problémát az asztalon elhelyezhető ikonokkal és a tálcával. Amit nem találunk meg az asztalon, indíthatjuk a start menüből. Az Apple marketingjének egyik fontos eleme a letisztultság, egyszerűség, és nem utolsó sorban (ami valószínű a sikerhez vezette őket) a különcködés. Ennek a különcködésnek az egyik újítása volt a dock kiváltva a tálcát.

Ha windows alatt is élvezni akarjuk ezt a fícsört, jelentősen meg kell változtatnuk asztalunk kinézetét, ami elsőre furcsa de igenis megszokható. 2 programot fogok windows alá bemutatni. Habár rendeltetésük ugyanaz, szöges ellentétben állnak egymással.

Kezdeném a fizetős variációval, a Stardock ObjectDock megoldásával.

Ha egy szóval kellene jellemezni a legmegfelelőbb a "függő" lenne. Nem szesz vagy drog függő, hanem fejlesztő függő. Ami van azt kapjuk. Nem olyan ijesztő a dolog, rengeteg fícsör van benne. A klasszikus dock mellett kapunk a monitoron bárhova elhelyezhető lenyíló menüket, ahova a dockra nem elférő programjainkat rakhatjuk. Kezeli a lekicsinyített ablakokat, érzékeli a megnyitott programokat. Van időjárás, naptár, lomtár dock elem, ráadásul a fejlesztő weboldaláról mégtöbbet tölthetünk le ha nem lenne elég. Teljes mértékben testreszabható, magyarul viszont nem tud. Ami lényegében nem nagy baj mivel minden átírható, nem ragaszkodik a "My Computer" kifejezéshez, kezeli az ékezetes betűket, egyszóval ha elpepecselünk vele nem lehet külsőre megmondani, hogy nem magyar nyelvű.

3 féle opciója van a RAM- és CPU-használat szempontjából. Tehát ha nem rendelkezünk erőgéppel, kisebb RAM-használatra utasítva nem fogja meg a gépünket.
Gyakorlatban azonban nem így történt. A párhónapos tesztüzem alatt nálam eléggé megfogta a gépet. Nincs túl jó konfigom (P4 3Ghz, gyári Intel lap, 1Gb ram, 6600GT), és érezhetően visszavett belőle. Fut Vista alatt is (nem tudtam kipróbálni), viszont a gyártó nem említ a weboldalán semmilyen extra funkciót, amit kihasználna az új rendszerből. Többfajta animációt választhatunk, nyílván ezek is befolyásolják a gépigényt.

Van kibontható dock elem is, ami egyelőre csak a körbeforgós (kép) módszerrel működik. Látványos, használható.

Összegzés: Ha a korlátos ingyenes verziót választjuk, felejtsük el, a RocketDock
jobb alternatíva, azonban ha van 20dodónk ilyenre nagyon megbízható és használható társ.

Jöjjön hát az ingyenes változat, a RocketDock:

A RocketDock weboldalán rögtön érezhető a "pénz" hiánya, ám szerencsére ez nincs így indítás után. Elsőre semmi külömbség nem vélhető fel a két Dock között.

Skinnelhető, testreszabható mint társa és tud magyarul. Nagyon nagy előnye, hogy bárki fejleszthet rá magának "widget"-et jobban mondva dock egységet, a weboldalon találunk bőven a vigyorgós kutyától az RSS olvasóig mindent. Egy letölthető kis kiegészítő segítségével gyárthatunk Apple féle flyout menüket:

Támogatja a több monitoros használatot is, minden funkcióját azonban Vista alatt használhatjuk ki, ugyanis ha a Dock-ot választjuk tálcának, és egy filmet lekicsinyítünk egy kis ablakban tovább fut a film a Dock-on ami igen látványos. A készítők szerint nem gépigényes, viszont a Lomtár Dock egység törlésnél valamiért lelassította a törlési funkciókat a gépen ugyhogy a lomtár nálam maradt az asztali verzió, ennyit elbírok :) .
Egy Dock egységen kívül lenyíló menüket mint a Stardock esetében nem kapunk, viszont bőségesen kárpótol minket a sok ingyenes tartalom. Itt is választhatunk többfajta animációból, méretezhető, jól testreszabható mint a társa.

Összegzés: Nem gépigényes, jól kezelhető, egyszerű de nagyszerű.

Így a végére megemlítenem, hogy a dock mitsem ér szép "Crystal" ikonok nélkül. A legtöbb program alapból 16X16-os vagy 32X32-es ikont használ ami egy dock-ra kicsi. Érdemes ellátogatni a deviantart.com-ra ahova a sok lelkes júzes sok-sok PNG minőségű ikont tölt fel 128X128 vagy nagyobb felbontásban amik igen szépen mutatnak már egy Dock-on.

Linkek:
RocketDock weboldal
ObjectDock weboldal
Mac OS X Dock a Wikipedián
DeviantArt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.