2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Demoscene (számítógépes művészet)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A közösség célja különböző számítógépes digitális művészeti alkotások készítése.

[ ÚJ TESZT ]

Bemutatás

A demoscene egy nemzetközi underground számítástechnikai szubkultúra, amelynek célja különböző számítógépes digitális művészeti alkotások készítése.

Általában egy demócsapat grafikusból, zenészből és programozóból áll. A közösen elkészített audiovizuális művet „demónak” hívják.
Ezeknek a demóknak a legfontosabb tulajdonsága, hogy valós időben futnak a számítógépen (lényegében mint egy játékprogram, annyi különbséggel, hogy beavatkozásra nem ad lehetőséget). Ezért ezeknek a programoknak a látványát és néha zenéjét is futás közben a számítógép számolja ki, exe-vel futtathatók, ez a különbség egy videóval szemben.
Általában egy-egy demócsapat hónapokig dolgozik egy művön, próbálják a hangzást, a látványt, és a különböző effekteket úgy összehozni, hogy egységet alkossanak.
Az elkészült alkotást demoscene party-kon mutatják be, ahol természetesen demón kívül más versenykategóriák is vannak. Magyarországon jelenleg egy állandó PC-s party van, a Function, ami ősszel kerül megrendezésre minden évben, egy budapesti kultúrházban. Európa nyugatabbi felében nagyobb rendezvények is vannak, amik komplett sportcsarnokokat megtöltenek.

A Function party-n általában a következő verseny (scener nyelven: compo) kategóriák szoktak lenni:

Kézzel rajzolt grafika: ide a szabad kézi rajzokkal/festményekkel lehet nevezni, 3 rajzfázist is be kell mutatni, bizonyítva a hitelességet, de a rajz végül számítógépes alakításokat is tartalmazhat általában.

Freestyle grafika: ide bármilyen technikával készült állóképpel lehet nevezni, legyen az kézi, fotó átalakítás, 2D vagy 3D computeres, illetve egyéb módon készült.

Fotó kategória: nincs téma megadva, szárnyalhat a képzelet, általában National Geographic szintű fotók nem szoktak lenni, de csak rajtatok múlik :)

Music: ebbe a kategóriába bármilyen technikával készült zenével lehet nevezni

Játékfejlesztő: itt bemutathatod, milyen játékot tudsz írni, legyen az logikai vagy bármilyen műfajú

Wild demo / animáció: kisfilmek, renderelt animok, Flash-ek, vagyis bármilyen mozgóképes videóval lehet nevezni, kézikamerától a csúcstechnikás 3D animációkig és egyedi ötletekig.

4 kilobyte procedurális grafika / 4 és 64 KByte intro : ez a profi programozók világa, a méretkorlátozás miatt, kezdőknek nem ajánlott :), de maximum tisztelet övezi azokat, akik itt kiemelkedőt tudnak alkotni.

Demo : szokták „király kategóriának” is hívni, lényegében a party legjobban várt eseménye, ami általában éjfél körül kerül bemutatásra. Mint fentebb leírtam ez egy futtatható állomány, ami valós időben generálja az audiovizuális élményt. Általában 3-4 fős csapatok készítik.

A party-k legtöbbször 2-3 napos események, előadásokkal, játékkal (pl. a színpadon Guitar Hero, Kinect verseny), koncerttel megtűzdelve, ahol az ember közben ismerkedhet is hasonszőrű kreatív emberekkel (demoscener-ekkel).

A compok (versenyek) nagy kivetítőn, jó hangrendszerrel követhetők. A látott/hallott alkotásokra pedig mindenki szíve szerint szavazhat. Ebből alakul ki egy végeredmény, amit záró ceremónia keretében ismertetnek a szervezők, és a színpadon kiosztásra kerülnek a nyeremények.

Meg kell említeni, hogy demoparty mellett, demo vetítések is szoktak lenni az ország több pontján.

Összefoglalva, hogy mi a demoscene nagyon nehéz dolog. Mindenkinek mást jelent. Valakit a kihívás és a többi csapattal való rivalizálás hajt, mások művészetet látnak benne, egyesek pedig önkifejezésből működnek a scene-en.

Azt hiszem, hogy az kiderült, itt bármilyen művészeti ágban vagy hobbiban tevékenykedünk, bemutathatjuk a nagyvilágnak. Értékes kapcsolatok születhetnek és felfedezhetik az embert, ha tényleg jó egy bizonyos szakterületen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.