2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Dell XPS 15 - első ránézésre

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Remélhetőleg még idén tiszteletét teszi nálunk a Dell újragondolt XPS sorozata.

[ ÚJ TESZT ]

Idén nyáron notebookvásárlásra adtam a fejem; több helyi fórumot is megjártam információk után kutatva. Nem vagyok egy egyszerű eset és elképzeléseim pedig elég széles skálán mozogtak:

multimédiás, elegáns, megbízható és ne ijedjen meg holmi tervezőprogramtól, képszerkesztéstől, néhanapján játéktól se.

A kezdeti lelkesedés hamar stagnálni kezdett, mivel elkezdtem kukacoskodni, így hullottak ki szépen sorban egyes gyártók ajánlott modelljei. Utolsó körben maradt a Logouton is bemutatott Lenovo Y560 és a Sony EB2Z gyermeke, mely a szeptemberi sulikezdési akciók során már szinte majdnem megvételre került. Nem célom rangsorolni a gépeket, maradjunk annyiban, hogy mai napig tetszik mind, de bizonyos tulajdonságaik folyton folyvást hezitálásra késztettek.
Már kezdtem elkényelmesedni a halogatások adta fedezékekben, amikor is október végén olvastam egy rövid ismertetőt a Dell új XPS szériájáról. A képek tetszettek, a specifikációk meggyőztek, a bevezető árat pedig megpróbáltam elfelejteni, mert úgy gondoltam mire hazánkba ér biztosan borsosabb lesz. Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy átszámítva ár/érték arányban mennyire jól járhatnék vele és talán megtaláltam A kihagyhatatlan lehetőséget.
Fel is vettem a kapcsolatot az amerikai, angol, majd az osztrák Dell Chat Support teammel. Órákon át bombáztam őket a kérdéseimmel, de sajnos a szállítás minden esetben csak az adott országon belülre volt lehetséges.
Végül ismerősömön keresztül elintéztem egy ausztriai címet és belevágtam a megrendelésbe. Döcögős német szókincsemmel elmagyaráztam, hogy mit is szeretnék: lehetőleg magyar klaviatúra, angol windows - meglepetésemre egyik sem volt akadály, sőt még HUN használati utasítást küldtek a napokban megérkezett notebookomhoz.

Az írás keletkezésének időpontjában sem lehet még egyelőre idehaza kapni az XPS 15-öt, tehát az igényelt extrák biztosítása miatt óriási csillagos ötös az osztrák supportnak. Itt kell megjegyeznem, hogy amerikai és angol supportos kollégák többször irányítottak a hazai forgalmazókhoz, de miután 2 cégnél sem kaptam választ érdeklődő emailjeimre, feladtam a küzdelmet. Érződik itthon a kontraszt a Dell esetén is...:(

Az interneten mára több hivatalos teszt is megjelent és emiatt nem szeretnék további összehasonlítási táblázatokat közölni. Az egyes hasonlóságok az említett tesztek és jelen írásom között nem a véletlen műve, mivel igen korrektnek tartom a forrásokat. A magam részéről próbáltam a saját nézőpontom alapján, kevésbé elfogultan megközelíteni a Dell masináját.

[Laptopmag]
[CNET]
[PC Mag]

Az általam rendelt konfiguráció:

Processzor: Intel CoreTM i7 740QM (1.73GHz/6MB cache) [notebookcheck]
Memória: 4 GB DDR3 (2x2048 MB, 1333 Mhz, Dual Channel)
Chipset: Intel HM57
Videokártya: Nvidia GeForce GT435M (2 GB) [notebookcheck]
Kijelző: 15.6 inches, 720p felbontás (1366*768) - LED háttérvilágítás
Merevlemez: 500 GB (7200 RPM)
Hangkeltés: JBL 2.1 hangszóró ( 2x4W + 20W mélynyomó) + Waves MaxxAudio
Portok: 1db Mini-DisplayPort; 2db USB 3.0; 1db USB 2.0/eSATA; 1db hálózati csatlakozó; 1db HDMI 1.4; adapter csatlakozó; 2db jack-csatlakzó SPDIF támogatással + 1db mikrofon bemenet
DVD-író: 16x DVD+/-RW
Kártyaolvasó: SD, SDIO, SDXC, SDHC, MS,MS Pro, MMC, MSXC, xD
Akku: 6 cellás Li (56 Wh)
Kamera: 2.0 MP HD (H.264)
Wi-Fi: Intel Centrino Wireless N-1000
Méret: 381x32.2(elöl)/38.2(hátul)x265.4 mmm
Súly: ~2.8 kg
Operációs rendszer: Windows 7 Home Premium - ENG 64bit
1 év garancia (még nem érvényesítettem Magyarországon)

Az általam vásárolt konfiguráció az alapból ajánlott 4 kivitelből a legerősebb. Core i3-mal, 1 gigás videokártyával, 2GB memóriával, 260 GB-os merevlemezzel már 629 Eurotol (~174.500 HUF) lehet nevezni a gépre a fenti specifikációkkal. Extraként lehet igényelni Blu-Ray olvasót, FullHD kijelzőt, SSD-t, további memóriát, billentyűzet-háttérvilágítást, Bluetooth vevőt, 9 cellás akksit, mobil szélessávú modemet, tunert). Az első szájhúzás a választható konfigurációknál történt, ugyanis bár rengeteg a választható opció, i5-ös processzor mellé nem tudtam GT435M videokártyát kérni, ezért végül kénytelen voltam megadni magam a Core i7-nek.

(A fentiekben az osztrák Dell webshopot elemeztem, az alapkonfigurációk országonként változhatnak)

A csomag:

A notebook cirka 2 hét alatt érkezett meg az általam megadott címre. Egy minimál dizájnú fekete füles dobozt vettem át, melyben már magyar kézikönyv, driver-cd, méretes táp + kábel (hálózatba dugva egy kis világító kék gyűrű jelenik meg a végén) és maga az XPS fogadott.

Megjelenés, design:

Első ránézésre egy igen visszafogott külsejű notebookról van szó. Kerekített sarkok, szürke, fémes színvilág, egyszerű formák és az elmaradhatatlan Dell logo. Összességében ujjlenyomatmentes, többségében alu felülettel találkozhatunk a notebookot forgatván. Szélessége a numerikus billentyűzet hiánya mellett is tekintélyes az oldalsó hangszóróelhelyezkedés miatt. Az ujjtrükköket is kedvelő touchpad igen nagy, használata pontos, kényelmes. Bevallom eddig nehezen vettem rá magam a touchpad használatára, de pár nap használat után teljesen beleszerettem és most már tényleg csak néhány alkalmazásnál kerül elő az egerem. A klaviatúra nagyon puha, halk és alátámaszthatom, hogy élvezettel gépeltem be jelen írásomat is;). A multimédiás funkciók mellett egy mini panel is található a tasztatúra felett, mely segítségével az adott emblémát megérintve előhívhatunk hálózati, hangbeállítási és egy szabadon beállítható eszköztárat (lsd.: Lenovo SidePad).
Méretét tekintve leginkább a Lenovo Y560-hoz tudnám hasonlítani, tehát nem az a kompakt útitárs kategória.

A specifikációknál említett csatlakozók elhelyezkedése:

A sokak által üldözött Mini-DisplayPort, a reményteljes HDMI 1.4 és egy mezei Ethernet port a bal hátoldalon

Antenna (nálam nincs), Hálózati csatlakozó, a várva várt USB 3.0, biztonsági kábelnyílás jobb hátsó oldalon

Duplajack páros estékre, mikrofonport, eSATA kombinálva USB 2.0-val jobb oldalt

Kártyaolvasó megbújva elől

Az első HD felbontású notebook-webcam - ráncosoknak, kamaszoknak már kevésbé ajánlott

Alul leselkedik a JBL mélynyomó

Több helyen is olvastam, hogy nagy felháborodást váltott ki a DSUB és a Firewire csatlakozó hiánya. Előbbi tényleg érdekes húzás a Dell részéről, mert mondjuk ha sokat prezentálnék kivetítőn, vagy használnám az otthoni monitort valóban macerás egy átalakítót mindig magamnál tartani (utóbbi engem egyáltalán nem érint képszerkesztés, tervezés, filmnézés feladatok esetén, így eltekintenék a példáktól). Rossz pont, de nem megoldhatatlan, szóval nézzük is a további részleteket.

Zaj, hőmérsékletek:

A második USB 3.0-ás portot nem felejtettem el, csak gondoltam összevonom az XPS egyik általam leggyengébbnek vélt pontjával, mégpedig a bal oldalsó kifúvópanellel. Tekintve, hogy egy elég komoly konfigurációról van szó nem vártam mást, de azért elsőre kikerekedett a szemem. Alapjáraton említésre sem méltó, azonban komolyabb terhelés esetén már érdemes számolni a bal oldali kifúvásnál távozó tekintélyes hőmennyiséggel és a vele járó zajjal. Méréseket nem végeztem, mert egyelőre nem állt rendelkezésemre megfelelő eszköz, de jó ha ezzel előre tisztában van a vevő. Az általam hosszasan vizsgált Sony EB2Z és a Lenovo Y560 is állítólag hasonló hibákkal küzd, teljes terhelésnél azonban nem volt alkalmam összehasonlítani őket.
Kényes pont, mert ekkora teljesítménynél bizony ne nagyon várjon mást a tisztelt tulajdonos, de ami a legfontosabb, hogy aki hasonló teljesítményre vágyik, szánja rá az időt és lehetőség szerint hallgassa meg valahol a kiválasztottját a meglepetések elkerülése végett (szerintem csak nekem új ez a jelenség, mivel eddig nem voltam egy nagy notebook-user).
Nem mondanám mérési eredménynek, de alapjáraton olyan ~55-60°C körül számol a processzor és a GPU, terhelve pedig ~80°C-ra melegszenek. A HDD mindkét esetben ~45°C-on pörgött (Everest szenzorfigyelése alapján).

Zajok, más forrásból:

A beépített 2.1-es JBL rendszer mellett egyszerűen nem lehet szó nélkül elmenni. Erőteljes, szépen szól és meglepően széles tartományban bocsát ki hangokat. Végre hallok mélyeket, dübörgést, nem csak holmi ciripelést. Kisebb szobát kellemesen megtölt hangzással és nem utolsó sorban - rossz poénként - képes elnyomni a terhelt ventilátor zaját is:p
Már látom a sok elvörösödött fejet akik egy-egy előadáson elindítják az oprendszert és már a "bejelentkező wav"-nál zavartan próbálnak más irányba tekinteni.

További tapasztalatok:

Tudtommal az Nvidia Optimus [link] technológia ebben a Dell notebookban debütált. A lényege, hogy a hardverigény szerint változtatja a grafikus kártya teljesítményét, illetve vált át alapfeladatoknál az integrált Intel grafikus kezelőre. Lényege az akkuidő meghosszabbítása, amiről közelítő számokat tudok csak mondani. Általános netezés, szövegszerkesztésnél 2 és 3 óra között alakul a várható élettartam, azonban ha rátérünk a HD filmekre, szerkesztgetünk, vagy elindítunk egy hardverigényesebb játékot akkor maximum 2 órával bírjuk konnektor nélkül. Az általam vásárolt konfiguráció lényegesen többet fogyaszt az alap i5-ös testvérnél köszönhetően az i7-es processzornak és a falánkabb videokártyának. Az eddig olvasott tesztek alapján a nálam tapasztalt értékekhez minimum egy óra jön pluszba i5, illetve i3 mellett. Első indításkor konfigurál a Windows és persze egy halom kiegészítő programot is kapunk a nyakunkba. Én rögtön egy formattal kezdtem, majd a Dell hivatalos supportjáról levadásztam az XPS 15-höz ajánlott és általam is szükségesnek vélt drivereket, programokat. Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy teljes format utáni telepítés esetén csak az USB 2.0-ás és a DVD (vagy BluRay) drive fog segítségünkre állni. Az USB 3.0-hoz Windows 7 esetén is külön driver kell, különben nem fog kezelni semmit. Lefuttatva a Windows 7 beépített élményindex alkalmazását jól látjuk, hogy a konfiguráció gyengéje (már ha szabad ilyet mondani ebben az esetben) a memória és a merevlemez. Utóbbi "problémát" a vállalkozó kedvűek majd SSD-vel orvosolhatják. A rázkódásvédelemmel ellátott HDD tudtommal már nem újdonság, de azért csak örüljünk annak, hogy itt is jelen van.
Nem volt lehetőségem az XPS széria "3DTV Play" és "Wireless HDMI" szolgáltatását kipróbálni. Előbbi tudtommal a HDMI 1.4 kábelen történő jelátvitelt igazítja 3D-s tévénkhez, míg utóbbi a nevéből adódóan egy kábelmentes kép- és hangátvitelt biztosít egy kompatibilis vevőn keresztül.
Tekintve, hogy mondhatni most kerültem először kapcsolatba a Dellel, nagyon pozitívat csalódtam a szolgáltatásaiban. A - külföldi - webshopjuk mind átlátható és rendkívül hamar segítségre talál az esetleg bizonytalan érdeklődő. Külön öröm volt számomra, hogy a rengeteg felkínált opción túl még külön foglalkoztak a további kéréseimmel. A garanciát a hazai support segítségével lehet meghosszabbítani az egy év jótálláson belül bármikor. A garancia honosítását pedig egy internetes felületen lehet megejteni körülbelül 1,5 perc alatt.

Konklúzió:

Bajban vagyok, mert mint ahogy az írásom elején is említettem a Dell idehaza még nem forgalmazza az XPS 15-öt. Semmi információt nem kaptam arról mikor, illetve megközelítőleg mennyiért fog felkerülni a hazai webshopok polcaira, ezért a kiváló ár/érték arányt nem merem előre megkockáztatni. Ha az i5-ös konfigot ~240.000 körül, illetve az i7-est ~260.000 környékére lövik be még akkor is igen csábító lehet ebben a kategóriában a konkurenciához viszonyítva. Bátran ajánlom azoknak akik asztali gépüket szeretnék kiváltani egy komolyabb teljesítménnyel bíró notebookra. Mindennapi használat, HD filmek, szerkesztés, tervezés zökkenőmentesen zajlik, de bátorkodom azt mondani, hogy a játszani vágyók is nevezhetnek érte bizonyos kompromisszumok mellett.

Pro:

- többnyire alumínium borítás, minőségi hatás
- finom, halk billentyűzet és az új kedvencem: az engedelmeskedő tapipad
- elképesztő beépített hangrendszer
- USB 3.0
- HD webkamera
- konfigurálási lehetőségek széles skálája (reméljük idehaza is tapasztalhatjuk majd)
- Nvidia Optimus? (jelen i7-es konfiguráció esetén nem mérvadó)

Kontra:

- nagy
- Firewire és DSUB port hiánya
- melegedésre és zajra fokozottan allergiások kerüljék, meg úgy egyáltalán ezt a notebookszegmenst;)

Első írásom itt Logouton, ennek megfelelően várom a kritikákat, véleményeket. Köszönöm, hogy elolvastátok!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.