2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Dell Inspiron 6400 tapasztalatok

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Dell Inpsiron 6400 2006 októbere óta használom a gépet, az első magyaroszági Delles core...

[ ÚJ TESZT ]

Dell Inpsiron 6400
2006 októbere óta használom a gépet, az első magyaroszági Delles core 2 duo szállítmányból való. A FEBA computertől vásároltam ottani kapcsolatok miatt. A konfiguráció meglehetősen erősnek mondható, egy Intel Core 2 Duo duruzsol benne 2.0Ghz-n. A rendszermemória összesen 1 gigabájtot tesz ki 2 darab 512megabájtos, és 667mhz-s modul formájában. Ez általában elég szokott lenni, tekintve, hogy még xp-t használok a gépen, bár mivel több szerverprogramot is használok, photoshopozás közben már simán 900MB körül alakul a lapozófile. A 120 gigabájtos merevlemez egyenlőre még bőven elég, bár nem számítok komolyabban torrentező, vagy egyáltalán letöltögető felhasználónak, egyetlen kellemetlenség a merevlemezzel kapcsolatban, hogy meglehetősen lassú, sokszor érezhető, hogy az lassítja le a gépet, pedig a notebookoknál még azért jónak számító, 5400-as percenkénti fordulatszámú SATA merevlemez van benne.
Fontos elem még a videokártya, amely egy Ati Mobility Radeon X1400-as. Ez elég arra, hogy bármilyen általam használt játék elinduljon, és élvezhető minőségben fusson a gépen, sőt, a kicsit régebbiek, mint Need For Speed: Most Wanted igen jó minőségben is futnak, bár mivel a képernyő felbontása 1280x800-as, 1024x768-nál magasabb felbontásban nem próbáltam.

[kép]

A gép még tartalmaz beépített Bluetooth-t, amely elég jó, egy vasbeton födémen keresztül is működik, valamint természetesen wi-fit is(802.11 a/ b/g), amelynek az antennája szintén nagyon jól lett elhelyezve sok más, hasonlóan neves gyártó gépeihez képest is. A jack in és jack out csatlakozók alatt található egy kis 5in1 kártyaolvasó. Összesen 4 USB porttal látták el, és hátul helyett kapott egy tv-out is, valamint van benne egy ExpressCard™ slot, és egy FireWire csatlakozó is

Van még egy igen jó kis funkciója, ez pedig a Media Direct elnevezésű gomb megnyomásával elérhető médiaközpont. A gomb működik akár úgy is, hogy a gépet nem kapcsoljuk be, kikapcsolt állapotban a Media Direct gomb megnyomására betölt egy delles programot, amely alkalmas képnézegetésre, dvd-k, videók megtekintésére, valamint zenehallgatásra. A felület maga kb így néz ki:

[kép]

Bekapcsolt állapotban ugyanezek a funkciók érhetőek el vele, csak van hova kilépni a programból. A gép rendelkezik külön gombokkal a hangerő szabályzásához, valamint a zeneszámok, videok léptetését megkönnyítendő van előre, vissza, leállítás, és szünet/lejátszás gomb is.

Az összerakás minőségével kezdetben nem voltam megelégedve, úgy tűnt, hogy kicsit gyenge, recsegős, ropogós, rossz minőségű. Azonban mostanáig, napi 8-10 óra használat mellett semmi nem változott, nem recseg jobban, nem kopott meg semmi, egész egyszerűen, ha nem lenne koszos, akár még le is lehetne tagadni, hogy használt. Ezen nagyon elcsodálkoztam, főleg, hogy ennyit tényleg nem vártam volna a géptől. A billentyűzet mondjuk eléggé tömegterméknek tűnik, de nincs vele gond, azon kívül, hogy néha backspace helyett/mellett lenyomom a Page Down billentyűt is, amely elég kellemetlen tud lenni.(tehát számomra ezen része nem megfelelő beosztásu) A beépített hangszórók minőségével is meg vagyok elégedve, meglepően jól szól rajta pl a Karib Tenger Kalózai-nak a zenéje, simán betölt egy iskolai termet is.

A gép szoftveres támogatottsága közepesnek mondható, kaptam hozzá egy xp professional-t előtelepítve, egy Power DVD-t, valamint egy Sonic programcsomagot, amely pl CD vagy DVD írásra kiváló. Ezeken kívül csak segédprogramok jöttek vele, van valami NetWaiting nevú program, pontosan nem tudom, hogy mire jó. talán a modem használatát hivatott megkönnyíteni, egy Inteles wlan segédprogram, amely viszont ha nem talál hálózatot, és a bezárás gombbal akarom bezárni, lefagy, csak a feladatkezelőből állítható le.

Az akkumlátoros üzemidő egy kényes pontja a gépnek, ugyanis a viszonylag nagy teljesítményű videokártya meglehetősen sokat fogyaszt, de a gép nem áll olyan rosszul ezzel szerintem, még ennyi idősen is, maximális energiagazdálkodás mellett több, mint 3 órát bír akkumlátorról. Azonban a maximális energiagazdálkodás jelenti a képernyő fényerejének nagy mértékű csökkentését is, amely viszont szabadtéren gondokat okozhat, pláne, hogy a gép True Life, azaz a sokat szidott/dicsért fényes képernyővel van megáldva.
Összességében szerintem elmondható, hogy egy nagyon jó gép ez az Inspiron 6400-as, mindenképpen egy elég jó ár/érték arányú notebooknak nevezhető. Ezen modell esetében úgy tűnik, hogy a nagy teljesítményű hardverelemek beépítése nem járt a minőség drasztikus csökkentésével(de azért hangsúlyozom, drasztikus csökkentésével nem járt).

Természetesen még a minőségen lehetne mit javítani, főleg a hangszórók alatt, és a zsanérok műanyag borításánál ha erősebben megnyomkodom, akkor recseg, de szerintem ez önmagában még nem lehet elrettentő indok. Mindenkinek ajánlom, aki elsősorban otthoni használatra szeretne multimédiás gépet venni, de otthon esetleg az átlagosnál azért jóval többet is használná.

Frissítés: Ha esetleg valakit még érdekelne, készítettem néhány képet magáról a gépről:
[link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.