2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Dance, D&B, House, Trance, Techno 90'

Kedvenc elektonikus zenéim a 90-es évekből és a 2000-es évekből is.

[ ÚJ TESZT ]

PATEX

Sziasztok!
Már régóta tervezek írni, egy 90-es évekbeli elektronikus zenei összefoglalót, most össze is szedtem a kedvenceim. Bár nagyon szeretem a jó zenéket, sokféle műfajt ismerek és meghallgatok, azért nem tartom magam egy zenei szakértőnek! Illetve az összefoglaló is leginkább az én saját kedvenceim mutatja be, felsorolás jelleggel és közel sem tekinthető teljes összefoglalónak. Lesz egy-két zene a 2000-es évek elejéről is, mai zenék közül is lesz pár. Nem mondom azt, hogy egyetlen mai zene sem tetszik az elektronikus zenék közül, de az biztos, hogy a 90-es években és a 2000-es évek elején volt az igazi. Biztos lesz sok Dj és előadó akit viszont nem említek, mert vagy nem ismertem vagy nem kedveltem, de ezt majd a fórumban nyugodtan ki lehet fejteni és kiegészíteni más előadókkal.

Alapvetően két nagy zenei műfaj érdekelt, az egyik a Rap, Hip-Hop világa, a másik az elektronikus zene világa. Tulajdonképpen mindkét stílusirányzatból leginkább a 90-es évek voltak a meghatározóak számomra. Ez valószínű a koromból is adódhat, mivel a 90-es években voltam tinédzser és ekkortájt kezdett egyre jobban elterjedni az elektronikus zene. Természetesen voltak előtte is hasonló zenék, de a 90-es években, leginkább annak végén vált igazán népszerűvé.
Sajnos ez a 2000-es évek után elkezdett rettenetesen felhígulni és ennek eredménye képen rengeteg kritikán aluli, gagyi zene készült ebben a műfajban(és más műfajokban is pl Rap, Hip-Hop). Nem azt mondom, hogy a 90-es években nem voltak gagyi zenék, természetesen akkor is voltak, de nem ilyen arányban mint ami a 2000-es évek utáni időszakra jellemző. Alapvető különbségnek azt látom, hogy míg a 90-es években szinte minden szám egy külön egyéniség volt, addig manapság, szinte minden elektronikus zene, egy kaptafa. Teljesen mindegy melyik előadó zenéje szól, ugyan azt, a semmitmondó, jellegtelen, zenét hallhatjuk! Nagyon kevés minőségibb zene azért előfordul a 2000-es éveket követően is, de javarészt egymást majmolja mindenki.
Ezzel gondolom sok mai 17-20 éves fiatal nem fog egyet érteni, amit részben meg is értek, de ha végig olvassák az írást és belehallgatnak a zenékbe amiket bemutatok, talán lesznek olyanok is akik megértik miről beszéltem. Persze nyilván minden korosztálynak meg vannak a slágerei, ez mindig is így volt.

A másik dolog ami nagyon meghatározó volt számomra, azok a 90-es évekbeli elektronikus zenei clubok. Rengeteget változott azóta a világ, régen sokkal szűkebb réteg járt ilyen bulikra mint manapság. Tulajdonképpen a bulikon akkor is sok ember volt, de általánosságban az emberek között kevésbé volt ismert ez a műfaj. A 90-es években jártam gimibe, szinte minden hétvégén buliztunk, de én nem oda mentem ahova a nagy többség, hanem a Patex-be! :) Az egész suliban kb 2-3 ember ismerte a helyet. Ma ha azt mondod, mész a White Angel-be vagy a Coronitába vagy valamelyik szórakozóhelyre a hajógyári szigeten, akkor valószínű a legtöbben tudni fogják miről van szó. Na de 96-ban vagy 97-ben? Az emberek nagy többsége azt sem tudta mi fán terem egy elektronikus zenei buli. Halvány fogalmuk sem volt az egészről!

Valami megmagyarázhatatlan, varázslatos hangulata volt azoknak a buliknak, amiket manapság nem lehet érezni. Az az Underground hangulat mára teljesen eltűnt. A Patex, ma a XI. kerületi Dorottya udvar területe volt! Na hát ez a 90-es évek végén, nem pont így nézett ki, mint ma. Sokkal inkább hasonlított egy kivert ablakú, elhagyatott, szellemkastélyhoz mint irodaházhoz! :)

PATEX:
A XI. kerületi Bocskai út legvégén, a vasúti sínek mentén (ahol csak az idén tavasszal építették ki az Alsóhegy utca folytatását)épült 1910-1911-ben az akkori hadi ruhagyár. Ez később cipőgyár lett, még később magyar-francia textilüzem. Az államosítások után évtizedekig a Pamuttextilművek Bocskai úti gyára lett. (a központi gyár a Hauszmann Alajos utcában működött 1992-ig, majd a PATEX jogutód nélküli felszámolása,1994 július 1. után kiürítették, és 1995-ben lebontották). A Bocskai úti textilgyár a 80-as években egyre problémásabban működött, végül 1985-ben egyes épületrészeket a Caolával kezdtek megosztani. A Caola terjeszkedésével a textilüzem egyre sorvadt, és 1991-92-re a Caola teljes egészében elfoglalta a komplexumot, a pamutgyár tulajdonképpen megszűnt.Hamarosan a Caola is kezdett kiüríteni épületrészeket, a 90-es évek közepére a Caola ténykedése itt megszűnt, és már csak a fokozatos kiürítés tartott 1998-ig.A gyár egyre lepusztultabb lett, 1998-2001 között teljesen üres volt, de ebben az időben Hyperspace-helyszínként is használták (techno-diszkó).2001-ben az Apollo Advisors cég megkezdte a felújítást, és 2002-re kész lett,Dorottya-Udvar néven az új irodaház-komplexum.

DJ Budai - Muzik 2 Ezt a klipet pl. Patex-ben vették fel! Nem mellesleg a zene sem utolsó.

Na azoknak a Patex buliknak aztán volt egy sajátos hangulatuk. Amikor közelítettünk a gyárépület felé már nagyon mély morajlást lehetett hallani, ami kiszűrődött a kivert ablakokon, semmihez sem volt hasonlítható az a vízhangzó, morajlás. Egy jó pár száz méteres szakaszon már ki volt fáklyákkal tűzdelve az út, ami vezetett a gyárépülethez. Biztonsági őrök átmotoztak, megvetted a jegyet, majd sétáltál az udvaron befelé a gyárépülethez, ahonnan egyre erősödő, morajlás hallatszott. Az épülethez érve nem egy ajtó fogadott, hanem egy nagy lelógó nejlon, amit arrébb söpörtél mint egy nagy függönyt és már bent is voltál. :) Itt egy gyertyákkal kivilágított, homályos fényű folyosó labirintus fogadott, ahol a ruhatár és wc is volt, majd egyszer csak ott voltál bent, kb egy tornateremnyi területen, ahol volt vagy 2000 ember és eszméletlen hangulat. Nem egy puccos klub volt, az igaz. Inkább arra hasonlított mint amit a Penge című film első részében láthatunk, a film elején, csak vámpírok nélkül. :) Leginkább Magyar DJ-k játszottak itt, de jött 1-1 külföldi nagyobb név is. Erre az időszakra különösen jellemző volt, hogy főleg Magyar Dj-k játszottak az elektronikus zenei bulikon. Ha jött egy híresebb külföldi, akkor tuti nagyon nagy buli volt. Bár ettől függetlenül én mindig úgy gondoltam, hogy sok Magyar Dj, simán felvette a versenyt a külföldi nagy nevekkel, sőt sok esetben jobb is volt mint a külföldi sztár Dj. Ilyen volt pl Dj Budai, Kühl, Tommyboy, Schultz, Sterbinszky, Slam Jr.
Nekem igazán ők és az általuk játszott előadók voltak a kedvenceim. Manapság meg orrba szájba jönnek a külföldi sztárok.

Persze akkor sem csak a Patex létezett. (És voltak akkor is sokan, akik annyira nem kedvelték, mert hát tényleg nem volt túl igényes, meg a zene is inkább Techno volt, nem a light-osabb Trance meg House.) Nekem ez azért ennyire meghatározó, mert ott voltam először elektronikus zenei bulin, 1997-ben. Onnan indult számomra a bulizás. A zene az nem, mert már 1994-ben vettem fel VHS-re az MTV Party Zone-t és ismerkedtem az elektronikus zenékkel.
Voltam azért sok egyéb helyen is, ahol szintén remekül éreztem magam.
Pl. Palace-ban Siófokon, Wild West-ben Mendén stb.
Voltak ismerőseim akik közelebbről is ismerték a Magyar Dj-ket, még egy exkluzív házibulin is voltam. Egy haverom jól ismerte Budai-t és Newl-t, és megszervezett egy szűk körű, csak a mi saját ismerőseinknek szóló bulit. Egy ismerősöm családi házában, több ezer watt zene, Technics lemezjátszók és Budai meg Newl a lemezes táskáikkal, csak nekünk. :) Mondanom sem kell, hogy életem egyik legjobb bulija volt. kb 25-30-an voltunk.

Ami még fontos különbség volt a 90-es és 2000 utáni évek között, hogy bizony nem lehetett ilyen könnyen (ingyen) hozzájutni a zenékhez, mint manapság. Az emberek kénytelenek voltak, súlyos pénzeket (akár 3-4-5 ezer ft-ot) kifizetni egy-egy albumért. Nem volt választható opció, letölteni az internetről, mert egyrészt, közel sem volt a neten ez így ilyen mennyiségben hozzáférhető, mint manapság, másrészt az internet baromi lassú volt (5-6kb/s) és drága is, harmadrészt lemásolni és kiírni cd-re sem nagyon volt lehetőség otthon, házilag. Illetve volt cd író a 90-es években már, csak az ára igencsak borsos volt. A 90-es évek eleje közepe táján kb fél milla volt egy 1X-es cd író! A 90-es évek vége felé már úgy emlékszem olyan 70-90 ezer körül hozzá lehetett jutni egy 2-4 szeres cd íróhoz. És ekkor már kezdett viszonylag szélesebb körben is elterjedni az internet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.