2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Cyber-shot telefonok áttekintése

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Elérkezettnek láttam az időt arra, hogy a japán-svéd gyártó kifejezetten fényképezésre szánt...

[ ÚJ TESZT ]

Elérkezettnek láttam az időt arra, hogy a japán-svéd gyártó kifejezetten fényképezésre szánt telefonjaiból is készítsek egy kis áttekintést. . A Cyber-shot név sokak számára ismerősen csenghet, hiszen az egyik anyacég, a SONY fényképezőgép márkája. Így tehát már mindenkinek érthető a névválasztás. A széria jelenleg 12 tagot számol (a K790i-t is beleértve). A cikket nem véletlenül február 28.-ra időzítettem, hiszen pontosan 3 éve jelent meg az első Cyber-shot telefon...

2006. február 28. Történelmi nap a Sony Ericsson történelmében: bemutatták az első kifejezetten fotózásra kialakított mobiltelefon párost, a K800i-t, és a K790i-t (kettőjük között mindössze annyi a különbség, hogy a K790i nem 3G képes). Az első Cyber-mobil 3,2 megapixel felbontású érzékelőt kapott, amihez 16× digitális zoom és automatikus fókuszálás is tartozott, aminek léte nélkül nem lehetne Best Pic™, ami kilenc képet rögzít gyorsan egymás után (közben folyamatosan fókuszál), majd ezek után kiválaszthatjuk azt, ami a legjobban tetszik nekünk. Továbbá az egész kameramodult egy aktív lencsevédő védi a fizikai behatásoktól (ezt azóta csak a Cyber-shot telefonok kapják meg). Ha leszáll az éjszaka, akkor van Xenon technológiával készült vaku is –amit még sosem láthattunk telefonban ezelőtt-. A képek visszanézése is új élmény volt az „Idővonal” nézettel, aminek kezelése először bonyolult lehet, de segít rendszerezni az elkészült képeket.
Az elkészült képek egyszerűen fantasztikusak. A színek élénkek, az élesség tökéletes, zaj alig van, az éjszakai felvételek pedig lenyűgözőek. Tesztképek lent:

2007. február 6-án megjött a nagysikerű K750i utódja -immáron Cyber-shot köntösben-, a K550i. Jelenleg ő a család legkisebb tagja. Gyakorlatilag minden egyes tulajdonsága megegyezik az előddel, csak frissebb, fiatalosabb –és talán szebb- kiadásban. A kamera felbontása maradt 2,0 megapixel, továbbra is van autofokusz, és van dupla LED-es villanófény is. Az egyetlen dolog amiben eltért az ősétől, az a Mega Bass™ hiánya, amivel kettészakították a zenei és a fotós családot (Walkman telefonba nem került autofokusz). A tesztfotókból az derül ki, hogy a képek minősége is ugyanolyan, mint a K750i-ben volt.

Ezen a napon nem csak a K750ire adtak új ruhát, hanem a K800i is kapott egy új megjelenésű házat. Így született meg a K810i. Ebbe viszont gyakorlatilag semmi újítás nem került. Illetve mégis. Az 1-4-7-* gombok kaptak szép kék kameraikonos megvilágítást. Egyébként minden maradt a régi: a 3,2 megapixeles kamera, a Xenon vaku, a Best-Pic™. Igazából feleslegesnek tartottam ezt a modellt, hiszen a megkérdezettek 80%-a egyenesen rondának tartották. Szerencsére a képek minősége is olyan maradt, mint a bátyjának. Ezekkel a mobilokkal a gyártó egy olyan minőséget állított fel az iparban, amit egy ideig senkinek sem sikerült átugrania. Nem hittük volna, hogy egyszer maga a gyártó veri le a lécet…

2007. június 14-én egy újabb mérföldkövéhez érkezett el a gyártó: Bemutatták a K850i-t, ami a gyártó első 5,0 megapixeles kamrával ellátott masinája volt, tele egyedi ötletekkel, funkciókkal. Az első újítás magában a szoftverben volt, ez már a 2.0-ás volt, amit még egyszerűbb volt kezelni. A másik radikális újítás a navigációs „keret”, aminek hála sokkal nagyobb hely jutott a képernyőnek. Maga a kameraegység védelméről automatikus lencsefedél gondoskodott, amit egy kis gomb megnyomásával aktiválhattunk. A különböző módok között (állókép- mozgókép- visszanézés) egy csúszka segítségével válthattunk. Az akkut sem a megszokott módon helyezhettük be, hiszen a teló alját kellett elhúzni, így nem kellett az egész hátlapot lekapni. Eddig az újítások, amik közül (sajnos) csak az új szoftver kerül bele a későbbi modellekbe. A régi szolgáltatások között ott volt a Xenon villanó –amihez LED-es fókuszfény társult- és a Best Pic™. Azt mindenképp meg kell említeni, hogy a képek minősége eleinte nem hozta az elvártakat: fakó színek, elkent élek, kiégett ég. Majdnem egy évet kellett várni, hogy elfogadhatóak legyenek a képek:

2007. augusztus 14. Bemutatták a K770i nevű modellt, ami elég vegyesre sikeredett, szolgáltatásait tekintve. Gyakorlatilag egy T650i-re adtak egy szolidabb, nem túl minőségi burkolatot. Mivel nekem is ilyen van, személyes élményeket is meg tudok osztani. A 3,2 megapixeles fényképezővel még nincs is semmi gond, az autófókusz is remekül működik. Viszont nincs Xenon villanó, helyette egy darab LED-et kapunk, ami messzire alig visz, ha közelre fotózunk, akkor pedig biztosak lehetünk benne, hogy egy fehér folt lesz az eredmény. A K750i-vel még öröm volt makrófotózni sötétben, ezzel viszont már képtelenség. Továbbá erről a modellről –hiába újabb kiadás, mint a K850i- lespórolták a 2.0ás szoftvert, és BestPic™ sincs. Vannak viszont szép kéken világító kameraikonok. Érjük be ennyivel. A képekről csak annyit, hogy ha van elég fény, akkor nagyon szép dolgokra képes a kicsike, ha kevesebb van, akkor maga a kereső is iszonyatosan belassul, és a képek is zajosak lesznek. A villanóról pedig no comment.

2008. február 11-től új számozás és betűjelzés vette kezdetét a gyártónál. Ennek első eredménye a C702. C, mint Cyber-shot. Így már érthetőbb, nem? Maga a telefon egyébként érdekes, hiszen eddig nem nagyon láthattunk olyan fotózásra termett mobilt, ami csepp és porálló lenne. Márpedig a C702 az. Ám ettől még nem maradtak ki a fotózáshoz szükséges dolgok. Kamerája 3,2 megapixel felbontással bír, van autófókusz, Xenon helyett dupla LED-es fényt kapott, és van két újdonság is. Az első, a GeoTagging: A C702 rendelkezik a-GPS funkcióval, amivel képes az aktuális helyzetünk GPS koórdinátáit „rányomni” a fényképre, így a GoogleMaps-szal megtalálhatjuk, hogy hol készítettük a képet. A másik újítás az arcfelismerés. Gyakorlatilag arról van szó, hogyha bekapcsoljuk, akkor érzékeli az arcokat -legyenek akár a kereső szélén- és rájuk fókuszál. A képek viszont ezek ellenére nem a legjobbak. Fakó, elmosódott, zajos alkotások születtek. –remélhetőleg egy szoftverfrissítés után javulnak a képek.

Ugyan ezek a napon jelentették be a legvékonyabb Cyber-shot mobilt, a C902-t. Egész pofás kis teló, egyrészt nagyrésze fémből készült, másrészt a kijelző két szélén négy-négy piktogramot helyeztek el a tervezők, ezek érintőgombok és fényképezéskor kékek világítanak. A kamera használatához szét kell húzni a telefont. Ezután bukkan elő az 5,0 megapixeles fényképező, egy szem LED társaságában. Ezúttal már van BestPic™, és szintén van arcfelismerő fókuszálás is. Kimaradt viszont a GeoTagging, ami nem akkora érvágás. Az elkészült képek sajnos most nem a legjobbak. Napos időben szépek, de ha kicsit felhős lesz az égbolt, már megjelennek a zajok. A makró viszont még mindig éles képeket készít.

A gyártó 2008. június 17-én bemutatta első csúszkás Cyber-shot készülékét, a C905-öt. De nem ettől különleges, hanem attól, hogy ez a gyártó első, 8,1 megapixeles kamerájával felvértezett mobil. Mivel csúcsmobil, így megkapott minden földi jót: Xenon vaku, és LED fókusz-segédfény, BestPic™, eGPS, digitális képstabilizálás, intelligens kontrasztbeállítást, arcfelismerés, és legújabb szoftverrel már mosolyra is képes exponálni a masina. Mondanom se kell, itt már tényleg vannak elvárások, hiszen a C905-nél dőlhet el, hogy érdemes-e a felbontást tovább növelni, miközben a képek minősége nem méltó hozzá. Szerencsére erre rácáfolt a C905, hiszen a képek nagyon szépek-legalábbis napsütéses időben. Rosszabb körülmények hatására már megkezdődik a zajosodás, de még így is a tűrhető szint felett teljesít a gép. A Xenon vaku, még mindig üt, és a makró is tökéletes.

Az idei év sem kezdődött unalmasan, hiszen 2009. január 8-án már be is mutatták a K770i utódjának szánt C510-et. Az új jövevény 3,2 megapixeles, autófókuszos kamerát kapott a sötétben való fényképezést pedig a 2 LED –ből álló vaku segíti. Annak ellenére, hogy kifejezetten olcsó modellnek szánják a C510-et, megtalálható benne a mosolyra történő automatikus exponálás.

2008. február 10-én két új Cyber-shot mobil érkezett. Az egyik a csúszkás kivitelű C903, ami 5,0 megapixeles kamerát kapott, dupla LED-es villanófénnyel . Felső-közép kategóriás fotós telefon révén nem hiányozhat a BestPic™, az arcra fókuszálás és a mosolyra történő fényképezés sem. Ezen felül a képeket akár tévénken is visszanézhetjük, hiszen van tévé kimenet is, de kábelt nem kapunk hozzá.

A másik újonc a C901. Ő már hagyományos, de vékony (13mm) házat kapott. Szerencsére a vékonyság nem ment a szolgáltatások rovására, hiszen 5,0 megapixel felbontású kamerája Xenon villanót is kapott LED segédfénnyel. További funkciói között szerepel a BestPic™, Mosolyra exponálás, Arcra fókuszálás és a cellainformációk alapján képes tartózkodási helyünk koordinátáit rámenteni a képre.

Mivel a C510, C903 és C901 még nagyon frissen bejelentett modellek, ezért bővebb információkkal és tesztképekkel sajnos nem tudok szolgálni, de amint lehetőség nyílik rá, bepótolom.

Ebből a kis áttekintésből láthatjuk, hogy mi mindenre képesek már a modern kamerás telefonok. Nagyon jól indított a széria a K800al, de azután a K850i-nél mintha mélypont következett volna be. Ám a C905-tel bebizonyította a gyártó, hogy bizony tud ő jobbat is ennél. Kíváncsian várom az új triót, hogy a képek milyenek lesznek, hiszen ezek arák meg is pecsételhetik a Cyber-shot széria jövőjét.

Zoli

Tesztképekért köszönet a Mobilaréna stábjának!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.