2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Cubieboard

A cubieboard egy alacsony fogyasztású ARM számítógép SMART TV-nek, desktopra vagy szervernek.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Mostanában egyre több ARM procis lapkaszámítógépet készítenek, ezért gondoltam itt az ideje kipróbálni egyet. Több jó összehasonlító oldalt lehet találni az interneten, ahol megtudhatjuk, hogy melyik gépnek milyen procija, mennyi RAM-ja és milyen csatlakozói vannak.

Elsősorban valamilyen szervernek használnám a gépet, de azért a multimédiás képességek is érdekelnek. A házibarkács projektekről meg csak csodálkozva olvasgatok az interneten.

Kis kutatás után három jelölt marad: Rapsberry Pi, Cubieboard és az Odroid U2.

A RaspberryPi-ről már biztos mindenki hallott: 35$-os miniszámítógép, amit kutatási és oktatási célokból hoztak létre. 700MHz-s egymagos proci és 512MB RAM van benne (legalább is az újabb gyártású B modellekben). Rengeteg dolgot készítettek már belőle az emberek, ezek közül egyik kedvencem az okos mikró. Ehhez a géphez van a legtöbb doksi és fórum, illetve ez a legolcsóbb is egyben. Van hivatalos magyarországi képviselete, ahonnan bruttó 13e Ft-ért meg lehet venni. Célszerű hozzá dobozt is venni (2.2e Ft) esetleg egy tápegység sem árt (2.3-4eFt). Ha KIT-ben veszed akkor 16.3e Ft-ból megkapod a PI-t dobozzal és táppal együtt + szállítás, tehát a végösszeg olyan 17.5-18e Ft körül lesz. Részemről további előny, hogy van rajta kompozit analóg videó csatlakozó is a HDMI mellett. Nem röhög, nem mindenhol van még vékony TV, ha esetleg lejátszónak kellene..

A következő szint a Cubieboard, aminek nemrég jelent meg a második kiadása. Duplamagos 1 GHz-s proci van benne 1GB RAM társaságában. A PI-hez képes ennek már van saját háttértára is (4GB), amin alapból kapunk is egy működő androidod. Alján két sor csatlakozó található, amivel hasonló vezérlési és automatizálási dolgokat lehet végeztetni, mint az PI-n található csatlakozók segítségével. Mint ahogy írtam ez a téma annyira nem izgat, de ha téged érdekel, akkor a fórumukat bogarászhatod segítségért. Előnye a másik kettő jelölthöz illetve a többi lapkaszámítógéphez képest, hogy ezen bizony van SATA port, sőt egy laptopvinyó áramellátásáról is tud gondoskodni, viszont ehhez már nem elég egy mobiltöltő által biztosított áramerősség. SATA port a lapkaszámítógépek csupán néhány százalékánál fordul elő, ami eléggé érdekessé tette számomra a Cubie-t. Magyarországon nem lehet beszerezni, külföldről viszont több webshopból is tudunk rendelni. Ára 59$, hozzá a doboz és adapter is olyan 8$ körül van + ugye szállítás, tehát olyan 80-90$-ból kijön. Illetve a mindenkori aktuális törvényeknek megfelelő ÁFA-ról és vámról se feledkezzünk meg, amit ezután be kell vallanunk.

A leggyorsabb a jelöltek közül az Udroid U2. 4 magos 1.7GHZ-os procit kapunk 2GB RAM társaságában 89$-ért. Brutál gép, amit egy nagy bordával egybeépítve szállítanak. A három jelölt közül ez az egy amin van emmc foglalat. Az emmc egy, az SD kártyáktól 5x gyorsabb flash tároló ami a mobiltelefonokban is szokott lenni belső memóriaként. A gyorsaság viszont pénzbe kerül, nem is kevésbe, ugyanis egy 8GB-s emmc 25$ egy 16GB-s pedig 40$. Természetesen használhatunk microsd kártyát is, de egy ilyen hardverhez már illő beszerezni az emmc-t. Számoljunk kicsit: 89$ a gép + 8GB emmc 25$ + adapter 9$ + szállítás 30$, így már 155$ körül járunk, ami már nem kis pénz ahhoz, hogy kipróbáljak egy lapka PC-t. További "előny", hogy a tudomásom szerinti egyetlen forgalmazója olyan szállítási módot választ, ahol biztosan nem felejtkezel el az adó és vám befizetéséről, különben addig nem kapod meg a gépet. (Az 1.3-as szorzó rögtön ugrik is az árra, és igen a szállításra is.)

A címből következtetve biztos nem fogsz meglepődni, hogy a cubie-t választottam. Az okok az árhoz képest viszonylag jó hardver és a SATA port jelenléte.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.