2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Csillagjárós fotók

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Rég akartam csillagjárós, holdfényes képeket csinálni, úgyhogy az elmúlt néhány éjszakát ezzel töltöttem.

[ ÚJ TESZT ]

Az első próbálkozásnál a harmat miatt csak kb. 20 pernyi használható anyag sikerült.

A másodiknál már jobban felkészülve érkeztem a kiszemelt helyszínre, így sikerült is a lencsét harmatmentesen tartani az egy órás expozíciós idő alatt.

Ezt azzal értem el egyébként, hogy feloperáltam az EP-1-re a régebbi bridge gépem napellenzőjét, mivel méretben pont megfelel erre a célra. Ezt körbetekertem egy alaplap dobozából előbányászott fekete műanyag szivaccsal, így végeredményben ez az egész készítmény szépen körbefogja az objektívet teljes hosszában, a frontlencse pedig benn ül egy kis lyukban, nincs teljesen közvetlenül kitéve a környezetnek. Még a géptestet is körbetekertem a biztonság kedvéért a helyszínen egy sállal.

A képek elkészítése után ellenőriztem ezeknek az állapotát, nedves volt enyhén a sál és az objektív lencséjét védő szivacs és még a napellenző is belülről egy kissé, kivéve az objektív frontlencséjét :K . A fű csurom harmat/víz volt egyébként, el is ázott a cipőm tisztességesen.

Következzenek a képek :)

Az első csak simán holdfényes kép csillagokkal:

A második az ami rövidebb (~20 perc) lett a tervezettnél a harmat miatt. Itt kipróbáltam azt, hogy polárszűrővel sötétítem a Hold fényétől világos eget, ami működött is (a szemem előtt forgatva jól látható volt a hatása, illetve így is állítottam be a megfelelő állásba), azonban erre a védtelen külső üvegfelületre igencsak gyorsan lecsapódott annyi harmat, hogy teljesen tönkre vágja a képminőséget.

A harmadik képnél úgy döntöttem, hogy elég, ha utómunkában sötétítem az eget, egyébként sem áll rendelkezésre olyan sok fény, hogy csak úgy lemondhassak arról a több mint egy fényértéknyiről.

Főbb képadatok:
60x1 perc, iso400, f3.5 és 28mm-es nagylátó, E-P1 + m.Zuiko 14-42 kitobi.

Az utolsó lett úgy érzem a legjobban sikerült, bár a másodiknál a szerkesztés szintén jól néz ki, azonban a fekvő képállás véleményem szerint használhatóbb.

A képeket a Startrails nevű ingyenesen beszerezhető kis progival egyesítettem, a képsorozat elején és végén készült blackframeket viszont inkább Gimp-ben használtam fel és csökkentettem a segítségükkel a hotpixelek számát. A további utámunkát (élesítés, ég sötétítése, fényesség korrekció) szintén a Gimp nevű freeware progival csináltam.

A képek helyszíne Dömös, Prépostság.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.