2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Csendes pc n+1

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sok írást olvastam itt a logouton, melyeknek szerzőik csendes pcjük összerakását mesélték...

[ ÚJ TESZT ]

Sok írást olvastam itt a logouton, melyeknek szerzőik csendes pcjük összerakását mesélték el. No, én is beállok a sorba, itt van tehát az n+1. csendes pc blog.

1. Célok

Mivel a régi gépem 2002. áprilisa óta szolgál tisztességgel, egy-két cucc már nem igazán fut rajta normálisan. Egy dual p3@1266Mhz, 4x256M ddr1@266mhz-es ramok, 60 gigás maxtor diszkek, hát ez már nem a csúcs. Mindenre jó lenne ez még most is, egy kivétellel: programfejlesztői környezeteket már nem bír rendes tempóval futtatni. Netezni, doksit írni, olvasni, ph!fórumokon flémelni még teljesen jó:)

Szóval új gépről döntöttemtünk, az alábbi célok mellett:

1. csendes legyen
2. kizárólag programfejlesztésre fogom használni, semmi másra
3. csendes legyen
4. lehetőség szerint könnyű legyen, hogyha néha el kell vinni valahova (kész terméket demózni vagy egyéb céllal), akkor ne szakadjon le a kezem.
5. csendes legyen :)
6. karácsonyi véghajrában össze lehessen szedni a darabjait (agyatlanul végére hagyva a bevásárlást:)
7. se windows, se játék nem lesz rajta, így a 3d-s teljesítmény nemhogy nem érdekes, inkább káros.

Ja és persze csendes legyen:) Mivel az előző gép is 5 és fél évig szolgált, annak idején hiába volt méregdrága (2002-ben egy smp képes tualatin vidéki kacatszállítónál 80-85 rugó körül volt nettó, dual smp alaplap sem két gomb volt), mégis (szerintem) megérte, mert nem sokat kellett foglalkozni vele az évek alatt. Így a forintok nem annyira számítanak.

Ezek (sajnos) valamilyen szinten egymásnak ellentmondó feltételek. Amelyik gép gyárilag csendes, azok háza rendszerint nem könnyű. Pl. a jó öreg antec sonata 1, az kb. 15-16 kiló lehet üresen. Azt meg se merem mérni, hogy egy fullosan megpakolt cooler master stacker 1 mennyi lehet, de azt már nem triviális felemelni... (bár szoktam mondogatni, hogy rendes számítógép az, amelyiket a gazdája nem bír felemelni:) )

2. Az alkatrészek

Lett végül egy asus p5k ws alaplap. Ez kellett, mert sokszor futok bele olyan munkába, amikor szükségem van a pci-x csatolóra, ez erősen szűkíti a szóba jöhető alaplapok körét.

Procinak az 1333MHz-es fsb-jű, 3G-s core2duo lett. Sokat gondolkodtam, hogy 4 magos c2q, de azok magonként vett teljesítménye kisebb és nem tudom, mennyire párhuzamosítható egy ide futtatása. Teszteltem 8 maggal felszerelt szerveren, nem nagyon akarta kihasználni a lehetőségeket.

Mivel memória téren fogalmam sincs az aktuális trendekről, az van benne, amit a szállító adott. CSX vagy minek hívják, 1066Mhz-es, ddr2, 2x2x1g párba válogatva.

Videokártya: itt ragaszkodtam a passzív hűtéses kártyákhoz, 3d-s játékot úgyse fog látni soha. Minél több és erősebb 3d-s cucc van benne, annál többet fogyaszt, annál melegebb. Főleg, ha dolgozik is. Gyártóból kizárólag nvidia, kizárólag azért, mert eddig kevesebb bajom volt az nvidia linuxos drivereivel, mint a radeonéval. A radeont is be lehet tolni linux alá, de eddig nekem az munkásabbnak tűnt, mint az nvidia. Mivel a régebbi lomok kifutottak (pedig eredetileg egy 7600-ast ajánlottak), így egy asus gyártmányú ventillátor mentes 8500gt került a gépbe. Annyira érdekel, hogy milyen, hogy azt se tudom, mennyi ram van rajta :) Talán még külön 6 tűs csatlakozója sincs...

Vinyóban megint a beszerezhetőség volt a hangsúly, 400-as wd-k kerültek, az alumínium tetős sorozatból. Mert samu nem volt kéznél a bótban.

A fogyasztás és a zaj lefaragását olyan szinten szem előtt akarom tartani, hogy szándékosan nem került a gépbe cd/dvd.

3. A házról

A ház már egy sarkalatos kérdés, ezen sokat agyaltam. Könnyű is legyen, valamennyire jó minőségű is legyen, nekem tapasztalatom mostanában nem volt új géppel, tehát a boltosoknak legyen tapasztalata, stb. stb. Sok sok kompromisszumigényes, egymásnak ellentmondó elvárás. Végül egy Cooler Master Elite 331-es lett, leginkább azért, mert viszonylag könnyű és ezt mondta a boltos haver, hogy jó. Hát nem tudom. Az látszik rajta, hogy könnyű, tehát biliacélból van. A minőségéről annyit, nem ilyen házaim voltak eddig. Ennek be volt nyomva a sarka, két ujjal kiegyenesítettem (lol). Kinézetre elmegy, a web szerinti "superior thermal solution" meg lol.

Ez a ház úgy superior, ahogy én vagyok a pápa. Az alsó felébe lehet rakni a vinyókat, van egy halom csavarmentesen oldható tároló rekesz hozzá. De mivel 3.5 coll széles a rekesz, a vinyót csak bele kell tolni és rögzíteni kell a hozzá adott csavarmentes kallantyúkkal. Rezgésmentesítés meg alma. A superior kimerül a proci fölé lógatott kéményben. Azt elismerem, az ára és a súlya kellemes.

A kedves kacatszállítóm Corsair tápot javasolt, egy 420 watt körülit. De pont egy ilyen minimál gép az (szerintem), ami igényli a moduláris tápot, úgyhogy végül egy 520 wattos moduláris táp került bele (corsair feliratos, ha jól tudom seasonic s12-es béléssel), hogy a feleslegesen lógó drótok ne akadályozzák a légáramlást és ne mozogjon benne semmi.

4. Hekkelünk

Összeraktam a gépet, ahogy illik, bekapcsoltam, orkán. Első induláskor biosban beállítottam az asus ventillátorkezelését, ettől sokkal csendesebb lett minden. Egészen elfogadható. De éreztem én, hogy ennél azért még van tovább.

A két vinyó be se került a 3.5"-os helyekre (a ph!s teszt második oldalára kiváló fotókat rakott fel rudi). Vettem hozzá két hőcsöves, rezgésmentesítős vinyó keret. Ez nem engedi, hogy a diszkek rezgése átkerüljön a házra és az oldalfalak felerősítsék. Valamennyit hűt is, de a hűtésétől nem estem hasra. Szerintem egy kicsit melegek voltak a diszkek hosszabb használat után. Ezért került a gépbe egy Scythe SFF21D ventillátor. Ezt jól beledrótoztam az előlapi szellőzőrácsba az 5.25"-os helyek elé. Ide csavaroztam végül a két zalmanos keretben levő diszket is.

Lecseréltem egy ugyanilyen ventillátorra a ház saját cooler master légkavaróját is.

5. A végeredmény

A gép most már csendben van, a diszkek 36 fokosak (pedig a radiátor mellett jutott hely a gépnek és használom is). Csend van, mint egy kriptában. A két Scythe légkavaró 8.75db/darab zajjal forogna, ha az alaplap tolná neki a teljes feszültséget a 800rpm-hez, de szerintem az alaplap lejjebb vette a fordulatot. A procin az eredeti intel gyári hűtő van (amit a dobozos procchoz adnak), ezt a négy drótos vezérlés fékezi meg forgás és zaj szempontjából.

Összességében azt gondolom, hogy kb. 20 rugónyi többletkiadással egyrészt megmentem a vinyók életét a rendes hűtésen keresztül, másrészt sokkal csendesebb lett a cucc. A Scythe ventillátorok ára nem verdesi az egeket, talán egy ezres sincs darabja (javítás: majdnem 5 rugó darabja, sorry, rég vettem), ennyit érdemes rá áldozni. A diszk rezgésmentesítésére nem feltétlenül ez a legjobb megoldás, de valamilyen megoldást mindenkinek javaslok, akinek számít a zaj.

Nekem ez így jó :)

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.