2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Critical Mass 07.04.22.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A 2007-es év tavaszán, a Föld napján került megrendezésre ez a biciklis felvonulás. Jómagam...

[ ÚJ TESZT ]

A 2007-es év tavaszán, a Föld napján került megrendezésre ez a biciklis felvonulás. Jómagam még sosem vettem részt rajta, de az elmúlt időkben egyre többet pattantam bringára, így úgy döntöttem elmegyek. Ezzel nem voltam egyedül, sokan voltunk...

A menet hivatalosan négy órakor rajtolt el. Mi fél ötkor értünk a rajthoz, a Dráva utca és a pesti rakpart sarkához. Előtte a Nyugatinál gyülekeztünk. (sajnos nem vittem fényképezőt, ezek mobillal készült képek, de ide jók így is; ja, nem velük voltam, ők csak ott voltak)

[kép]

Tehát a rajtnál... tömeg. Ez végig jellemző volt a rendezvényre, lévén a szervezők szerint olyan 50000-en lehettek. Volt, akinek kutya volt a hátán (a lába a derekára kötött pulóverrel rögzítve...), más ilyen chopper kinézetű bringával jött. Megint mások kiskocsit húztak, sőt, egy sárga zene-szekér is volt, benne két gyerek ült.
Természetesen görkorcsolyásokat, gördeszkásokat is láthattunk, meg valami tekerős cuccot, amiben feküdni kellett és két karral lehetett kormányozni.
Egyszóval mindenki volt. Mindenféle biciklivel (trial, DH, trekking, city, BMX, országúti), minden korosztályban (6-99).

A menet végighúzódott a pesti rekparton, egészen a Petőfi-hídig, ott át, majd a budai rakparton az Erzsébet-hídig, ott a Tabán felé, át az alagúton, Lánchíd, Roosewelt tér, sugárút, Deák, Oktogon, Hősök tere, végül valahol a Petőfi csarnok környékén lett vége.
Megjegyzem, mi kb. háromnegyed ötkor voltunk a Lánchídnál, és már a menet eleje jött át rajta.
Átlag olyan öttel mentünk, van ahol álltunk, vagy ''rollerezni'' kellett, másutt egészen gyorsan lehetett haladni. A hidak alatt, és az alagútban végig kurjongatás, dudálás, csengetés, kürtölés. Mi is teli torokból ordítottunk. =D

Végig zöld pólós szervezők terelgették a népet, elvállalva a közlekedési lámpák szerepét is. Tényleg lelkiismeretesen végezték munkájukat.

Végül egy rétre értünk, ott pihi volt, majd háromnegyed hét körül megtörtént a híres finálé, amikoris mindenki örömittasan emelte biciklijét a feje fölé. Erről nem készítettem képet, mivel én is részt vettem benne. Állítólag műholdfelvétel is készült róla, de nem tudom, mennyi látszódik majd belőle...
Néhány kép a rétről:
[kép]
[kép]
[kép]

Két barátom, akikkel mentünk:
[kép]
Na meg jómagam, a bringám egy Gepida Crisia, csak nem látszik a képen.
[kép]

...Mit is mondhatnék? Csodás idő volt, jó hangulat, érezni lehetett a biciklisek összetertását és végül egy emberként mutattuk meg: ez nem csak egy sport, testmozgási lehetőség, hanem egy olyan közlekedési forma is, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni, félvállról venni. Szükség van a bicikliutak építésére, a biciklisek egyenjogúságára-..... ezt úgyis tudja mindenki...
Én biztos elmegyek ősszel is. És biztos, hogy évről évre egyre több résztvevő lesz. Remélem, ti is kedvet kaptatok hozzá, ha még nem voltatok ott.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.