2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

COWON A2-AWP: Advanced Wide PMP-szubjektíven

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Háát igen. Úgy döntöttem, hogy megírom a tesztet az én kis ''kütyümről''(angol mozaikszóval...

[ ÚJ TESZT ]

Háát igen. Úgy döntöttem, hogy megírom a tesztet az én kis ''kütyümről''(angol mozaikszóval PMP-mről: Personal Multimedia Player, de olvassák ezt Portable Media Playernek is. Kinek pap, kinek papné.). Lássuk Hát:

A gyártóról:

Nos, eddig alig volt ember aki ismerte volna. Persze, ő is egy a sok ázsiai gyártó közül. Ha azonban azt mondom, hogy iAudio, akkor gondolom sokatoknak felvillan a szeme: nos tehát iAudio az a COWON egyik márkaneve. Pontosabban a márkaneve . Viszont úgy döntöttek az ázsiai fejesek, hogy a csúcsmodellnél (ez lenne szerény tesztalanyunk) megtartják az eredeti COWON nevet. Tehát, ha olyat láttok, hogy iAudio A2, akkor azt, ha tehetitek, javítsátok ki COWON-ra. Na, de most már lássuk a medvét..

Külső, a doboz kicsomagolása:

Elegáns, fehér doboz, rajta szép kép(ek) a lejátszóról, és címszavak a képességekről.
Alig bírtam magammal, gyorsan felnyitottam, rögtön előttem volt a gépezet. Hamar a hatalmába kerített: a fehér dominál az egész gépezeten, kivéve a lekerekített téglalap oldalsó lapján: itt a szürke a szín. Valamiért a raktárban úgylátszik feltöltve tárolták, úgyhogy amikor benyomtam a sarokban, mélyen ülő bekapcsoló gombot, azonnal gyönyörködhettem a hatalmas, 4''-os, 16:9 arányú(480x272), és 16,9M színű monitor tűéles képében. Eléggé odavágott. Ezekután óvatosan elkezdtem nyomkodnia kezelőszerveket:
- az 5 irányú joystick(4irány+be lehet nyomni)
- illetve három, A, B, C névre hallgató, alkalmazásfüggő funkciógomb(szép szó, nem?
- valamint a BACK feliratú, értelemszerűen visszalépő gomb
Ezekre sajnos azért van szükség, mert a kijelző nem érintőképernyő. Azonban most, 10hónap használata után már egyáltalán nem zavar a joystick.

Ezekután megnéztem a csomag többi részeit:
- bőrtok
- töltő
- füles
- Kábelek: USB:egy USB host, és egy sima minUSB-USB kábel, AV: 3,5mm jack dugó-kompozit, és egy 3,5 jack-3,5 jack kábel
- leírás
- töltő
- CD-k(Jetshell, Jetaudio szoftverrrel)

Belső, tulajdonságok:

A kijelzőről, és a gombokról már beszéltem, most következzék a maradék: 20 GB-os, 1,8''-es TOSHIBA HDD, formázva 18,6GB, egy elég jó kis akkumulátor(4300 mAh, lithium-polymer), amely a gyári adatok szerint 10 óra videólejátszást, és 18 óra zenét képes biztosítani, az általam mért adatokat a végén találjátok, valamint egy Linux alapú belső oprendszer. Most lássuk, tulajdonságokra lebontva, hogy mit tud ezzel a hardverrel kezdeni a rendszer:

Videolejátszás:
Ez alapvető, ilyen kijelzővel, és vinyóval. Multi-Codec támogatással rendelkezik: DivX, Xvid, WMV9, MPEG4. A többit át lehet kódolni a Jetaudióval. A feliratokról sem feledkeztek meg a tervezők: a legújabb firmwarerrel már az smi, és az srt is kezelhető, sőőőt lejátszás közben mindenféle beállítás van: át lehet színezni, meg lehet nagyítani (2x-esére), a késést/sietést be lehet állítani, tizedmásodperc pontossággal.

Zenelejátszás
MP3, WAV, WMA, ACC, OGG-ot kezeli problémamentesen. Lejátszás közben a kijelzőn az albumhoz tartozó kép van a kijelzőn, egy grafikus hangszínmutató (tudjátok, az az oszloposan mozgó ''cucc'' ), valamint az elmaradhatatlan csúszka, és az előadói információk kíséretében. 6 féle EQ van, én általában a normal-t szoktam használni, az teljesen jó. Itt kell szót ejteni a hangkeltőkről: a beépített 2db hangfal egészen jól szól, de csak ha maximum hangerőre rakjuk, alatta alig hallható. Torzítás nincs. Persze nem szabad elfelejteni, hogy ezek a hangfalak azért inkább így írandók ''hangafalak''. A fülest a PH!-s teszt eléggé lemosta, én szerintem annyira nem rossz a helyzet, a hangerejével, és a minőséggel is meg vagyok elégedve. Mondjuk nem is vagyok nagyon vájt fülű, de nekem megfelel.

Fénykép nézegetés
Ezt a funkciót nem nagyon szoktam használni, de semmi probléma vele, támogatja a JPG, BMP, PNG formátumokat. Slideshow-t is készít, ami egy bizonyos időközönként (kb. 6mp) lépteti a képeket.

Dokumentum nézegetés
Ez egy elég hasznos funkció: eddig csak TXT-t lehetett nézegetni (kicsit érdekesen tördelve), de az új firmwarerrel már támogatja a .csd fileokat. Ilyen fájlt a netről leszedhető konverterrel lehet gyártani .doc, .xls, .pdf-ből. Ez már mindjárt használhatóbbá teszi.

Tallózó
Ez egyszerűen arra való, hogy megtekinthessük az összes fájlt, ami a gépen van. Ezenkívül van azonban egy nagyon fontos része: innen indíthatjuk az USB host, vagy más néven OTG (On The Go) funkciót. Ez azt jelenti, hogy bármely kompatibilis fényképezőt, pendriveot, kártyaolvasót összeköthetünk vele, egy USB kábellel, ugyanis a készülékbe bedugahtó kábel másik vége egy szabványos USB port. Sajnos azonban egyelőre kevés készülék van a kompatibilitási listán, de ez a lista minden újabb firmware kiadásával nő.

DMB TV-zés
Ez a menüpont ott van már a menüben, de egyelőre csak Koreában használható, külön antennával. Ez az antenna csak Koreában kapható, szóval ha elindítom, kiírja, hogy nem találja az antennát. Ennyit erről...

Rádió
Egyszerű rádió, a fülest használja antennaként. Egész jól elkülöníti az adásokat. Az érdekessége, hogy lehet belőle föl venni, MP3-ba, 3 féle bitrátával: 96kbps, 128kbps, 192kbps.

Felvétel
Ebbe a menüpontba összesítették az összes felvételi lehetőséget, ami a készülékkel elérhető:

Video felvétel:
A mellékelt AV kábellel, 4 féle minőségben: 368x272 500kbps, 368x272 800kbps, 640x480 800kbps, és a legjobb: 640x480 1mbps, a hang pedig a szokásos 3 minőségben készülhet (96, 128, 192), stereoban, vagy monoban. MPEG4-be tömörít, asf formátumba ment. Tehát vágül is egy digitalizálónak is felfogható-ez nálam sokat nyomott a latban.

Hangfelvétel:
A csomagban lévő 3,5-3,5-es kábellel összekötve bármely ilyen kimenettel rendelkező hangforásról, pl. discman, iPod stb.... MP3 formátumba, 3 minőségben.

DMB-ről való felvétel:
Nem támogatott eddig, de ezt is tudja

Rádióból való felvétel:
Ide is bekerült az ikonja, fent már részleteztem.

Mikrofonról:
A beépített kis mikrofonról lehet felvenni MP3-ba, szokásos 3 minőségben. Kipróbáltam már, elég vicces felvételeket produkált . Diktafonnak elég jó, nagyon érzékeny. Zongora darabajaim eléggé rock-koncertes beütést kaptak, hiába vittem messze a zongorától, és vettem le az érzékenységet. A metróban is vettem fel, Batthyány tér-Moszkva tér viszonylatban, az ajtó mellett: amikor visszahallgattam, azt hittem űrrakétában ülök...

Időzített felvételÉs ide rakták be ezt is. Az eddig felsorolt összes bemenetről képes felvenni, időzítve. Azonban nem lehet dátumot beállítani: így nem hagyhatom otthon, hogy a 2nap múlva esedékes TV műsort fölvegye. Ennyi.

Beállítások
Mindenre kiterjedő testreszabottságot kínál: Kijelző, Hangzás(a hangkeltők beállításai), Film, Zene, DMB, Rádió, Felvevő, Rendszer, és Információk(itt van leírva egy két infó: szabad terület mennyisége, firmware verziószáma stb..)

Végére értünk a menüpontok száraz leírásának. Most következzék a

Használat a mindennapokban, tapasztalatok, minőség:

A legtöbb PH!-s, Mobilarena-s tesztek sajnos nem tartós tesztek, így nem tudhatjuk meg, hogy a kiszemelt alanyuk jól bírja-e a gyűrődést. Nos, ebből a szempontból ez a teszt jobb. Kezdjük:
Maga a készülék jól bírja a használatot, bár nem gyűröm mindennap, de sokszor van a zsebemben, stb., de a bőrtoknak hála, egy karcolás sem esett még rajta. Azonban a joy-stick néhány napja kezdte megunni, hogy állandóan őt használom(mivel nincs más), ezért a felfelé irány már csak fokozott erővel működtethető...Nem tudom mit tegyek vele, mert garanciám ugyan van, de egy ilyen problémát nem lehet megjavítani szerintem . Bárkinek van megoldása, kérem írjon egy pü.-t, vagy a fórumtémában jelezzen.Köszönöm. Na, tovább:
A fülest sokszor körécsavartam, semmi baja, jól szól még mindig. Az AV kábellel azonban meggyűlt a bajom: úgy néz ki, hogy elszakadt az egyik hangcsatorna vezetéke. De szerencsére elég szabvány már a 3,5-kompozit kábel, úgyhogy itthon már rendelhettem is egyet, 500 FT-ért, tehát az alkatrész ellátás innen már megoldott .
Az aljzatokkal még nincs semmilyen problémám, még jól érintkeznek.
A használata: nos, méreténél fogva neméppen mindennapi zsebben hordásra termett, de meg lehet szokni. Azonban az, hogy számléptetéshez, vagy akár csak hangerő változtatáshoz elő kell venni sokat csökkent a dolog élvezetén. Persze lehet hozzá távirányítót venni...
Egyéb tapasztalatok: jók, a gyártó készséges, 2-5 napon belül válaszol a kérdéseire az embernek. Egyszer ugyanis elég rendesen elszállt egy firmware upgrade után: bekapcsolás után 5 másodperccel kikapcsolt. Elég ideges voltam akkoriban. Aztán egy újabb firmware frissítéssel ugyan bekapcsolt, de a karakter-kódlap megkeveredhetett, ezért midenféle összevissza karaktereket mutatott a szövegek helyett. Ráadásul a számítógép is hol érzékelte, hol nem.... végül DOS parancssorból sikerült leformázni, és felrakni rá egy régebbi firmwaret. Azóta nem próbálkoztam frissítéssel. Azonban az ezelőtti firmware esetén ismeretlen kifagyás nagyon ritkán mostmár előjön...
Más problémám nem volt vele, sőt minden funkciót kitűnően működik.
A töltővel volt egy kis problémám: amerikai szabványú volt, de a gyártó szerint 220V-al is működhet. Ekkor édesapámmal forrsztottunk rá egy 220-as dugóval ellátott vezetéket: és láss csodát, tényleg működött.

Mire lehet használni úgy általában egy ilyet?
Én általában a filmnézést, és a zenélést használom, de a legjobban a videorögzítésnek örülök: van egy öreg kameránk, amit így újra használhatok.

A jövő:
Az A3-ról már kiszivárgott egy kevés információ, az alapján nagyon erős lesz, de érdemesebb változásról nem hallani, de viszont ugyanebben a cikkben van szó egy P5 nevezetű, igen érdekes csodáról:[link] Viszont olyan fórum hozzászólásokat is olvastam, A2-vel kapcsolatban, hogy lehet majd GPS-t is telepíteni rá, antennát meg úgy lehetne hozzá venni, mint a DMB-hez.Ezekután már csak a telefon, és a WLAN hiányzik.. De ez még Under construction...
Várni, és remélni.

Piaci jelentés:
Mostanában egy A2, 20 GB-os HDD-vel olyan 120 000 ft körül van. Ez egy teljesen új, dobozolt, EU-s töltős, Magyar leírással szerelt verziót jelent.
A 30 GB-os kicsit drágább, 130 000 bruttó.
Aki azonban inkább külföldön nézne utána, annak jó hírrel szolgálhatok: én még anno 77 000-ért vettem, és egy amerikai barát elhozta. Manapság még lejjebb mentek, eBay-en(én boltban vettem) már 314 dolcsiért is láttam.

ADATOK, TESZTEREDMÉNYEK:
Akkumulátor:
2-3film, 7 óra digitalizálás
HDD
1,8'' 20GB, TOSHIBA
Továbbiak:[link]
Díjak:[link]

ÜDV:
DOMy
u.i: írjatok az alanti fórumtémába! képek várhatóak! a joy-stick ügyében is írjatok!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.