2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Corator az új trónkövetelő?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az elmúlt hetekben több írás is megjelent a Coolink "új" üdvöskéjéről a Corator DS-ről ami valójában már...

[ ÚJ TESZT ]

Az elmúlt hetekben több írás is megjelent a Coolink "új" üdvöskéjéről a Corator DS-ről ami valójában már nem annyira új de valahogy eddig nem robbant be a köztudatba pedig tartalmaz néhány újítást is. Megmondom őszintén nekem sem keltette túlzottan fel az érdeklődésemet mikor először megláttam azt gondoltam na egy újabb hűtő a boltok polcaira. Bár a Coolink cég legutóbb kiadott ventije nagyon meggyőzően szerepelt nálam, azóta is azokat használom, valahogy ez a hűtő nem hozott lázba. A fordulatot az hozta, hogy nemrég Qru kolléga is kipróbálta a Corator-t és nála szépen eltette a TRU-t ami valljuk be nem kis teljesítmény hiszen az egyik legkomolyabb léghűtő.

Ezek után egyre jobban foglakoztatott, hogy valóban ennyire jó lenne ez a borda? Igaz én Qru-val ellentétben házban végzem a méréseket de mivel nála 5-6 fokkal is jobban szerepelt a TR-nál így komoly eséllyel indult az én favoritom a TRUE rev.c ellen. Nem is tétováztam sokat beszereztem egy Corator-t, hogy a kíváncsiságom kielégítsem.

Túl sokat nem is foglalkoznék a hűtő bemutatására hiszen az többször is megtörtént de azért pár képet készítettem, hogy színesebb és könnyebben fogyasztható legyen ez az írás.
A hűtő kicsomagolása után én nem estem ámulatba, hogy jéé mekkora vasdarab mert volt már Orochi-m ahhoz pedig méretben minden hűtő piskóta.
Ellenben a csomagolása az ámulatbaejtő mert egy komplett origami aminek a behajtogatásával nem kevés időt tölthettek el a mérnökök, 1 m2 papír van benne és ez mégcsak a bordát tartalmazta.

Ellenben a csomagolás ízléses, igényes és teljesen korrekt.
A csomag tartalmazza a ventit ami egy nagyon jó minőségű és halk működésű légkavaró. Ezen kívül tartalmazza a manapság használatos összes Amd és Intel lefogatót így minden felhasználó igényeit kielégíti, ez szintén egy szimpatikus dolog mert mostanában elég sok gyártó árulja úgy a hűtőit, hogy a különböző lefogatókat külön kell megvásárolni hozzá.

A lefogatók jól megtervezettek így a hűtő felszerelése semmi nehézséget nem okoz, igaz a ventit csak a borda felszerelése után lehet a helyére tenni de ez elég sok hűtőnél így van. Mondjuk nálam talán a venti rögzítő clip-ek beakasztása volt a legnagyobb feladat mert elég közel esett a ház tetejéhez a borda így a kis kezem már nem nagyon fért oda.

Maga a borda nem egy hanem két külön toronyból áll és köztük helyezkedik el a venti. Ez nem annyira új dolog hiszen a Noctua, a TR és a Cogage is csinált már ilyen kialakítású hűtőket, igaz ezek a legjobbak között vannak, ebből azért lehetett következtetni arra, hogy a Corator sem fog leszerepelni. A Coolink-nek azért van itt egy specialitása mert a 2 bordán nem azonos számú lamella található. A venti szívó oldala felől ritkábban lamellázott a hűtő, gondolom azért mert a venti szívó oldalán kisebb a légmozgás és így is megfelelően átszellőzzön a borda. A hűtő másik különlegessége a talpa ami a GDT nevet viseli, itt nem csak arról van szó, hogy a hp-ok közvetlenül érintkeznek a proci kupakjával hanem a hp-ok közötti részek is ki vannak töltve és egybe vannak csiszolva így egy összefüggő réz talpat alkot. Igaz nem egy tükör polír a talpa de mégis jónak tűnik ez a megoldás hiszen gondoljunk csak a hyper 212+ talpára amiből volt egy pár kritikán aluli darab ahol a hp-ok közötti rész jobban kiemelkedett mint maga a cső és ezzel nagymértékben rontotta a teljesítményét.

Mivel nálam a TRUE teljesített eddig a legjobban itt az volt a fő kérdés, hogy a Corator képes lesz e legyőzni. Csináltam pár képet amin érzékeltetem, hogy mekkora is valójában ez a borda.

Így még nem látszik, hogy valójában mekkora egy böhöm ez a borda hiszen még alacsonyabb is 5 mm-el mint a TR. Az viszont egyből feltűnik, hogy mennyivel ritkábban lamellázott amiből arra következtettem, hogy kis légszállítású ventivel is nagyot fog villantani.

Így azért már látszik a különbség, szinte 2x akkora. Ami viszont megdöbbentő, hogy a középre helyezett ventinek köszönhetően a Coolink sem lóg be jobban a ramok fölé mint a TRUE ha rajt a venti. Csináltam erről is egy képet hiszen ezeknél a top hűtőknél az egyik nagy hátrány, hogy a mérete miatt a magas hűtőbordás ramok nem férnek el.

Jól látszik, hogy csak az első ram slot fölé lóg a borda így simán elfér még 3 db magas ram is így az i7 tulajok is nyugodtan választhatják ezt a hűtőt. (bár ez azért lap függő is)
Végül mégegy kép arról hogyan mutat a házban.

Na ennyit erről lássuk mire képes ez a hűtő. A körülmények teljesen megegyeznek az előző mérésekkel (szobahőmérséklet, paszta, órajelek, stb.) amelyek itt és itt megtekintketők.

2,66 Ghz
1200 rpm
:

1600 rpm:

Alapórajelen semmi problémát nem okoz a hűtőnek a proci lehűtése és a TRUE-hoz képest a hátránya mindössze 1-2 fok. Viszont az is látszik, hogy az 1200 és 1600 rpm között mindössze 2 fok eltérés van ami a ritka lamellázottságból adódik.

3,4Ghz
1200 rpm
:

1600 rpm:

Hoppá, megfordult a helyzet ahogy emeltem az órajelet, legalábbis a kisebb fordulatú mérésnél 1 fokkal a Corator nyert, a magasabb fordulaton döntetlen eredmény született.

4Ghz
1200 rpm
:

1600 rpm:

Újabb érdekesség, ahogy tovább nőtt a terhelés ismét fordult a kocka és megint a TR hűtője bizonyult jobbnak igaz mindkét fordulaton csak 1 fokkal.

A tapasztalataim a következők:

A Corator közepes terhelésnél villantott a legjobban itt még a TRUE-t is maga mögé utasította. Viszont a többi órajelen sincs oka szégenykezni hiszen végig a TR nyomában volt és mindössze 1 esetenként 2 fokkal lemaradva. Ami azt is jelenti, hogy az összes többi általam kipróbált hűtőt maga mögé utasította, többek között a Megahalems-et is ami szintén nem kicsi teljesítmény.
Az is feltűnt, hogy az alacsony és magas ventifordulat között kicsi eltérés van a hőfokokban amiből következik, hogy egy kisebb fordulatú ventivel is jól teljesít, ergo halk lesz. Tehát aki erős de halk hűtő vásárlásán gondolkodik annak tökéletes választás.

A grafikonok kedvelőinek egy kis összefoglalás.

Végül a Corator-nak nem sikerült a trónfosztás de a hátránya olyan elenyésző ha az árát és a kiegészítőit is figyelembe vesszük akkor egyértelműen kijelenthetjük, hogy a high end hűtők között jelenleg ez a bestbuy. Ha valaki az abszolút legerősebbet keresi akkor ne ezt vegye de akinek fontos, hogy mit kap a pénzéért annak mindenképpen ajánlom figyelmébe.

Még valamit szerettem volna megosztani veletek mégpedig néhány paszta teljesítményét hiszen aki ezek között a hűtők között válogat annak minden fok számít és ebben a jól megválasztott paszta is segít. Az utóbbi időben kipróbáltam párat mert én is megpróbáltam a legjobbat megkeresni. Itt most a noname pasztákat nem is említeném mert az más kategória. Szóval nálam a leggyengébb amit kipróbáltam az a Scythe pasztája amit a hűtőihez csomagol gyárilag kis nylon zacsiban. Ennél 3 fokkal kisebb hőfokot produkál a Coolink-hez kapott Chillaramic és az AS5 pasztája. További 2 fokkal jobban szerepelt a Prolimatech gyári pasztája és az MX3-as és ami még ezekre is rá tudott verni 1-2 fokot az a Scythe Thermal Elixer. Ezt a pasztát kifejezetten magas TDP-hez, tehát leginkább extrém tuningosoknak javasolják, a gyári tesztet is 180 W-al csinálták. Az összes paszta jól kezelhető kivéve az MX3 azt a jó teljesítménye ellenére sem javaslom senkinek mert egy nyúlós trutymó ami abszolút elkenhetetlen. Tehát aki úgy szokott pasztázni, hogy szép egyenletesen elkeni a procin a pasztát mielött felteszi a hűtőt az biztos megőrül az MX3-tól. Én is csak úgy tudtam használni, hogy a procira tettem belőle és a hűtőre bíztam a szétterítését.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.