2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Compaq Notebook 100

  • (f)
  • (p)
Írta: |

2000. március 21-én jelentette be a Compaq a Notebook 100-ra keresztelt hordozható számítógépét.

[ ÚJ TESZT ]

Copmpaq Notebook 100

Nemrég a PH egyik nagy tesztelője és tuning”őrültje” hírdetést tett fel, melyben egy Compaq Armada 100s-hez kijelzőt keres. Remélem ezzel is segítem, hogy talál egyet :D Elkezdtünk irogatni a témáról, mivel én is rendelkezem egy hasonlóval. Ezután merítettem az ötletet, hogy kicsit bemutassam nektek a Compaq egyik ezredfordulós laptopját, mely jelenleg is használatban van nálam.

A Compaq cégről:

1982-ben alapították. Az elnevezés az angol Compatibility (kompatibilitás) és Quality (minőség) szavak összevonásából keletkezett. A megalapítást követő években egyre nagyobb sikereket tudott elkönyvelni a cég. 2002-ben összeolvadt a HP-val (Hewlett-Packard Company-val) Az összeolvadást a legtöbb vezető ellenezte, akik nagy része el is hagyta a vállalatot. A részvényeik ára az elkövetkezendő években folyamatosan csökkenni kezdett, és a Compaq termékek jelentős része mára már HP név alatt jelenik meg.
A cég sikerei elvitathatatlanok. Egy 2000-es cikk beszámol róla, hogy Európa számítógépes piacán első helyen áll az otthoni PC-k terén.

[link]

Ezúttal az egyik laptopjukat a Compaq Notebook 100-at szeretném kicsit bemutatni.

2000. március 21-én jelentette be a Compaq, hogy 1100 dollár (akkori árfolyamon 300 ezer forint) alatti nagyteljesítményű laptopot-ot fog piacra dobni, a Compaq Notebook 100-at.
475 Mhz-es AMD processzorral, 32 Mbyte RAM-mal 5GB-os merevlemezzel CD-ROM olvasóval és egy 12.1”-os TFT monitorral érkezik. A gép tartalmazza a Windows 98SE-t, MS Office 2000-et és Norton AntiVirust is.
„A Notebook 100 AMD 475 MHz-es processzorral, 32 MB RAM-mal, 12,1 hüvelykes HPA képernyővel, 5 GB-os merevlemezzel, 24x CD-ROM meghajtóval és modemmel 329 900 forintba (+áfa) kerül. Egy másik konfiguráció 475 MHz-es AMD processzorral, 64 MB SDRAM memóriával, 12,1 hüvelykes TFT aktív mátrix képernyővel, 5 GB-os merevlemezes meghajtóval, 24x CD-ROM meghajtóval, beépített modemmel 429 900 forint+áfa összegbe kerül.” forrás
Hát igen, mire hozzánk került, addig még sokan rátették az árára a hasznukat. :D

A Compaq 2001. október 4.-én többek között a Notebook 100-as laptopjának egyes töltőit is kénytelen volt visszahívni, mert gyakran túlmelegedtek, és tűzveszélyesek voltak, valamint érintésre égési sérülést okozhattak. A laptop ennek ellenére viszonylag nagy népszerűségnek örvendett. Több kivitelben, különböző felszereltséggel dobták piacra őket.

A Compaq Notebook 100 az alábbi hardverekből állt:

·12.1-inch color TFT SVGA illetve 12.1-inch color HPA SVGA kijelző. Maximális felbontás: 800x600
· AMD-K6-2-P 475 MHz-es processzor
· Az alaplap VIA VT8501 Apollo MVP4 északi híddal van ellátva, mely 512 kb-os gyorsítótárral rendelkezik, valamint integrált VGA-val. Processzorfoglalata: Super Socket 7
· 32 illetve 64 MB belső memóriával is kiadták, melyek mindegyike maximum 128 MB-os modullal volt bővíthető, így összesen 160 illetve 192 mega SDRAM dolgozhatott a gépben.
· Trident CyberBlade i7 AGP 2x VGA. Azok a gépek, amelyek 32 MB belső memóriát kaptak, 4MB-os VGA-t tudhattak a gépben, amelyek pedig 64 MB-ot, azok ennek a dupláját, azaz 8 Mbyte-osat. Nem rendelkezik önálló memóriával, hanem a rendszermemóriát használja.
· Integrált 16bites Sound Blaster Pro szereo audio.
· Integrált 56K modem
· 24x-es CD-ROM
· 1.44 MB floppy meghajtó
· 5 GB-os merevlemez: ATA-5; 66,6 MB/s adatátvitel
· Billentyűzet
· TouchPad
· Hangszóró
· 1x PC kártya bemenet (PCMCIA)
· 1x USB port
· 1x soros port
· 1x párhuzamos port
· 1x külső monitor csatlakozó
· 1x Infra port
· 1x fejhallgató kimenet
· 1x mikrofon kimenet
· 1x modem kimenet
· Tápegység portja
· Bekapcsoló gomb
· 9 cellás NiMH vagy 8 cellás Li-ION akkumulátor

Compaq Notebook 100

Nekem egy TFT monitoros, 64 MB belső memóriával felszerelt típusom van. Sajnos nem tökéletes, a kijelző zsanérja sérült, de az előző tulajdonos egyszerűen, de igényesen megoldotta, így funkcionálisan semmi problémája nincsen. A memóriát egy 128 MB-os modullal bővítettem, így már a maximális 192 MB van benne. A processzor természetesen az eredeti 475 Mhz-es AMD K6-2 (5x95Mhz) A Trident videókártya 8MB memóriával rendelkezik. Mind a GPU, mind a memória sebessége 57 Mhz, ami meglepő, hiszen nincs saját memóriája, és ennek ellenére nem igazodik a laptop ??95Mhz-en futó moduljához. Sajnos huzamosabb használat után megfigyelhető, hogy a monitoron zöld pontok jelennek meg. Ez lehet a VGA hibája, esetleges túlmelegedés, vagy a TFT monitor is okozhatja. A processzor hűtése viszonylag jó. Ha nincs túlterhelve pl.: gépelésnél alig kapcsol be. Terhelés alatt azonban elég sűrűn működik a ventilátor. Érdekes, hogy a tervezők a forró levegő kivezetését egyrészt hátulra oldották meg, másrészt pedig alulra, épp mellé, ahol a hideg levegőt kellene beszívnia. Kicsit furcsállom ezt a megoldást, bár az bizonyos, hogy szűkös a hely a hűtés megoldására. A billentyűzet jó, minden megtalálható rajta, bár a laptop méreteiből adódóan elég sűrű a kiosztása, de kellemesen lehet gépelni rajta. A touchpad érzékenysége szintén tökéletes, még lassan 10 év távlatából is. Elég nagy hiba szerintem még, hogy a laptop gumitalpakkal van ellátva, és a bal oldali akkumulátoron is található egy. Mivel az én gépemben ez sajnos már nulla perces, ezért folyamatosan töltődik, és elég jól fel tud forrósodni. Ha kiveszem, akkor pedig billeg a laptop gépelésnél a hiányzó láb miatt. Megoldásként egy műanyag darabot tettem az aku és a töltésért felelős érintkezők közé, hogy megakadályozzam a felforrósodását. Azt azért hozzá kell tenni, hogy az akuval együtt a gép súlya elég jelentős, 3 kg fölötti.

A notebook hűtése:

A notebook alján megfigyelhető, hogy az egyik hőkivezető nyilás viszonylag közel van a hűtésért felelős ventilátorhoz.

Íme a hűtőborda, és a ventilátor benne. Szép fényes burkolattal látták el.

Az aluminium hűtőborda némi hővezető anyagot és réz lapkákat kapott ott, ahol a processzorral érintkezik.

EVEREST adatok a notebookról

Nézzünk néhány tesztet, hogy mit is tud a Compaq Notebook 100

VGA teszt:

3Dmark 99, 3DMark 2000
16 bit-es színmélység mellett három felbontáson (640x480, 800x600, illetve 1024x768) mértem le a notebook videókártyájának erősségét.

3DMark 99

3DMark 2000

Játék teszt:

Quake3 Benchmarkkal az alábbi eredményeket kaptam:
Nornál és max beállítások mellett, három különböző felbontáson.

Az eredmények alapján azt lehetne mondani, hogy bizony mértékkel gyűjtögette a pontokat. A Dx 6 támogatás, az 57Mhz-es mag illetve RAM sebesség azonban nem is teszi lehetővé, hogy ennél többre legyen képes. Egy korábbi tesztemben a SIS 6326-os kártyáját próbáltam ki. (GPU:83Mhz, RAM:8MB, 83Mhz) A SIS VGA-ja 3DMark 99-ben 917 pontot, 2000-ben 459 pontot gyűjtött. A 3dfx Voodoo Rush a 3Dmark 99-ben, 640x480-ban 1172 pontot szerzett, de a Rush csak ezt a felbontást támogatja, és a 2000-ben nem tudtam lefuttatni. Az Intel i740-es kártyája, amely minden felbontáson elindult bizony jóval több pontot tudott szerezni mindkét tesztprogramban.(mindegyik esetben csak a 3Dmark pontokat vettem figyelembe, a CPU Mark pontok nélkül) Ehhez még azt is hozzá kell fűznünk, hogy ezek a kártyák bizony jóval 2000 előtt jelentek meg. A legfiatalabb az Intel i740, mely 1998 tavaszán érkezett. Az 1999-ben piacra dobott Trident Cyber Blade i7 kifejezetten mobil VGA, tehát főleg notebookokban alkalmazták alacsony fogyasztása miatt. Ezek a kártyák nemigazán voltak játékok futtatására alkalmasak, ezen a téren ugyancsak gyengén szerepeltek a konkurenciához képest. Látható, hogy a Quake tesztprogramban is igencsak gyatrán tudott teljesíteni. Még a legkisebb felbontáson is messze a kor igényei alatt teljesít. A Compaq is valószínűleg az alacsony fogyasztást, és a kedvező árat vette figyelembe, amikor ezt a VGA-t választotta. (Természetesen itt azért túl nagy válogatás nincsen, hiszen az alaplap chipkészlete ezt támogatja) A kijelző maximális 800x600-as felbontása amúgy sem követelt meg erős videókártyát, ráadásul ekkoriban a notebookokat leginkább szövegszerkesztésre használták. Ha jól tudom a Cyber Blade sorozatból normál VGA-k is készültek, bár eléggé leszerepeltek, mivel katasztrofális 3D teljesítménnyel rendelkeztek.

Trident Cyber Blade i7

CPU teszt:

A notebookban egy AMD-K6-2-P 475-es MHz mobil processzor dolgozik, melyet 1999. szeptember 20.-án mutattak be. Super Socket 7-es tokozású. Minimális fogyasztása 2.56W, tipikus: 12.6W, maximális pedig: 16W. Támogatja az MMX és a 3D Now! utasításokat is.

Az EVEREST alábbi tesztprogramjait fogom használni:

CPU Queen egy egyszerű, egész számokkal dolgozó benchmark, amely a processzorok elágazásbecslési képességeire fókuszál, és a „nyolc királynő egy sakktáblán” feladványra épül (10 x 10-es játékmezőn). A teszt MMX-, SSE2- és SSSE3-optimalizált, és kevesebb mint 1 MB memóriát foglal le. Ebben a tesztben az elágazáskezelés képességei határozzák meg a pontszámot. Nemcsak a branch prediction táblák és a becslés pontossága, a return stack mérete, hanem az is, hogy az utasításkészlet támogatja-e valamilyen módon maguknak az elágazásoknak az elkerülését (van-e CMOV vagy PABSB utasítás), illetve képes-e egyszerre párhuzamosan több bábu helyzetével számolni.

A CPU Photoworxx különböző digitális fotófeldolgozási műveleteket hajtat végre a processzorral (kitöltés, forgatás, random stb.). Ez a teszt főleg a processzorok integer számolási végrehajtási egységeit dolgoztatja meg a memória-alrendszerrel egyetemben, ezért nem skálázódik olyan jól több processzormag esetén. A teszt csak alap x86-os utasításokat használ. Photoworxx a legösszetettebb teszt, többféle méretű képpel dolgozik, sok minden számít benne, de leginkább az átlagos memóriaelérés ideje a döntő. Sokat jelentenek a jobb prefetcherek, és itt számít a legtöbbet a memória és a cache-ek hatása.

A CPU ZLib is egy integer benchmark, amely a publikusan elérhető ZLib fájltömörítési algoritmussal méri le a processzor és a memória-alrendszer teljesítményét, ez a teszt is csak alap x86-os utasításokat használ. Itt inkább a CPU sebessége, illetve képességei számítanak (dekódolás szélessége, out-of-order load támogatása, ugrásbecslés, reordering ablak mérete), mint a memória sebessége.

Az FPU Julia a processzorok 32 bites (egyszeres pontosságú) lebegőpontos teljesítményét méri le a „Julia” fraktál segítségével. A benchmark kódja assemblyben íródott, és extrém mértékben használja ki az egyes AMD és Intel SIMD-utasításkészleteket (x87, 3DNow!, 3DNow!+, SSE).A Julia bench beleszalad a K8/K10-nek abba a korlátjába, hogy az architektúra nem bírja, ha cserélődnek az SSE regisztereknél az adattípusok, a Core-on ez nem gond, és emiatt gyorsabb/rövidebb kódot lehet írni.”
forrás

CPU Queen

CPU Photoworxx

CPU ZLib

FPU Julia

A Compaq Notebook 100 processzora
AMD-K6-2-P/475

A tesztek alapján megállapítható, hogy a processzor tudja hozni a tőle elvártakat. Teljesítményben nem marad el. Véleményem szerint kifejezetten jót tett a gépnek, hogy az AMD által fenkínált processzort választották, az Intelessel szemben.
Nem nagyon elemezgetném az eredményeket, mert hézagos a tudásom ezen a területen és nem szeretnék alaptalan fejtegetésekbe fogni.

Memória teszt:

Még egy fontos részét érdemes áttekinteni a notebooknak, méghozzá a RAM-okat.
Itt is az EVEREST-et használtam, hogy leteszteljem, mit is tudnak.
A Compaq Notebook 100 64 mega beépített RAM-mal rendelkezik, és ehhez szereztem még egy 128 MB-os 100Mhz-es Kingston RAM-ot.

memória olvasás

memória írás

memória másolás

memória késleltetés

Kingson 128MB-os, 100Mhz-es RAM

Hát itt érdekes eredmények születtek. Bizony elég hátul végez mindenhol a Notebook 100. Nem vehető észre, hogy 100 Mhz-en futnak benne a RAM-ok. Bár pontosan én sem tudom, hogy 100Mhz-esek-e, hiszen az Everest sem mutat semmilyen adatot. Valószínűleg a processzorhoz igazodik a RAM sebessége is, és így 95 Mhz-ről beszélhetünk.
A memória írás, olvasás és másolás terén nem túl ütősek az eredmények. Sőt, memória írásnál épphogy csak sikerül az utolsó előtti helyet begyűjteni. Az olvasás és másolás terén is a 66Mhz-es RAM-mal felszerelt PC-k közé tud csak beférkőzni.
Ezzel szemben a memória késleltetés eredménye nagyon szépen sikerült és egyes DDR RAM-os lapokat is be tudott érni.
Természetesen ezek az eredmények nemcsak a RAM-okon múlnak, hanem az alaplaptól is nagy mértékben függnek.

Összegzés:

Szerintem egy nagyon jól összerakott notebookkal rukkolt elő a Compaq. Stabil, csendes működés, jó teljesítmény és megbízhatóság jellemezte, amely lehetővé tette, hogy népszerű lehessen az egész világon. Az ára továbbra is magasnak számított hazánkban, hiszen egy átlag magyar nem igazán tudta 2000 környékén kifizetni a majdnem fél milliós vételárat. A többi laptophoz képest azonban kedvezőbb árfekvéssel rendelkezett.
Nem kifejezetten a játékosok részére készült a gép, de ekkoriban ez még nem volt elvárás a notebookoktól. A későbbi váltást, hogy a játékok felé is egyre jobban nyitnak a notebook fejlesztői, a laptop szó elterjedése is jelzi. Én az írásomban egymás szinonímájaként használtam őket. Eredetileg a régebbi hordozható gépeket (melyek főleg szövegszerkesztésre, irodai munkára készültek) notebook-nak, míg a mostani, már a játékosok igényeit is kielégítőeket laptop-nak szokás hívni.

Oti86

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.