2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

CMS rendszerekkel honlapot.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A honlapot mindenki készít legalább egyet az élete folyamán lehet az akár egy egyszerű blog ahova bármit...

[ ÚJ TESZT ]

A honlapot mindenki készít legalább egyet az élete folyamán lehet az akár egy egyszerű blog ahova bármit leírhat vagy akár egy teljes portál rendszer is amit emberek ezrei látogatnak naponta.

Ebben az írásban a saját tapasztalataimat írom le a népszerű CMS (Content Management System) azaz tartalom kezelő rendszerekről. Már régóta készítgetek honlapokat az elsőt még valamikor általános iskola 5. osztályába dobtam össze egy 3db ".html" fájlt magába foglaló valami volt.
Most viszont elkapott a honlap készítés utáni vágy viszont "php" "ajax" "java" és egyéb "népszerű" nyelvek terén van még mit tanulnom és ha már komolyabb honlapot akarok készíteni, akkor az előbb utóbb támadások is érik amik ellen végkép nem tudok felkészíteni egy honlapot. Így jött az ötlet, hogy CMS rendszer testreszabásával készítsem el a saját honlapomat. Mire elkészült a honlap az eredeti ötlet tovább fejlesztése mellet három népszerű CMS rendszert sikerült kipróbálnom mind bővíthetőségi, kompatibilitás és saját igényre formálhatóság terén. Továbbá a tárhelyek végtelen labirintusában is hatalmas több napos utazást tettem de azt majd talán egy másik írásban osztom meg.Az összes rendszere egy webshop és egy vele kompatibilis meghívós pontrendszer kiépítése volt a cél.

Drupal:

Első ként a Drupal rendszerével kezdem ez a rendszer jelenleg a világ legjobbjának számít a saját terén, sorra nyeri a különböző díjakat és ingyenes is ráadásul.
A rendszerrel való ismerkedést egy telepítéssel kezdtem, már rögtön az első lépésnél a support fórumba kötöttem ki mert az ftp-n nem voltak megfelelő jogok beállítva és a még "szűz" configuration.php-ról kellet egy másolatot készíteni, amit nem tudom miért de a telepítőbe nem raktak bele alapból. Ezután a telepítés gond nélkül lefutott el is kezdhetem az oldalt feltérképezni.
A rendszer nem rég állt át 5.x.x verzióról 6.x.x verzióra ezért a csak béta kiegészítőket tudtam használni. Nagyon örültem hiszen 2 perces keresés után az összes modult megtaláltam amire szükségem lehet az oldal létrehozásában csak telepíteni kell őket azt kész.
A Webshop és egyéb modulok szépen felmentek és jelezték is, hogy ez-az még hiányzik tehát 2,5 óra alatt sikerült felraknom mindent közben újra ellátogattam a magyar segítség nyújtó fórumra. Ezúton is szeretném megköszöni a segítséget, ami olyan gyorsan jött, hogy kimentem inni mire vissza értem már írták is a megoldást, támogatásból 5-ős.

Az eszközök beállításánál jött a fekete leves számomra az adminisztrátor felület teljes káoszba ment át, egy ideig még küszködtem vele de még magát a rendszert se tudtam beállítani. Olyan 6 órát töltöttem a monitor előtt miután feladtam teljesen a küzdelmet, a rendszer nagyon sokat tudd, de ennek megfelelően elégé bonyolult is. Teljesen kezdőknek semmiképen nem tudom ajánlani, mert hajtépés lesz a vége.

e107:

Ez a rendszer tényleg a teljesen kezdőknek készült. A Magyarországon különösen közkedvelt. Nagyon egyszerűen kezelhető az adminisztrátor felülete pedig a legjobb amivel valaha is találkoztam teljesen interaktív. A telepítés nagyon egyszerű ezzel nem lehet probléma még a legrosszabb szolgáltatok szerverei is szeretik.
Ezzel a rendszerrel kezdtem az egész honlapot megcsinálni, aztán két napi próbálkozás és egy teljesen használható de semmire se jó rendszert alkottam meg. Az e107-re nem létezik ilyen szintű kiegészítés, saját rendszer készítése pedig elvetésre került.
A rendszer testre szabható egy szintig, de az oldal motorja miatt mindig meglesz az oldal eredeti kinézete ami egy komolyabb honlap esetében nem túl előnyös.
A rendszert mindenkinek ajánlom aki nem akar egy óránál többet az oldal elkészítésére költeni, rengeteg skin és kiegészítés van az oldalhoz és nagyon kezelhető felülete van.

Joomla!:

A saját oldal fejlesztésének kihívása alól a Joomla! mentett meg. A Joomla szintén jelenleg a világ legjobb tartalom kezelője legutóbb a Drupal mögött végzet a második helyen. A telepítéssel itt lehet talán a legtöbb gondunk, mégpedig az írási és olvasási jogok miatt,de ha valahova gond nélkül felmegy, akkor az egy jó szolgáltató, és utána nem sok gondunk lesz vele a bővítés terén. A telepítéskor kezdőknek kötelező jelleggel ajánlom a "minta adatokat". Ezzel az oldallal már régóta küzdök körülbelül, már 4-szer töröltem teljes hajtépés közepette kedves szavakkal.
Ennek az oldalnak az adminisztrátor felülete ennek is talán kissé bonyolult, de egy kis gyakorlás(2-3nap napi 16óra) után az ember kezdi kiismerni magát.
A "Minta adatokat sikerült magyarul telepíteni az angol lapra, így mire mindent visszaírtam angolra a vezérlőpultot elejétől a végéig sikerült megismerni. A számomra szükséges rendszereket nagyon gyorsan megtaláltam, és két nap alatt teljesen használható és kinézetre is megfelelő honlapot hoztam létre.
Egyenlőre amiket láttam tartalom kezelő rendszereket a Joomla bizonyult a legjobbnak.

Végezetül talán annyit tudok mondani, mind a három rendszer kiváló munka és nem kis energia és munka áll mögöttük ráadásul ingyenesen elérthetőek.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.