2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

CIS frissítés kapcsolat nélkül

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Comodo Internet Security frissítése kapcsolat nélkül hálózatok számára.

[ ÚJ TESZT ]

Egy korábbi cikkben már ismertetett Comodo Internet Security (továbbiakban CIS) frissítése megoldható kapcsolat nélkül is, amennyiben rendelkezünk néhány extra szoftver termékkel.

A nagyobb vállalatok bizonyos díj fejében használhatják a Comodo Endpoint Security Manager terméket több gép kezeléséhez, de 5 db kliens gépig ez teljesen ingyenes. Akik viszont nem kívánnak élni a külön beállítások testreszabásával, valószínűleg csak a konkrét termék és/vagy az antivírus szoftver frissítését szeretnék elérni. Ez megvalósítható, ajánlható kisebb gépparkok, kávézók és apró hálózatok/munkahelyek üzemeltetőinek.

Milyen feltételekkel lehet belevágni, mikre lesz szükségünk?

1. Szükség lesz a Comodo Offline Updater termékre;
2. szükség lesz továbbá egy HTTP szerver szoftverre;
3. a kliens gépek frissítés szervereinek átállítására.

1. Comodo Offline Updater

A Comodo Offline Updater (továbbiakban COU) szoftver segítségével külön letölthetőek a Comodo Internet Security biztonsági csomag frissítései, így egy tároló helyen elérhetővé válik a hálózaton mindenki számára ugyanazon frissítés, ezáltal mellőzhetünk jelentős mennyiségű Internet adatforgalmat. Érdemes tudni, hogy több GB adat is letöltésre kerül, ezért legalább 3-4GB szabad hellyel rendelkeznünk kell a célmappában.

A termék letöltése és tetszőleges mappába telepítése után ajánlott, hogy spóroljunk az adatforgalommal, a következő művelet elvégzése ajánlott az elindítás követően:

- Edit | Settings...

- az "automatically detect" elől a pipa elvétele;
- av/updates310 módosítása av/updates311-re:

- "automatically detect" visszakapcsolása;
- a szolgáltatást újraindítása;
Ezzel elkerülhető az 3.10 ESM kiadás letöltése, mellyel felesleges adatforgalmat generálnánk.

Szintén javasolt a COU által használt port módosítása az alap 80-as portról egy tetszőleges portra, így a legegyszerűbb elkerülni egy HTTP szerver és a COU ugyanazon port használatából eredendő problémákat. A COU szoftver szolgáltatásként fog futni, ezért nem igényelt annak manuális indítása.

A COU termék innen letölthető:
Fájl: COU_Setup_1.0.43.33_XP_Vista_x32_x64.msi
Méret: 2 MB ( 2256896 )
MD5: 47428FB82A21D08717F49976609C4201
SHA1: 0304AE2F1C678122C5C80BFF95D163AAD63B81FD

2. HTTP szerver szoftver

Bármelyik HTTP szerver szoftver megteszi, a minimalista felhasználóknak az AnalogX SimpleServer terméket tudom ajánlani, beállítása rendkívül egyszerű és erőforrás igénye is alacsony. Ügyeljünk rá, hogy ne egyezzen meg a COU és a HTTP szerver használt portja!

Egy AnalogX szerver esetén elég létrehoznunk egy üres HTML fájlt (pl. index.html) jegyzettömb segítségével, majd azt a COU-ban a Working Folder-nél beállított mappába elmenteni - így ezt a fájlt kiválasztva már futhat is webszerverünk, azaz a frissítés szerver. Az alábbi példánál egy belső IP címen (192.168.*.* típus) működő webszerver látható:

3. A kliens gépek frissítés szervereinek átállítása.

Ez a művelet nem igényel komolyabb erőfeszítést, ha minden kliens gépnek kiosztottunk jogot a HTTP-s felület eléréséhez, akkor már csak a frissítési szerver címet kell átállítani. A CIS kliens gépeken a kezelő felületen keresztül az ÁLTALÁNOS>Beállítások>Kapcsolat alatt kell átállítani a letöltési URL-t az alapértelmezett http://download.comodo.com linkről a számítógép nevére vagy IP címére, néhány példa:. http://192.168.1.100, http://intranet1, http://wus-pc, stb.

A frissítések megérkezése után a CIS most már csak a helyi sávszélességgel fog gazdálkodni, így kisebb, kevésbé terhelt Internet forgalmat tudhatunk be magunknak.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.