2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

CaseLabs S3 MATX-re való átalakítás

Szeretném bemutatni az Európában ritka CaseLabs S3 ITX gépházam MATX-re való átalakítását.

[ ÚJ TESZT ]

CaseLabs S3

Sziasztok!

Szeretném bemutatni nektek CaseLabs S3 ITX gépházam átalakítását. Az egész mod az Ncase M1 projekt után fogalmazódott meg bennem. A célom az volt, hogy a lehető legkisebb méretben erős hardverrel felszerelt, csendes gépem legyen. Az első tervem egy ITX méretű x99 gép volt, de mivel az x99 ITX-alaplapom elromlott, 4 csere után 1-2 napon belül ugyanúgy (próbáltam mindent kicserélni a gépben, hátha esetleg más okozza a hibát, de teljesen más hardverrel is ugyanúgy elromlott). Ezek után lemondtam az ITX-méretről és jött az eggyel nagyobb méret, az MATX, amiben már vannak komolyabb alaplapok is, és nagyobb a választék. Emellett meg is állapodtam, és a végleges konfiguráció a következő lett:

– Core i7 5960x
– Gigabyte x99M Gaming 5
– 32 GB 2400 Mhz Crucial Ballistix Sport
– Evga GTX 750
– EVGA G2 1600 W
– Crucial M500 240 GB

Számítógépház témában eléggé otthon vagyok, van pár különleges darabom itthon is, de volt egy márka amivel még nem volt dolgom, mindig csak álmodoztam róla. Ez nem más mint a Caselabs. Amerikai gyártó, letisztultak a házai és nagyon masszívak. A házakon mindent lehet cserélgetni, például, hogy melyik oldalon legyen ablak rajta és mekkora, hol és mekkora radiátornak legyen hely. Régóta szemeztem az S3 ITX házikóval, ami elég méretes darab (268 mm x 382 mm x 379 mm), akkora mint egy Bitfenix prodigy. Ekkor elhatároztam, hogy nekem kell egy ilyen ház.

A beszerzése elég körülményes nálunk, a szállítás és vámköltség 250 dollár lett volna, ami nagyon sok, főleg ha azt is nézzük, hogy ez egy drága ház. Nézegettem használtan is, de nem nagyon találtam sehol. Egyszer aztán kb. 2 hónappal később Ebayen felbukkant egy eladó darab Angliában, ami ráadásul új állapotban volt, gép sose volt építve bele. Erre rögtön le is csaptam, és szerencsémre egy barátom jött haza Londonból, aki el is hozta nekem a házikót.

A ház lapra szerelve érkezett, külön zacskókban voltak hozzá csavarok, szerszámok, ezeket a képeken láthatjátok. A ház 2 rétegű felépítést kapott, egy váz és egy burkolat részre lehet osztani. Az előlapon nem kevesebb mint 7 db 5,25" bővítőhelyet találunk. Továbbá itt kapott helyet, a power és reset gomb, valamit az USB-k. Ezek mind a vázon helyezkednek el.


Amint láthatjátok, teljesen moduláris a felépítés. Fejjel lefelé is felszerelhető akár a panel. Az 5.25"-os helynek kialakítása miatt a CD/DVD-olvasó helyett vehetünk különböző kiegészítőket, amivel fel tudunk szerelni 2 db 12 cm vagy 2 db 14 cm ventilátort, vízhűtéshez is ugyanilyen méretekkel bíró radiátort, akár monsta’ (80 mm) vastagságút is, nem ér el a hardverig. HDD-tartókat is fel lehet szerelni, összesen 8 db-ot lehet az előlapra szerelni speciális felfogatókerettel, ezek elé 12 cm-es ventilátort is tehetünk. Az oldallapok az enyémen úgymond „ventilated” kialakításúak, ami azt jelenti, hogy rácsos, tud szellőzni itt is a ház. Ezeket is lehet kérni tömör, rácsozott, kis vagy nagy ablak kivitelben is. Ugyanezek jellemzik a fedlapot is, oda is kérhetünk akár plexivel ellátott elemet.


A felső vázelemen el lehet helyezni 2 db 12 cm vagy 2 db 14 cm ventilátort, akár radiátorokkal. A radiátorméret itt is lehet monsta’ is, nem lóg bele semmibe. Láthatóan oldalra van tolva a felfogatás, hogy alatta a VGA-hoz ne érjen.


A hátlapon találunk 12cm vagy 14 cm-es ventilátornak helyet, tápegység felfogatását itt tudjuk megoldani, amit 2 irányban is fel tudunk szerelni. ITX alaplapnak találunk helyet a házban, ami ezt speciálissá teszi az az, hogy 3 db PCI-e hely van, hogy 3 SLOT-os VGA-kat is be tudjunk szerelni.

A ház alján találunk a tápnak nyílást, ahonnan levegőhöz jut és egy kitakart 12cm-es opcionális ventilátorhelyet.


Az aljára vastag gumi lábakat szereltek, amiket csavarral rögzítettek. Ezeket én később MNPCTECH Fekete lábakra cseréltem.


A ház aljában találunk még helyet 2 db SSD-nek és 2 db HDD-nek. Erre a helyre opcionálisan egy radiátor keretet is vehetünk, amivel egy dual radiátor befér.


A ventilátor előlapra rögzítéséhez ilyen rácsos elemeket kapunk, aminek a rácsos része levehető, aztán a ventilátor a keretre rögzíthető, ezután az egész elemet a házhoz csavarozhatjuk.

Az alaplapi tálca is moduláris, ehhez lehet venni az aljára 2 db SSD-t befogadó keretet.

Minden csavart és tartalék alkatrész külön zacskókban van, amik fel is vannak címkézve. Kapunk a házhoz egy csavarhúzót is.

A minőségérzet leírhatatlan. Köztudott, hogy nem szeretem a műanyag házakat, azt se, amin csak kevés műanyag van (kivéve persze a ki/be kapcsoló gombokat), a masszív alumínium, vagy akár fém híve vagyok. A ház minden oldalát nem kevesebb, mint 5 db csavarral kell összefogatni. Végeredményül egy nagyon masszív házikót kapunk, amit semmi eddigi házamhoz nem lehet hasonlítani. A design az szubjektív, de nekem tetszik ez az egyszerű letisztult felépítés.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • IN WIN Flower mod

    Fehér-rózsaszín-lila színekben pompázó házat moddoltam a barátnőmnek Valentin napra.

Előzmények

  • Prohardveren felkapaszkodva

    2003-ban elkezdtek terjedni a neoncsövek, hideg katódos IDE kábelek és az egyéb kiegészítők...

  • Mini-ITX egyedi alumínium házban

    Bordákból álló, jól szellőző alumínium ház elkészítésének mozzanatai a tervezéstől a megvalósításig.

  • Rácsosház Casecon

    Ebben a cikkben bemutatom hogyan építettem méhsejtrácsos acéllemezből egy minimalista, indusztriális dizájnú mATX házat!

  • SilverStone TJ11 MOD

    Művészet, vagy hobbi? Talán mindenkinek más ez. Számomra a modding valami tökéletesítése.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.