2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Call of Duty 5 - Béta Treyarch módra

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nem ez az első CoD az életemben, de nem is az utolsó. Kellett egy rész, amire a hibái miatt fogok...

[ ÚJ TESZT ]

Nem ez az első CoD az életemben, de nem is az utolsó. Kellett egy rész, amire a hibái miatt fogok emlékezni..

Tegnap jött az e-mail, benne a serial, töltés rögtön, telepítés, és irány a második világháború sokadik felvonása. A Treyarchtól ennél többre nem számítottam.. A játék tipikus "hogyan csináljunk sikert egy már meglévő játékból" változat. A negyedik rész átültetve II. világháborús környezetbe, az új ötletek száma sajnos minimális. A motoron tényleg csiszoltak, de számomra nem tűnt fel lényegi újítás, a napsugarak talán szebbek, és persze kellettek új modellek. A sebességre nincs panasz, bár az átlagFPS az előző rész alatt marad. A pályák mérete sem sokat változott, de a bétából még korai lenne ezt leszűrni.

Kattins a nagyobb képhez!

A játékmenet

Mivel új rész, rögtön az újdonságokat kerestem benne. Ez a játék talán legnagyobb kihívása.. Streaknél ugyanúgy UAV felderítést kapunk, csak persze máshogy hívják. Elméletileg egy repülő radarozza le nekünk a pályát, amit én nem láttam sehol. Örültem volna, ha tényleg a fejünk felett húz el, neadjisten akár le is lehet lőni. Airstrike helyett artillery, lényegében semmi sem változott, csupán eltűntek a vadászgépek. Az egyetlen igazi újítás a kutyák, ezt jó ötletnek tartom, de akár ebbe is bele lehet kötni, mondjuk honnan tudja a kutya, hogy ki az ellenfél. Perkek terén gyakorlatilag ugyanazt kapjuk mint az előző részben, eltekintve egy-két "újdonságtól" (gázgránát, ellene gázmaszk, stb..). Az attachmentek szintén az eddigiek, csak éppen máshogy hívják őket. A sokat szidott GL helyett Rifle Grenade, hangompító helyett Suppressor, és így tovább. Játékmódokból nagyjából az eddigieket kapjuk, szerencsére visszatért a CTF, és felbukkant a War, ami kb. a Team Fortress 2 kontrollpontfoglalós módjának felel meg, vagyis ez sem újdonság. Viszont megjelentek a tankok. Érdekes ötlet a muliplayerben járművek alkalmazása, nekem a Battlefield sorozat jutott eszembe róla, mindenesetre egész jól sikerült ez a rész. Külön perkek is járnak hozzá, semmi lényes kiegészítés, perkek nélkül is használható lett volna.

Kattins a nagyobb képhez!

A hangok

Személy szerint ebben csalódtam a legnagyobbat, a játék ilyen szempontból katasztrofális, ilyen pukkanásokat és pittyegéseket fegyverhang helyett utoljára a GTA: San Andreasban hallottam. A katonák hangja szintén rosszul sikerült, gyakorlatilag mindent a fülünkbe ordítanak, de nem háború gőzétől átitatott kiáltás, hanem "Józsi itt a mikrofon, ide ordíccsá" típust hallunk. Nem értem miért kellett ezt, a CoD4-ben is be tudták szépen katonásan mondani a játékmódot, pedig ott is háború van. Ennél még az is jobb lett volna, ha egyszerűen egy az egyben átemelik a második CoDból a hangokat. Az egyetlen mondat, ami tetszett a hangokból (és valósághűre sikerült): artillery esetén a "Find some f*ckin' cover!' kiáltást halljuk. Egy kétségbeesett katona valószínűleg nem is mondana mást.

Kattins a nagyobb képhez!

Apróságok

Előfordulhat (és elő is fordul) néhány dolog, ami nem sokat nyom a latban, de azért zavaró tud lenni annak, aki nagyon maximalista. A robbanások nem hagynak nyomot maguk után, szépen beleremeg a környezet, kapunk füstfelhőt, viszont a por elültével ugyanúgy csillog-villog (már ha lehet ilyet mondani egy háború sújtotta területre) az épület, amit lerombolni készültünk. A sprint valahogy furcsa, természetellenesen mozog az karakter, de ehhez hozzá lehet szokni. Nagyobb gond a lag, ugyanis az eddigi 30-40 körüli átlag ping helyett inkább 70-80 volt a jellemző, ez vélhetően a béta hibája, és javítva lesz. A pályákat picit tovább tölti, a kutyákról nem lehet tudni, hogy épp melyik félhez tartoznak, és még lehetne sorolni, de ez tényleg csak szőrszálhasogatás.

Félreértés ne essék, nem tartom rossz játéknak a World at War-t, csupán az eddigi részekhez képest kevesebbet nyújtott, mint vártam. A többi CoD magasra tette a mércét, amit a WaW próbált, de nem sikerült utolérnie. Mindenesetre egy jól sikerült háborús játékot kapunk a pénzünkért, ha a teljes verzió is a bétához hasonló. Egy biztos: versenyjáték valószínűleg nem lesz belőle.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.