2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Bluu - a magyar kereső

Bizony a magyarok is fejlesztenek keresőt. Kipróbáltam a legígéretesebb Google konkurenst.

[ ÚJ TESZT ]

Regisztráció,ismerkedés

Regisztráció

Regisztráció szükséges, azonban az egyik felhasználó elmondása szerint ez csak azért kell, hogy pontosan tudják mennyi felhasználó használja éppen a rendszerüket és ez a felhasználói bázis mekkora terhelést jelent a szerverükön. Ezekből az adatokból számolják ki a későbbi publikus rendszer hardverigényét.

Tehát regisztrálni csak azért kell, hogy meg tudja a rendszer pontosan különböztetni a felhasználókat és meg tudják tervezni mekkora erőforrás kell a végleges rendszerhez.

A regisztráció nagyon egyszerű csak meg kell adnunk az email címünket, majd jelszavunkat és kész. Semmilyen reklám nem jött, sőt még csak egy regisztráció megerősítő sem. Bennem a regisztrációs oldal kicsit a Windows 98 telepítést idézte. Alul egy sárga dobozban mindenféle reklámok jelennek meg a rendszer szolgáltatásairól, pont mint a Windows 98 (vagy akár XP) telepítésénél.
Okos dolog, hiszen innen számos szolgáltatásról szerezhetünk információt és néhol még a fejlesztők humorérzékéről is megbizonyosodhatunk.

Első benyomások, kezelői felület

A regisztráció után eljutunk a Bluu kezdőoldalára. Nagyon kevés opciót láthatunk itt:
Bal felső sarokban lehet kiválasztani a keresést szűkítő opciókat. Szűkíthetünk a Magyar Webre a Teljes Webre (ilyenkor kizárja a magyar nyelvű találatokat) vagy hagyhatjuk, hogy a rendszer Automatikusan döntse el honnan mutat nekünk találatokat.
Ugyancsak felül, de már középen beírhatjuk a lakhelyünket, mely a (lak)helyi kereséseknél eredményez jobb találatokat. Jobb felső sarokban pedig az email címünk látható, amire irányítva egerünket további opciók bukkannak fel. Kijelentkezést nem kell megmagyarázni, Fejlesztői blogban írnak az újításokról és a várható leállásokról, a Funkcióismertető pedig néhány funkció leírását, használatát tartalmazza.
Egyébként a Fejlesztői blogban szinte napról napra van valami bejegyzés. Iparkodnak a fiúk.

Bluu kezdőlap - katt ide a nagyobb méretért

A képernyő közepét balról jobbra haladva: a Bluu logo, a keresőmező, illetve a Találj gomb foglalja el.

Nagyjából hasonló a Google felépítéséhez, eltévedni nem fogunk a felületen az biztos.

Érdekes dolog, hogy a névből kék színű felületre lehet asszociálni, ám a rendszer sárga színű. Ez egy ellentmondás aminek nem értettem a miértjét, aztán 5 perc után jöttem rá az okára: hogy ezen agyaljak.

Ha keresünk akkor viszont már vannak eltérések a Google-hoz képest. Vannak kiemelt találatok, amelyeket a rendszer úgy kiemel mint a Google a reklámokat. A kiemelt találatokhoz néha nem, néha viszont tartoznak képek.

A "klasszikus" találatokhoz pedig előnézeti képet csatol a rendszer. Ezeken a pici képeken a talált oldal előnézeti képe látható. Egyszerre 25 találatot kapunk és nincs módunk ezt beállítani.
A találatoknál a leíró szöveg hosszabb mint a Google esetében, viszont nem kapjuk meg mennyi találtunk van. Bár én személy szerint sosem figyeltem ezt az infót a Google esetében sem.

Kiemelt találatok:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.