2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

BENQ V2210 Eco, a környezetbarát!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az utóbbi időben a BenQ monitorai ár/minőség tekintetében dobogósak. Vajon az új LED-es Eco modell is?

[ ÚJ TESZT ]

BENQ V2210 Eco

A döntéshozatal:

Egy ideje monitor vásárlásán törtem a fejem. A vásárlással kapcsolatban azonban volt pár kikötésem, itt-ott ugye meg kell húznunk a határokat, ha nem akarunk felesleges költségekbe esni.
A választás egy BenQ V2210 Eco típusra esett, elég sok jót hallani a BenQ-ról, legalábbis megfizethető árkategóriában mindenképp az élmezőnyhöz tartoznak.
Gyorsan bemutatva ez egy újonnan felkapott EcoGreen környezetkímélő és energiatakarékos monitor, ami következtében elhiszem, hogy újrafeldolgozás (pl.: papíranyagok, doboz stb) valamint kedvezőbb fogyasztási adatok is jellemzik, de az elektronikai cuccok véleményem szerint akkor fogyasztanak a legkevesebbet, ha ki vannak kapcsolva!
Ezen kívül van itt minden, ami jó: Senseye Technológia a tökéletes megjelenítés miatt, dinamikus kontraszt és mindmegannyi csupa jó, amivel sokkal életteltelibbé teszik a bámulandó dobozkánkat.
A monitor 22”-os TN paneles, LED háttérvilágítással valamint a D-sub csati mellett egy HDMI bemenettel rendelkezik. A trendeknek megfelelően a kijelző 16:9-es arányú és 1920x1080 pixel natív felbontású (FullHD). Mindezekhez 5ms-os válaszidő tartozik. Pixelhiba garancia sajnos nem jár a BenQ monitorokhoz.
A V2200 Eco modellel teljesen megegyezik ezzel a készülékkel, csupán a termék színe változott fehérről feketére.
Lassan 4 hónapja használom a monitort, így mostanra előjött volna minden negatívum, ezért is vártam a bemutatással eddig.

Specifikáció:

V2210

LCD méret: 21.5"W (LED)
Képarány: 16:9
Típus színe: Fekete
Felbontás (max): 1920x1080
Pixeltávolság (mm): 0.248
Fényerő: 250 cd/㎡
Kontraszt: 1000:1 (DCR:5,000,000:1)
Válaszidő: 5ms
Méret(mm): 476.64x268.11 (mm)
Betekintési szög (L/R;U/D) (CR>=10): 170/160 (L/R;U/D) (CR>=10)
Bemeneti csatlakozók: D-sub / HDMI 1.3/ Fülhallgató Jack
Vízszintes frekcencia (KHz): 24~83 (Hz)
Függőleges frekvencia (Hz): 50~76 (KHz)
Video sávszélesség (MHz): 205 (MHz)
Fogyasztás: 24W
Tápegység: Beépített
Senseye® Human Vision Technológia: Senseye(r) Human Vision Technology (plus Senseye 3)
OSD nyelv: 17 nyelv
Dőlésszög (le/fel): -5 / 20 fok
Méret (H x W x D mm): 387.1x516.2x173
Súly (kg): 4 (kg)
Egyéb: Vista Premium, HDCP támogatás, TCO 5.0

Külsőleg:

Megérkezett! Mi van a dobozban?

A doboz tartalma:

• Monitor + talpazat
• VGA kábel (D-sub)
• Tápkábel
• Manual
• Hungarocell áradat

Következzen is az összeszerelés, mely nem nagy ördöngősség. Egyszerűen helyére pattintjuk a talpazatot és meg is vagyunk. Stabil, nem lötyög, nem mozog, nem csúszik el (hát hogy csúszna magától). Remekül megállja a helyét, szó szerint!

Szemből teljesen átlagos kinézet, matt fekete szín, csillogásmentes képernyő, számomra ez már fél siker. Sehol semmi csillogó-villogó matrica vagy egyéb díszítés, csupán a letisztul külső. A talpazat tartóeleme kicsit elcsúszott jobbra, ezt meg kell szokni, ha valaki a szimmetrikus kinézetet kedveli csalódni fog, de semmi vész sincs ezzel.
A jobb alsó sarokban találhatjuk a bekapcsoló gombot, valamint egy jelző LED-et, mely a tipikus zöldes-sárgán világít aktív állapotban, mely narancssárgára vált, ha nem kap bejövő jelet a készülék.
Filmnézésnél a LED nem zavaró, egy vakító kék jóval inkább elvonná a figyelmünk, így örülök a jól bevált megoldásnak.

Bal oldalt csupán egy 3,5-es jack csatlakozót találunk, mely a HDMI-n keresztül érkező hang kimeneteként szolgál.

Jobb oldalt találjuk a kezelőszerveket, mely elég idétlen megoldás, legalábbis számomra nagyon kényelmetlen. Az a jó benne, hogyha beállítottuk a dolgokat soha az életben nem kell hozzányúlnunk, csak bemenetváltáskor. A továbbiakat majd az OSD részben fogom taglalni.

A hátlap a VESA 100 szabvánnyal örvendeztet minket, mely már minden nagyobb monitoron megtalálható. Semmi extra nincs ezzel, így is felszerelhetjük, ha kívánjuk. Találunk itt még kábelkötegelő műanyag karmocskákat is, hogy a kábelrengeteget normalizáljuk.
Alul található a tápcsatlakozó, egy HDMI és D-sub csati. Nincs nagy tolongás a csatlakozók között, egy DVI még igazán jól jönne, vagy ha már a jövőnek élünk, akkor két HDMI-vel szerelték volna… de sebaj!

OSD:

Az OSD beállításai között a magyar nyelv is megtalálható, így minden paramétert vígan értelmezhetünk anyanyelvünkön.
A főbb menüpontok a következők: Megjelenítő, Kép, Kép speciális, Hang és Rendszer. Teljesen átlátható és könnyen elérhető benne minden, csak a már előbbiekben említett kezelhetőség. Eléggé kényelmetlen, maradjunk ennyiben.
Különböző színprofilokat találunk a felhasználás javítása érdekében: Normál, Film, Játék, Fotó, sRGB és Takarékos. Mindenki kénye kedve szerint használhatja. Én a Normál beállítást részesítem előnyben 55-ös fényerő és 50-es kontrasztérték mellett, élességet maximálisra állítva (ez a D-sub használat miatt kötelező számomra, HDMI-n használva maradhatunk a gyári értéknél is). Megemlítendő még a Takarékos mód, melyet használva közel 30%-kal fogyaszt kevesebbet a monitorunk.
A HDMI-n érkező hangerősséget egyből állíthatjuk a menüben bóklászás nélkül is.

Képminőség:

A kijelző interpolációs képességei elég jónak mondhatók, a kisebb felbontásokat is élesen jeleníti meg. E téren sincs szégyenkezni valója a monitornak. A színek szintén a gyári monitorokhoz képest úgymond „kifogástalanul” vannak kalibrálva, de ez mégiscsak egy TN panel, ezzel is legyünk tisztában.

Bevilágítás:

A LED technológia alkalmazása tökéletesnek mondható. Láttam már TN paneles monitorokat elég jó bevilágítással, de itt aztán nyoma sincs kóbor fénynyalábnak. Teljesen matt fekete, egyszínű úgy, ahogy lennie kell.

Látószögek:

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amely nem fényesíti különösen a monitor hírét. Közelről vizsgálva tény, hogy ha valaki nem szemből nézi, színtorzulás történik elég hamar, már 15-20 centis mozgásnál is felfigyelhetünk rá a távolabbi oldalt vizsgálva. Messzebbről tekintve a képernyőre filmnézés közben, ez a színtorzulás már észre se vehető.
Rásegíthetünk a kijelző döntésével a betekintésre, hátrafelé 20 fokkal, előre pedig mindössze 5 fokkal. Nem valami sok, a talpazat kibírt volna 10-15 fokot is, anélkül, hogy instabilitás következne be.
Összegezve nem mondanám kimagaslónak a betekintési szögeket, csupán átlagosnak.

Használat közben:

Kezdeném a legfontosabbal, pixelhiba nincs! Nem is első BenQ amit látok, azoknál szintén nem volt. Elég sokan vannak ugyanilyen véleménnyel, ez szintén pozitívumnak tekinthető.
Másik pedig a zúgó-búgó tápegységekre vonatkozik, általában Samsung TFT-inél hallani ilyen apróbb zavaró tényezőket, persze más gyártóknál is előfordul. Lényegében semmi hasonlót nem tapasztalni, hangtalanul teszi a dolgát.

1. Otthoni, általános jellemzés:

Szinte semmi kivetnivaló nincs egy ilyen monitorban erre a felhasználásra, ha valaki teljesen alap monitort akar, az megkaphatja olcsóbban is. Egyébként maradéktalan átláthatóságot biztosít a nagy felbontás, a dokumentumok és programok kezelése így konfortosabb.

2. Játék:

Amint szórakozásra kerül a sor, ismét nem okoz csalódást újonnan megismert kisbarátunk. A mai megjelenítők nagy része 5ms-os válaszidővel rendelkezik legrosszabb esetben is, de itt már elég vájtszeműnek kell lenni, hogy észrevegyük holmi utánhúzást, így szintén ajánlani tudom erre a célra is.
Régebbi játékokkal tesztelve a kép középre került gond nélkül, így nem volt probléma a nyújtás. Ettől eltekintve érdemes egy izmos videokártya az újdonsült játékokhoz, ha natív felbontásban szeretnénk (így célszerű) futtatni őket, de kisebb felbontásokkal is megfelelő képélességet kapunk.
X-Box360-al HDMI-n a kép gyönyörű és éles, itt nem kellett ugyan különösebben foglalkozni a felbontással, de semmi problémát nem véltem felfedezni. Persze nyomjuk át a beállításokban a konzolt 1080p-re a megfelelő megjelenés érdekében.

3. Film:

Mivel FULL HD monitorról van szó érdemes 1080p-s filmekkel tesztelni. A kisebb felbontású videókon értelemszerűen meglátszódik egy ekkora kijelzőn a pixelhalom.
Távolabbról vizsgálva a dolgokat egész szép képet produkál DivX és DVD filmek esetén, persze nem tűéles a képünk. Inkább szerezzünk be pár 720p-s felbontású filmet a monitornak, ahol a részleteket is élvezni tudjuk. Itt még jól jöhet a Film üzemmód, amely nagyobb fényerőt és dinamikus kontrasztot biztosít (igaz, személy szerint ez nekem nem jön be).

4. TV:

Beltéri > HDMI > monitor, kimeneti felbontásnak beállít 1080p-re és már megy is minden, ahogyan mennie kell. A kijelzőn nem állítottam semmit, csupán a beltérin a 16:9-es képarányt.
Lehet én vagyok a hülye, hogy ilyen „nyújtott” módban használom, de fél óra után teljesen megszokható volt, nem zavaró a 4:3 arányú műsoroknál sem. Inkább az tűnik rossznak, ha középre bezsúfolja a képet, persze így elvész a viszonylag nagy kijelzőnk több mint fele. Úgyhogy wide-on jobb, maximum Gaál Noémi csípője tűnik szélesebbnek az időjárás jelentésben, de tényleg nincs semmi zavaró a pár centis széthúzással. Gondolom, aki használt már szélesvásznú TV-t annak már szintén fel se tűnik a dolog.
Visszatérve, megfelel televíziózásra is a monitor, messzebbről nézve a betekintési szögekkel sincs probléma.

Végítélet:

A vizsgált V2210 ár-érték arányban megfontolandó alternatíva. Menő környezetbarát monitor, kiemelkedő a háttérvilágítással és színkezeléssel. Egyedüli hátránynak a közeli kisebb betekintési szögeket említeném, valamint még egy digitális csatlakozó hiányát, ami illő lenne egy ilyen kategóriás monitoron. Ugyan tudjuk orvosolni egyszerűbb HDMI elosztóval vagy HDMI switch-csel, de ezt már a pénztárcánk bánja.
Érdemes alaposan szétnézni a piacon, hisz az árak ingadozása miatt több kiemelkedő képességű kijelző között is szemezgethetünk a középkategóriában!

Előny:

• Egyszerű, letisztult kijelző
• LED háttérvilágítás
• Bevilágításnak nyoma sincs
• Kisebb fogyasztás
• HDMI bemenet

Hátrány:

• Pixelhiba garancia hiánya
• Közeli betekintési szögek átlagosak
• Csak egy HDMI bemenet
• Multimédia (hangszórók) hiánya

Remélem a cikk elnyerte tetszésetek és megfelelően külső szemszögből néztem a dolgokat az értékelés szempontjából. Első cikkem, mindenféle, főként negatív megjegyzést szívesen várok, hiszen a hibáiból tanul az ember! :)

Update! Képminőség xvid alatt:
Kérésre egy xvid alatti kép filmezés közben. Szokásos xvid tömörítés 700mb-os filmnél, ami már önmagában is "csúnyácska". A kép vaku nélkül készült, ne legyen vakutükröződés. Nem ennyire borzalmas, mint a képen (és ki is világosította eléggé), folyamatos nézés alatt a pixelek azért észrevehetők közelről. 2m-ről már semmi probléma sincs vele, de azért egy HD mégiscsak HD.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.