2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Bárányhimlő 26 évesen?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Másodjára kaptam el a bárányhimlőt és magam is meglepődtem, hogy mi mindent nem tudunk róla...

[ ÚJ TESZT ]

November 16-17-e körül elkezdtem magam furán érezni...némi étvágytalanság, húzódó hát és gyengeség...Gondoltam szép, sikerült meghűlni, pedig nincs is hideg...Sebaj, majd kifekszem, de csütörtök reggelre ki is pattogott az arcom két helyen...Egyre jobb, vissza a tinédzser korba...

Aztán estére már elég sok piros folt volt rajtam és kísértetiesen hasonlítottak a bárányhimlő foltjaira...Na ne gondoltam, már voltam általános iskolában, pontosan 3 db jött ki rajtam anno és nem lehet elkapni újra...

Pénteken orvos és láss csodát, bárányhimlős vagyok!!!

Már csütörtökön rengeteg tanácsot kaptam a családomtól, barátoktól és kollégáktól (a sok mosolygás mellett).

Nézzük sorban:

- jól be kell öltözni és izzadni, mert így jön ki
- majd a doktor felír rá ecsetelőt, mert az kell rá
- nem szabad fürdeni, csak éppen egy kis víz érje, mert nem tesz neki jót
- CSAK egyszer lehet elkapni, uh tuti nem bárnyhimlő, (de akkor mi lehet...)

Az orvosnál:

Kistelepülésen lakom, érkezési sorrend van, így pénteken rendelésre odaérve beálltam a sorba...Harmadik, negyedik lehettem. Szerencsére senkinek sem kellett szólnom, hogy ne nagyon jöjjön közel, mert lehet valamilyen himlőm van, látták ők és szépen arrébb álltak. Azt azért eddig is tudtam, hogy cseppfertőzéssel terjed, így nem ültem le, nem fogdostam semmit csak kivártam a sorom. A doktor és a nővérkék ugyanazzal a mosollyal és kicsit zavart tekintettel néztek rám, mint amit előző nap a barátaimtól és családtagjaimtól megkaptam, amikor említettem nekik, hogy lehet himlős vagyok. A háziorvosom sebész volt régen, így inkább áthívta a gyerekorvost, ő biztosan többet lát bárányhimlőt, könnyebben rábólint.

Pár perc vizsgálat után ki is hirdették az ítéletet: BÁRÁNYHÍMLŐ

A doktorok szavai

Többször is el lehet kapni, de a második lefolyása már nagyon enyhe. Nálam mivel az első elég gyenge lefolyású volt, most fog kijönni igazán. Az elmúlt 1 hétben már fertőztem, így aki nem volt, az most elkaphatta. (Az egyik nővérke sem volt, bár nem értem, miért nem oltatta még be magát.)
2 hét betegállományra vettek, mert bár az első hét után (a kiütések elszáradása) már nem fertőz, valószínűleg az immunrendszerem le fog erősen gyengülni és bármit elkaphatok. Kaptam antihisztamin készítményt, amit be kell vennem a viszkető érzés csillapítására. Természetesen vakarni, kaparni nem szabad, mert ha kifakad és elfertőződik, irány a fertőző osztály (jobb estben csak csúnya heg marad)

Naponta többször is mosakodjak, hogy tisztuljon a bőröm, mert ezzel is csökkentem a bakteriális felülfertőzés veszélyét. Természetesen törülközni csak a nedvesség felitatásával lehet, semmi dörzsölés. Sok folyadék, fekvés, ha felszökne a lázam 39 körülre irány vissza, mert akkor szövődményként elkaptam valamit.

Ha minden OK, két hétig ne menjek vissza és lehetőség szerint a hátsókijáraton távozzak, mert a váróban már sok a kisgyerek...

És akkor nézzük, hogyan is kell kezelni a valóságban:

- szobahőmérsékleten kezeljük a beteget (nem kell beöltöztetni,had izzadjon)
- tilos bármit is rákenni, maximum nagyon kevés mentolos hintőpor hűtés gyanánt
- zuhanyozni kell, akár többször is (3-nál többször nem érdemes, mert kiszáríthatja a bőrt, de ettől még arcot lehet mosni többször)

Ezenkívül még érdemes megjegyezni, hogy felnőtt korban sokkal nagyobb az esélye a szövödménynek, de azért maradok optimista és vidám, hogy nem lesz semmi gond!

Információk, ami segíthetnek többet megtudni:
(Kezeljük kellő fenntartással őket, mert a wikipedia 2. mondata talán, hogy aki egyszer elkapta, az már immúnis a betegségre. :))

baranyhimlo.hu
Gyermekbetegsegek.hu
Wikipédia

U.I.: Remélem senki sem bánja, hogy nem tettem fel képeket, nem most indulnék szépségversenyen...;)

UPDATE
Egyesek szerint továbbra is lehetetlenség kétszer elkapni a bárányhimlőt és inkább sanszos, hogy elsőre, esetleg másodjára rosszul diagnosztizálták... Nem vagyok orvos, így nem tudom... ;)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.