2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Bankkártya, és ami mögötte van - III.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kártyák, tipusok. Röviden tekintsük most át az egyes kártyatipusokat. Ezt túlságosan...

[ ÚJ TESZT ]

Kártyák, tipusok.

Röviden tekintsük most át az egyes kártyatipusokat. Ezt túlságosan részletesen nem is tudnánk, hisz ahány bank, annyiféle szolgáltatást kötnek egy-egy kártyához, de azért vannak alapszabályok, hogy az egyes kártyatipusok mit nyújtanak, milyen tulajdonsággal bírnak.

Internet Kártya
Ez sok néven fut, akár fantázianevet is adhatnak neki a bankok, sokszor nem is szabványos plasztikkártya. Kizárólag interneten történő vásárlásra használható bankkártya típus. Ha van is plasztikkártya hozzá, azon nem jelenik meg a VISA vagy MC logó, a kártya hátoldalán nem szerepel sem mágnescsík, sem aláíró sáv, továbbá a kártyához nem kapcsolódik PIN kód, így a kártya esetleges elvesztése esetén sem lehetséges azt normál elfogadói környezetben használni. A bankkártya kizárólag elektronikus környezetben (interneten) használható, így minden tranzakció banki engedélyhez kötött. A kártya használatához a kártyabirtokosnak élő számlaszámmal, és általában elektronikus sázmlacsomag-szerződéssel kell rendelkeznie.

VISA Electron

[kép]

A VISA kártyacsalád legbiztonságosabb tagja, mert csak elektronikus eszközökön használható, így minden tranzakció banki engedélyhez kötött (tehát off-line, lmprint eljárással nem). Nem dombornyomott, de egyre több helyen elfogadják már.
Alkalmas
- készpénzfelvétel, befizetés (a deposit funkcióval rendelkező ATM-en keresztül)
- vásárlás külföldön és belföldön

VISA Classic

[kép]

Ez a bankkártya szélesebb körben, nem csak on-line elfogadóhelyeken használható.
Külföldön kedvelt kártya, dombornyomott, internetes.
Alkalmas
- készpénzfelvétel külföldön és belföldön
- vásárlás külföldön és belföldön
- internetes tranzakciókra

VISA Gold / MC Gold

[kép]

A Gold bankkártyák az egész világon széles körben elfogadott készpénzhelyettesítő fizetőeszközök, az elfogadóhelyeken a jellegzetes aranyszíne miatt elfogadása közkedvelt.
Dombornyomású bankkártyák, és prémium szolgáltatások járnak hozzájuk. Meglehetősen nagy anyagi fedezetet kivánnak, de a megitélésük is elitnek számit.
- készpénzfelvétel, készpénzbefizetés
- külföldön és belföldön.
- internetes vásárlás

MasterCard Standard

[kép]

A kártya belföldi és nemzetközi használatra egyaránt alkalmas, dombornyomott kártya (IMPRINTER és Internetes használatra alkalmas). A dombornyomott, Imprintes kártyák előnye, hogy off-line (engedélykérés nélküli) tranzakciók is végrehajthatók. Rengeteg szolgáltatás járhat hozzá, még biztositások is, lejárati ideje általában nem egy, hanem 2 év.
Használhatjuk:
- készpénzfelvételre, készpénzbefizetésre
- külföldön és belföldön;
- internetes fizetésre

Mastercard Business

[kép]

Elsősorban egyéni vállalkozók, illetve a cégvezetők részére ajánlják, hiszen tökéletesen alkalmas belföldön/külföldön fizetésre, utazási és reprezentációs költségek fedezésére. Jól használható sűrű és rendszeres fizetésekre beszerzések, költségek elszámolása esetén.
Dombornyomott, így Imprintes elszámolásra is alkalmas, érvényességi ideje 2 év.
- készpénzfelvétel, készpénzbefizetés
- külföldön és belföldön.
- internetes vásárlás

Cirrus Maestro

[kép]

Hasonló a Mastercard kártyákhoz, de nem dombornyomott, internetes használatra nem alkalmas, viszont érvényességi ideje általában 2 év. ATM-ekben és POS terminálokon ugyanúgy használhatjuk, elfogadási köre Európaszerte nagy.
Alkalmas
- készpénz felvételére, befizetésére
- külföldön és belföldön

Node mi a különbség a két nagy kibocsájtó között?

VISA típusú bankkártyáknál, a Nemzetközi Kártyatársasággal kötött megállapodás alapján, a nemzetközi forgalomban bonyolított vásárlások elszámoló devizaneme USD.

MasterCard kártyáknál - a kártyatársasággal történt megállapodás szerint - az Európán belüli forgalom elszámolása EUR-ban, az egyéb költések elszámolása USD-ban történik.

Felmerül a kérdés jogosan, hogy miként lesz akkor a forintszámlámon ücsörgö HUF-ból EUR vagy USD? Ezt mondja meg a bankoknál alkalmazott árfolyam:
Deviza alapú bankkártyával történt nemzetközi kártyahasználat esetén, ha a tranzakciók devizaneme és az elszámoló deviza neme nem azonos (tehát külföldön fizetsz valamit), akkor a tranzakció devizaösszegét a Nemzetközi Kártyatársaság az általa alkalmazott árfolyamon az elszámoló devizanemben kifejezett összegre konvertálja (átváltja a rubelt euróra). Az így kiszámított összeget a Bank az elszámoló devizára jegyzett kereskedelmi devizaközép árfolyamon először forintosítja, majd a forint összeget, az általa jegyzett kereskedelmi devizaközép árfolyamon számítja át a kártya fedezeti számla devizájára (forint).
A belföldi forgalom elszámolása deviza alapú nemzetközi kártyák esetében kereskedelmi devizaközép árfolyamon történik.
Forint alapú bankkártyával történt nemzetközi kártyahasználat esetén, ha a költés és az elszámoló deviza neme nem azonos, a tranzakció devizaösszegét a Nemzetközi Kártyatársaság az általa alkalmazott árfolyamon az elszámoló devizanemben kifejezett összegre konvertálja, amelyet a bank a feldolgozási napon az elszámoló devizára jegyzett kereskedelmi deviza közép árfolyamán forintra átszámítva számol el a kártyafedezeti számlán.

A kártyák további, speciális tulajdonságai, szolgáltatásai, átváltási rátái, költségei, mind mind bankfüggő. Ma már azt sem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy egy bizonyos országban a VISA, másikban a Mastercard a nyerő. Sőt, lassan kiegyenlítődik a viszony a két kártya között a földrészek viszonylatában is, de egyenlőre a tengerentúlon talán szélesebb körben elfogadják a VISA kártyákat, míg itt a MasterCardokat preferálják.

Következő témánk: A mágnescsíkost vagy a chipest érdemes választani?
Ne menjenek sehová!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.