2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

bacsis és az IGAZI hardcore tuning

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Forma1… Nagyon népszerű sport, az egyik legnépszerűbb a világon. Ki ne szeretné nézni, ahogy...

[ ÚJ TESZT ]

A Forma1… Nagyon népszerű sport, az egyik legnépszerűbb a világon. Ki ne szeretné nézni, ahogy száguldoznak az autók, versenyeznek egymás ellen a pilóták? Ha még az átlag embernek elérhetetlen is, ez a fajta sport, akkor is nézi. Aztán ott vannak a sportautók, vagy a motorok, amik bárki számára elérhetők.
Nagyon sokan vagyunk férfiak, akik imádjuk a sebességet. Sokan hétvégén mikor ráérnek, bepattannak a kocsiba, vagy motorra ülnek, és repesztenek az utakon, és élvezik a sebességet. Én is ilyen vagyok, imádom a száguldást. De valahogy én egy picit másképp. Én azt szeretem, ha egy processzor órajelét húzom fel az egekig, és nézem, hogy a processzorom hogy száguld. Nagyon sok esetbe értelmetlenül, fölöslegesen magas órajeleket állítok be számítógépeimnek, hisz, vagy úgysem hoz érdemleges teljesítménynövekedést, vagy teljesen fölösleges, de mit tegyek? Imádom nézni, ahogy időnként extrém magas órajeleken száguld a gépem, és én is a géppel együtt.
Így született meg egy igen magas százalékos tuning eredményem, amit szeretnék bemutatni nektek.
Volt egyszer egy MSI tuningbajnokság, amire akkor én is jelentkeztem, de hiába értem el 120%-ot nem értem el érdemleges helyezést, hisz nem a napjaink, modern gépével indultam.
Azt a gépet úgy raktam el, hogy ha kedvem támad egy kis tuninghoz, mindig kéznél legyen.
Lássuk csak a nem éppen konfigurációt:
Abit Be6-2 RAID Alaplap
Intel celeron 566MHz CPU
128MB PC133 SD RAM
Asus v8200 deluxe (geforce3ti200) VGA
10GB Ide HDD
Windows XP

Szóval az egész úgy kezdődött, mikor felkeltem, s aznap szinte egész nap ráértem, első gondolatom ez volt: Ma tuningolni fogok. Így is lett. Elővettem hát ezt a jó öreg gépem, és nekiálltam.

Az MSI tuningversenyre mikor jelentkeztem, 120%ot értem el, ezt próbáltam felül überelni.
Úgy gondoltam, ha léghűtés helyett, most vízzel próbálkoznék, további plusz megahertzeket tudnék kifacsarni a gépből.
Igen ám, de a gondok ott kezdődtek, hogy a Zalman reserator2 vízhűtésem CPU blokkjához „nem járt” socket370 felfogató, a piszkok nem gondoltak rám (Erről a reserator2 vízhűtésről majd lesz egy külön tesztem)
Így valahogy házilag kellett ráfogatni a processzorra a blokkot.
Találtam egy jó öreg Pentium PRO hűtőborda lefogató kampót, és azt úgy hajlítgattam, hogy, jó legyen a vízhűtésem blokkjához. Íme:

nagyban: [link]

Egy picit viccesen néz ki a megoldás, de legalább erősen oda szorítja a blokkot a processzor magjához.
Miután megvolt a vizes blokk felszerelése, jöhetett a tuning, ami nem ment gördülékenyen, 110% után a gép hirtelen „elfelejtett” bootolni, ekkor a következő feszültségek voltak beállítva:
CPU 1, 7V default helyett: 2, 3V
Északi híd 3, 5V default helyett 3, 7V
Észre vettem, hogy az északi híd picike hűtőbordája olyan tűz forró, hogy féltem a bordán lévő festés le fog olvadni róla, így megtámogattam egy hűtő ventillátorral, illetve kaptak a processzor mögötti kondenzátorok is egy ventillátort, mert azok is így kéz alapján 60fokosak voltak, a ventilátor felszerelés után a gép elérte végleges „felszereltségét” és így nézett ki:

nagyban: [link]

A hűtések felszerelése után a gép ismét megtáltosodott, gyönyörű szépen botolt, és villámgyorsan dobálta a windowsba az ablakokat is, így 1200Mhz környékén.

Ismét gondok akadtak, ezúttal 125%nál, Boot közben kékhalál volt a jutalmam
A memória nem bírta, 4 modult próbáltam, de az egyik 256mb-os modulnak nem volt akadály a 145Mhz-es órajel sem.
Ekkor már a feszültségekből, a legmagasabb érték volt beállítva, amit a bios engedett:
CPU 1, 7v default helyett 2, 4V
Északi híd 3, 5V default helyett 3, 8V
Tehát ismét megtáltosodott a gép és eljutottam 133%ig, ahol még bármi lefutott a gépen, legyen az Super Pi vagy 3dmark. Íme a végeredmény:

nagyban: [link]

Ezen minden további fontos infó megtalálható:

nagyban: [link]

Ezúttal száguldásomnak vége, most úgy érzem magam, mint Hamilton, vagy Raikkönen célba érésekor

Még annyit hozzá tennék, hogy ha valaki ilyen elvetemült tuninga adja a fejét, csak ésszel, mert ez a szintű feszültség emelés könnyen kinyírhatja a processzort!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.