2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Az én "kis" biliárdasztalom

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A nyár második felében egyre többet jártunk páran biliárdozni egy közeli kempingbe, és egyik nap...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

A nyár második felében egyre többet jártunk páran biliárdozni egy közeli kempingbe, és egyik nap játék után a haverommal elhatároztuk, hogy csinálunk egyet, talán még az idén.
Elkezdtem érdeklődni mit miből érdemes készíteni, interneten is találtam pár leírást, ki hogyan csinálta meg saját asztalát. Én úgy álltam hozzá a dologhoz, hogy nem kell nekem semmi extra, ne dőljön össze az asztal, ha ráülök, és lehessen rajta játszani, más egyéb nem számít.
Augusztus végefele egyik interneten megismert jóember írta, hogy lehetséges, hogy tudna nekem szerezni semmi pénzért biliárd asztallapot, és felső keretet. Szerencsére így is lett, és azonnal el is küldte nekem futárszolgálattal, és még meg sem engedte, hogy kifizessem a futárszolgálat költségét, először neki mondok köszönetet, hogy ezt így elintézte nekem.

Tervezés

Ebben részben az internet, részben jómagam, és részben Winner_hun fórumtárs segített (másodiknak neki is köszönöm a segítségét). Eléggé alap terv lett (paintben csináltam egy nagyon gagyi rajzot, csak szemléltetésnek Winner_hun-nak, amit inkább nem rakok ide be), de stabilnak, és merevnek tűnt, így elég gyorsan túl lettem ezen a részén.
Rövéden, írásosan a terv: A felső lap köré egy ugyanolyan vastag keret, ezekre először alul keresztbe fektetett, aztán hosszába állított lécek, melyekre felfogattam a 10x12-es téglalap alakú lábakat. Lábak közé is raktam különböző léceket, hogy stabilabb legyen, és ne mozogjanak a kábak az illesztésnél.

Anyagbeszerzés

Lucfenyő mellett döntöttem. Haverom levágta a kívánt méretre a léceket gyalulva, és el is hozta nekem (harmadiknak neki is köszönöm a munkáját). És természetesen sok-sok facsavar az itteni barkácsboltból.

Az asztal elkészítése

Akeretet bátyám egyik asztalos haverja nekem nagyon szépen megcsinálta csapokkal, így azzal nem volt gondom szerencsére, neki is köszönöm a munkáját.
Ezután egyszerűen elkezdtem azt megvalósítani, amit már papíron lerajzoltam. Az állított hosszanti léceknél használtam sarokvasakat, főleg ahol a láb illesztése történt, hogy ne mozogjon ide-oda. Errőla fázisról egyebet nem nagyon szeretnék írni, nem vagyok asztalos, de még csak hasonlót se csináltam még az életemben, inkább beszéljenek a képek(bocsánat a rossz képekért, de végig csak a telefonom állt a rendelkezésre, illetve elején elfelejtettem képeket készíteni, így szinte csak a kész asztalról vannak képeim):



Végre asztalformája van:)



Lábmerevítök is a helyén, lényegében kész.



Lefestve,a végleges helyén.

Végszó

Dióhélyban így birtokolhatok most egy biliárdasztalt. Természetesen az a haverom, akivel ezt elhatároztuk, majdnem végig segített, neki is köszönöm a segítségét.
A golyók nem a semmibe fognak hullani, hamarosan veszek valami hálót, de sajnos még a golyók, dákok, stb nincsenek meg, hamarosan azokat is megveszem, és felavatjuk az asztalt.

Utóirat:
Lehet, hogy kicsit összecsapottnak tűnik az írás, ez részben igaz, és másik részében is. Sose sikerült teljesen igényes írást csinálnom, valahol mindig megunom, és lerövidítem a végét. Illetve mint már említettem az ilyen jellegű munkákban a tudásom a nullához tart, így örülök, hogy képes voltam megcsinálni ilyenné ezt az asztalt.

Köszönöm mindenkinek aki elolvasta az írásomat, üdvözlettel: raczger

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.