2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Awakening

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Igazán sok mindenre utalhat a cím, ezzel próbálom meg felhívni az erre járók figyelmét,...

[ ÚJ TESZT ]

Igazán sok mindenre utalhat a cím, ezzel próbálom meg felhívni az erre járók figyelmét, nem pedig ökörséggel.

Miért is e cím? Olvass tovább, tisztelt Olvasó, remélem sikerül úgy megfogalmazni a mondanivalómat, hogy érthető legyen.

Először is tennünk kell egy röpke időutazást két évvel ezelőttre, amikor kineveztek Tivoli adminisztrátornak. Egészen addig csak Windows létezett számomra, nem kívántam vesződni BSD-kkel, Linuxokkal, úgy voltam vele, hogy jó lesz Redmond eXPerience fedőnevű operációs rendszere otthonra. Mintegy két évvel ezelőttig nem is törődtem egyéb, alternatív rendszerekkel, mivel a korábbi Linux-tapasztalataim ('90-es évek közepétől kb. 2001-ig) azt mondatták velem, hogy még picit várnom kell arra, hogy használható legyen - legalábbis desktop fronton, ámbátor a kezdeményezés szimpatikus és ígéretes volt.
Mikor tivolis lettem, AIX-közelbe kerültem, némiképp megismertem egy unix-shell működését. Rájöttem, hogy egy hihetetlenül könnyen tanulható, ugyanakkor nagyon hatékony eszköz a mindennapi munkához. Persze arra is rá kellett jönnöm, hogy egy ennyire könnyen használható shell hiányzik otthonról is. Egyéb dolgokat is megtapasztaltam Windows alatt - nyilván senkinek nem kell említeni a rendszer viselt dolgait és ez az írás nem is erről szól. A tivolis munka közben linuxos adminokkal is kapcsolatba kerültem, akik meséltek egy új, igen népszerű Linux-disztribúcióról, az Ubunturól. Felkeltette a kíváncsiságomat, pláne a köré szerveződött közösség. Az is kiderült, hogy egy cég áll e disztribúció mögött, akik - jó linuxos céghez híven - a fizetős supportra és egyéb szolgáltatások értékesítésére helyezik a hangsúlyt, miközben mind a desktop, mind a server kiadások ingyenesek, mi több, időközönként olyan kiadásokat is készítenek, amelyekhez hosszú távú támogatást biztosítanak. Ez csak annyit jelent, hogy hosszú ideig (állítólag desktopra 3, serverre 5 évet vállalnak, de erről nem találtam információt) készítenek hozzá ingyenes biztonsági és teljesítményfokozó javításokat - egyéb kiadásokhoz pedig 18 hónap az ingyenes támogatás.

A közösség szerveződéséhez egy adalék: egy ember elkezdte csinálni a Full Circle Magazine-t, mostanra a 10. szám jelent meg, sok cikkíróval. Jónéhány különböző nyelvre elkezdődött a fordítás, köztük egy kis fordítócsapat megkezdte a magyar verzió kiadását is, jelenleg a 0. és az 1. szám érhető el. E csapat tagjaként nagyon érdekes látni, hogy egymást nem ismerő emberek munkája összeáll egy kész, olvasható, forgatható, nyomtatható, valódi újsággá.

Másik közösségi projekt - legalábbis a magyar oldalon ezt láttam - a pólóprojekt. Jónéhány különböző ruhadarabot lehet rendelni, nőknek, lányoknak is vannak rendelhető ruhák.

Saját tapasztalataim pedig pozitívak az Ubuntuval kapcsolatban. Mielőtt telepítem a rendszert, kipróbálhatom, mire képes, milyen szoftverek vannak a disztribúcióban, mely hardvereszközeimet ismeri fel és ennek fényében dönthetek a telepítésről, vagy a rendszer figyelmen kívül hagyásáról. Ha telepítem, nem kell tartanom vírusoktól, spyware-ektől. Érdekes volt látni azt is, hogy egy ősrégi notebookra is hajlandó volt települni és használható rendszert kaptam. Igen, elismerem azt is, hogy nincs minden célra program Linux alá, de ezen lefedetlen területek száma egyre kevesebb. Az is igaz, hogy nincs pl. akkora játékkínálat, mint Windowsra - ámbátor Linuxra is egyre több játék jelenik meg, vagy elkészítik a Windowsos mellé a Linuxos telepítőt is.

Úgy tűnik, hogy nem csak állami és üzleti, hanem magánszinten is egyre nagyobb területet hódít meg a Linux, kiterjesztve a versenyt, amivel viszont mi, felhasználók járhatunk jól. Talán megindul(t) egyfajta ébredés...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.