2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Audioengine A2 sztereó aktív hangfal

Egy nem mindennapi hangkeltő tesztje szívvel, lélekkel, sok zenével és filmmel.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető és kicsomagolás

Kb. két év óta szidtam magam, amiért nem vettem anno egy Klipsch Promedia Ultra 2.0-t, az általam ismert eddigi legjobb desktop aktív sztereó speaker-t. Lemaradtam.
Aztán Péter barátomtól kaptam a hírt, hogy tesztelnem kellene egy szerinte nagyon izgalmas, új mini aktív hangfalat, az Audioengine A2-t. Rendszeresen kérdeztem, hogy mikor kaparinthatom kezeim közé kipróbálásra. Megérkezett – az azóta eltelt egy hónap szinte elrepült, és zenefüggőségem újabb szintre ugrott, köszönhetően az A2-nek – köszönöm Péter, majd megbeszélitek Timivel a hangerőemelkedést és a figyelem megoszlást…

Kicsit a háttérről…

Az audiophile hangfalakat készítő mérnökök is művészemberek, akik fáradhatatlanul keresik azokat a megoldásokat, melyekkel az eredeti felvétellel teljesen megegyezően tudják visszaadni a legkülönfélébb zenéket. Brady Bargenquast és társa Dave közel 40 éve dolgoznak mérnökként ebben az iparágban. Megszállottak. Azért alapították az Audioengine céget, hogy ne kelljen nagyobb cégben dolgozva standard alkatrészekből tervezniük. Az egész onnan indult, hogy a szomszédos SlimDevices cég mérnökei megkeresték őket azzal, hogy a SqueezeBox nevű digital media box-hoz kis méretű aktív hangfalat tervezzenek, melyet a SqueezeBox-hoz csatlakoztatva egyszerűen használható, olcsó, kiváló hangminőségű digitális médialejátszót alkossanak az akkor már elismert A5-ből kiindulva. Mire elkészültek vele, a Logitech felvásárolta Slim Devices-t, és a SlimDevices mérnökeinek nagy része elment a cégtől, így az A2 önálló termékként jelent meg. Brady-ék kitalálták a felépítést, legyártatták az egyedi alkatrészeket, majd hetekig finomhangolták minden féle zenével komolyzenétől, electro-n és reggae-n át AC/DC-ig a hangzást. A finomhangolás a legnehezebb rész szerintük (is), hiszen itt dől el, hogy az egyedi tervezés hozza-e azokat a hangjellemzőket, amit tőle vártak. Az alábbiakban részletesen megosztom veletek, hogy szerintem milyen hangzást sikerült az A2-be préselni.

A kibontás

Az A2 karton doboza kicsit megijesztett… a premium powered desktop speaker system feliraton túl közel sem sugárzott prémium imázst.

A kibontáskor viszont minden aggodalmam elszállt.

A hangszórók és a kábelek is külön-külön puha hordozótasakban vártak kibontásukra. A tasak kiválóan védi a hangfalakat a karcolódástól, így nem aggódik az ember szállításkor.
Az Audioengine első terméke az A5 volt, ezt követte az A2, az A5 kistestvéreként. Az A2 Mérete mindössze 15 x 10 x 13cm! A képen is látható, hogy szinte elveszik az ember kezében, ami nem igaz a súlyára – több mint 4 kg-ot nyom darabja, szerencsére, ez nagyon jó előjel.

Mindent elmond a méretéről, hogy akkora, mint az Altec ADA840 4.1 hangszórókészletem magassugárzója, és térfogata egy desktop hifi hangfal méretének kb. negyede.

A képen egy Tannoy Mercury V1 az A2 és egy X-Mini látható egymás mellett.
Lakkozott fehér és szatén fekete színekben készül - hozzám a fehér verzió került. A fényezés gyönyörű, elég az alábbi képet megnézni, a hangfalon megjelenő tükröződések magukért beszélnek.

A hangfal kivitelezése, összeszerelési minősége példás. A hangdoboz természetesen MDF panelből készült, a hangfal méretéhez képest tiszteletre méltó 18mm-es vastagsággal - pokolba az össze-vissza rezonáló műanyag aktív hangfalakkal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.