2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ATI Radeon X1950pro part 1

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az X1950pro napjaink egyik bestbuy VGA kártyája, mint sokaknál, nálam is ő győzött, amikor...

[ ÚJ TESZT ]

Az X1950pro napjaink egyik bestbuy VGA kártyája, mint sokaknál, nálam is ő győzött, amikor leváltottam a jó öreg 9600SE-t, elérkezettnek láttam az időt, hogy megosszam tapasztalataimat veletek, és segítsem embertársaimat, akik most néznek új VGA után.

[kép]
Az írásomat két részre osztom, ezt az első részt magának a kártyának és annak tulajdonságainak szentelem, a második részben pedig a játékteszteket közlöm. Azért nem egybe írom, mert nem biztos hogy elbírja a logout 15000 karaktere, másrészt pedig még hosszabb időbe telik napjaink és tegnapjaink említésre méltó játékait letesztelni. A várható játéklista:
Need for Speed: Most Wanted
Need for Speed: Carbon
The Elder Scrolls 4 Oblivion
Call of Duty 2
Call of Juarez
Splinter Cell: Double Agent
Rainbow Six: Vegas (hogyha 1 giga RAM-mal játszható eredményt produkál, mivel az én 512-mmel játszhatatlan)
Hogyha akartok más játékokat is, az ide tartozó fórumtémában kérhetitek.

--- A VGA-ról általában ---

Az X1950pro-t az X1900GT utódjának adták ki, vadonat új GPU-t kapott, ami a GT R580-ával szemben RV570-es verziószámmal látták el. Ez már támogatja az nVidia SLI-hez hasonló nyák-összekötős Crossfire megoldást. Az 580MHz-en járó GPU már 80nm-en készül, 36 pixel és 8 vertex shadert valamint 12 pixel futószalagot tartalmaz. Hozzá 256 vagy 512MB GDDR3 memóriát hordoz magán, amit 700MHz (effektíve 1400MHz)-en hajt. Gyártótól függően lehetnek 1.2, vagy 1.4ns-osak. PCI-Express csatlakozó mellett megjelent AGP-s változatban is, így ez a világ leggyorsabb AGP-s kártyája jelen pillanatban.

[kép]

--- Sapphire X1950pro ---

Az én választásom a Sapphire által gyártott példányra esett, amiből sok volt a gyári hibás példány, szerencsére az enyémmel nem volt probléma. A doboz szép, bár rideg színvilága van, és egy robotnéni pózol rajta. A dobozon belül a kártyán kívül kábelek garmadája fogadott: Egy S-video kábel, egy RCA, egy S-video-RCA átalakító csonk, egy PCI-E tápkábel átalakító, egy S-video-három RCA jellegű csatlakozó, hogyha HDTV-re szeretnénk kötni gépünket, két DVI-analóg átalakítót, és végül de nem utolsó sorban egy crossfire-hidat találtam benne. Szoftverezés szempontból sem utolsó a Sapphire: a driver CD (amit már elvből nem teszek föl) Egy Power DVD 6-ot, Valamint a Da Vinci kód nevezetű játékot kaptam. A kézikönyv még mindig a hőskorból származó hűtés nélküli ATI kártya képével illusztrálja a beszerelést, aranyos.
Maga a kártya egy elég testes valami, a 9600 után erős presztízsérzetet keltett bennem hosszúságával. A hűtése a referencia, ezt a hűtést csak a Sapphire alkalmazza, annyit változtatott rajta, hogy kékre festette, rá a dobozból ismerős robot nénit tette, és a ventilátorát halkabbra cserélte. Elég halkra sikerült, 41%-on hangja alig hallható. Bootoláskor felpörög 100%-ra, ilyenkor süvít, mint az állat, de hamar lehalkul. 70fok fölött felpörög 45%-ra, ilyenkor már kihallatszik a házból, 75fok felett 50%, egyre jobban hallható. A teljesítménye jónak mondható, alapon 40fok, 10 perc atitool szőrös kockája csak tuningnál forrósította 75fok fölé, játékoknál még kevesebb.

[kép]

--- Tuning ---

A Sapphire legtöbb kártyája nem engedi magát 621MHz fölé húzni, az enyém szerencsére a kivételek táborát erősíti. A memóriát is körülményes húzni, rivatunerben különleges beállításokkal 27MHz-es (effektíve 54MHz) lépésekben lehet. Az én kártyám 580/700 (1400)-ról 630/756 (1512) es órajelekkel bírta a 10 perces atitool kockapörgetést, 75 fokra melegítve a kártyát. Ez egy szűk 10%-ot jelent.

--- Értékelés ---

A Sapphire doboza bőségesen el van látva minden földi jóval, és 50000Ft-ért igazi Bestbuy, a tesztben majd kiderül, hogy erősebb a 7900gs-nél, tehát aki ebben az árkategóriában akar új videokarit venni, egyértelműen ezt ajánlom.
Hamarosan jövök a teszteredményekkel!

[kép]

To be continued ;-)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.