2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Asztalra Vista, baby!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy, hogyan rakjunk Windows Vista-t netbookunkra. Miért akarom fárasztani szegény kis gépet...

[ ÚJ TESZT ]

Avagy hogyan rakjunk Windows Vista-t netbookunkra.

Miért akarom fárasztani szegény kis gépet a Windows Vista-val? Mindig is szerettem a maximumot kihozni azokból a kütyükből amik kezeim közé kerültek. Az XP gyors, az asztali gépemen is az van, mert ott fontos minden másodperc amit munkával töltök. A Vista igaz kicsit talán lomhábbnak tűnik, ellenben az Aero-nak köszönhetően igen látványos operációs rendszer, és azért nem csak ebben merül ki az előnye. Mindemelett megfelelő optimalizálással közel azonos szintre lehet őket hozni, de erről majd a következő bejegyzés fog szólni. (Szolgáltatások optimalizálása, rendszerbeállítások...)

Persze az XP-t is fel lehet ruházni látványos felhasználói felülettel, de azért ha valakinek megmutatjuk a gépünket és Vista fut rajta, akkor azzal további elismerést gyűjthetünk be és az sem mellékes hogy szemünknek is tetsző. Szóval nem erőszak a disznótor, mindenki eldöntheti maga, hogy XP-t avagy Vista-t rak fel a kis kedvencére. Az elején már megjegyzem, hogy a bátrabbak a Windows Vista telepítő fájljait behelyettesíthetik a Windows 7-vel is.

Első körben az optikai meghajtó hiányát kell ledolgozni - már ha még nem szereztünk be külső, USB-s meghajtót -, ebben a cikkben most ebben segítek. Egy jobb USB 2-es pendrive-ról amúgyis gyorsabban tudjuk feltelepíteni a Vistát, mint mondjuk DVD-ről.

Munkára fel!

Ami kell:

- Pendrive: attól függően, hogy milyen Vista-nk van (esetleg vLite-al kurtított) 2 ill. 4GB-os

- Vista DVD, vagy legalábbis a lemez teljes tartalma

- Egy DVD meghajtóval ellátott számítógép

Amit hogy:

Első lépésként készítsük fel a pendrive-unkat a telepítő fájlok fogadására.

A „Start” menüben a „Futtatás”-ba (Vista esetén a kereső mezőbe) írjuk be, hogy „cmd” hogy parancssorból tudjuk kiadni a feladatokat.

Egymás után gépeljük be az alábbi parancsokat:

DISKPART

LIST DISK (keressük meg a pendrive-unk id-jét, pl: "Lemez/Disk 1"-nél, 1)

SELECT DISK 1

CLEAN

CREATE PARTITION PRIMARY

SELECT PARTITION 1

ACTIVE

FORMAT FS=NTFS (A formázás pár percig eltarthat!)

[I]ASSIGN

EXIT[/I]

Nem kell bezárni a „CMD”-t, szükségünk lesz még rá. A pendrive-unkat ugyanis fel kell ruházni bootolási képességekkel is, ehhez lesz segítségünkre a Vista DVD-én található „bootsect” segédeszköz.

X:\boot\bootsect.exe /nt60 Y:

(„X”=DVD meghajtónk betűjele; „Y”=pendrive-unk betűjele)

Utolsó előkészületi lépés, hogy fel kell másolnunk a Vista DVD teljes(!) tartalmát a pendrive-ra. Ne felejtsük láthatóvá tenni a rejtett fájlokat, nehogy valami kimaradjon! Ha szeretnénk biztosra menni, akkor parancssorból így adhatjuk ki az utasítást:

xcopy X:\*.* /s/e/f Y:\

(„X”=DVD meghajtónk betűjele; „Y”=pendrive-unk betűjele)

Aztán már nincs más hátra mint előre, azaz dugjunk be a netbook-unk valamely USB nyílásába (priorítást élvezzenek a jobb oldalon lévők) a pendrive-ot. A gép indításakor, az ASUS feliratú képernyő megjelenésénél egyidőben nyomjuk meg az "ESC" billentyűt, így belépünk abba a boot menübe, ahol ki tudjuk választani, hogy a pendrive-ról bootoljon be a gép.

Ha valamiért nem akarna belekapaszkodni, akkor a BIOS-ban kapcsoljuk ki a "Quick Boot" opciót.

Innentől a szokásos telepítési folyamat következik, majd az operációs rendszer betöltődése után a fel nem ismert alkatrészek felinstallálása. Sok dolgunk nem lesz, az Asus Eee PC 1000H-m esetében mindössze WiFi és videókártya driverre volt szükségem. Ajánlott még az ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) Vistás verziójának is felinstallálása, hogy használhassuk az FN+ gombokat.

Videó



Vista működése Asus Eee PC 1000H-n

A bejegyzés fórumában szívesen segítek, ha valaki nem találna valamihez drivert!

Amiket én használok (Asus Eee PC 1000H):
WiFi driver(0,6MB)
ACPI driver(5,1MB)
Videókártya driver(17,2MB)

Sok sikert!

Előzmények

  • Bios frissítés Eee PC-nken

    Ahogyan az asztali PC-knél itt is azt hallhatjuk, hogy akkor érdemes frissítenünk a BIOS-szoftvert, ha a...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.