2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Asus Xonar DS

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A specifikáció szép és jó, de a valóság már más dolog.

[ ÚJ TESZT ]

Tiszteletem mindenkinek!

Eredetileg ezt a szösszenetet, csak bejegyzésnek szántam, de
1: Oda nem fér ki, mert kevés karaktert lehet felvinni
2: Hangkártyák között ez nem annyira drága kártya, így ha többen megveszik, akkor jó tanulság lesz nekik.

A minap megtörtént az, amiről azt hittem, hogy sohasem fog megtörténni.
Vettem egy hangkártyát.
Mégpedig az Asus Xonar DS nevezetű, látszólag frankó kis hangkártyát.
Alapvetően ellenzem ezeket a "külső" hangkártyákat, mert szerintem az alaplapi bőven megfelel, csak jól kell beállítani, nem mindent eszeveszetten maximumra húzni. Az EAX meg egyéb mondvacsinált hülyeségek nem érdekelnek.
Ennek ellenére megvettem, mivel mostanában megint építgetni kezdtem magamnak erősítőket és pár hete csináltam magamnak hangdobozt is, így gondoltam, akkor adok az érzésnek, hátha annyira jó, mint mondják.
Természetesen hetekig nézegettem a teszteket, hogy mit kellene venni, de olyat akartam, amiben cserélhető a műveleti erősítő (később: op-amp) és nem olyan túlzottan drága. Így jutott a választás a fent említett kártyára.
Íme egy kép róla (guglis):

Jól látszik rajta a cserélhető op-amp (a kártya bal felső sarkában a kondenzátorok között)
Szintén jól látszik rajta az IC típusa: JRC 8022B! Ez a Hi-Fi -sták körében egy köztudottan nagyon nagyon szép hangú és nem túl drága IC, csak nagyon nehéz beszerezni. A hivatalos Asus honlapon is ez az IC szerepel a képen, a Gugli képkeresőjében és az összes tesztben (Elite Bastards, Vortez, Hardware Heaven, Bit-Tech.net ) is ez az IC van.
Gondoltam magamban ez tökéletes lesz nekem.
Megrendeltem pénteken hajnalban a kártyát a PCX-től és szombaton reggel meg is érkezett:

A csomagolás szép és igényes, bár sok minden nem kapunk a pénzünkért: Low Profile "vasat" két csavarral, egy igen sovány és gyakorlatilag semmit sem tartalmazó (de azt sok nyelven) könyvet, egy Driver CD-t és egy TOSLINK optikai műanyag csatlakozót.
A leírásában és a hivatalos honlapon szó sincs a cserélhető op-apm -ról, de ez számomra nem volt gond.
Beépítettem a kártyát, feltelepítettem a drivert és jött az első meglepetés. Rothadosz. Lehalt tőle a Windows-om, nem kicsit. Megmutatta nekem az asztalt és a tálcát, de azon kívül az égadta világon semmit sem tudtam csinálni: se vezérlőpult, se uninstall, se firefox, se avast = semmi.
Csökkentett mód, uninstall, új driver letölt és normál módban telepít.
Végre minden müxik szól a kártya is.
Szól?
Jött az eltorzult és értetlen arc. Most akkor ezmiez? Ez a hang 12k? Kidobtam egy csomó pénzt. Megint.
Másnap, amikor nekiálltam nézegetni a kártyáról a beépítés előtt készült képeket, akkor vettem észre hogy hoppá, ez itt nem az amit ígértek:

Igen-igen. Nem az az op-amp van rajta, mint amit ígértek, hanem egy NE5532. Na itt elkezdtem nagyon csúnyán anyázódni, utána meg röhögni. Beletesznek egy több mint 12 000 Ft-os hangkártyába egy 102 Ft-os műveleti erősítőt? Hát mi ez? Mit képzelnek ezek? Ez az IC a minőség szinte legalja és pont ezen múlik a kártya hangja (legalábbis nagyon nagy részben, az analóg, sztereó részen). Sokan szeretik ezt az IC-t (mert olcsó!), de annál többen nem. Nekem sem a szívem csücske.

Ha tudnék angolul, akkor már írtam volna az Asus supportjának, hogy WTF képzeltek?
Felkaptam a vizet, hogy nekem ez nem jó, elmentem kisvárosom egyetlen és irgalmatlan drága elektronikai boltjába és megkérdeztem, hogy tudna-e esetleg nekem adni OPA2134 vagy OPA2604 -et. Ezek igen jó minőségű IC-k, de elektronikai viszonylatban nagyon drágák.
Az NE5532 102 Ft az OPA2134 768 Ft az OPA2604 pedíg 1637 Ft. Drámai különbségek.
Természetesen egyik sem volt, úgy hogy munkatársamtól kaptam végül is egy OPA2134-et. Ez már azért igen! Adatai alapján jó, de nem a legjobb, a zajelnyomása sem akkora mint a 2604-nek és a torzítása is nagyobb 0.0003% vs. 0.00008%, de cserébe annak a harmadába kerül.
Azt viszont hozzá kell tegyem a teljesség miatt, hogy a 2604 nem kifejezetten hangfrekvenciás erősítésre való! FET-es bemenete van, ami rendkívül gyors működést garantál, talán emiatt van annyira jó hangja mégis.
Szóval kicseréltem az op-amp -ot:

Na kérem szépen. Ezeket a hangok szerettem volna hallani az először. Jelentősen jobb lett a hangja, megjöttek azok a hangok amik azt sem tudtam, hogy ott vannak (végre van tisztességes magas hang is). Rendkívül precíz hangja van és nagy a dinamikája, de elég mereven szól (nekem tetszik), részletező nagyon EQ nélkül! Remélem, majd ha tudok bele szerezni egy 2604-est, akkor még jobb lesz a hangja, csak elég drága szegényem.

Tanulság: A reklám és a teszt nem a valóság (ez mindig így van), de ez itt most szemmel látható és füllel hallható kamuzás. Aki nem jártas egy kicsit az elektronikában, annak nem tűnik fel, hogy csúnyán átvágták.

Egészen biztos vagyok benne, hogy ha be lenne mérve az NE5532-es IC-vel a hangkártya, akkor nem teljesítené az ígért adatainak a negyedét sem. A torzítási adatairól ne is beszéljünk.
Az meg már csak ráadás, hogy sima elektrolit kondenzátorokat használnak a kártyán, nem is LOW ESR (& IMP) -akat. Majd ha nem lesz garis, akkor kicserélgetem ezeket is, hangfrekvenciához ezek sokkal jobbak.
Az alaplapi hangkártyához képest ez a kártya még az NE5532-vel is szebben szólt, bár nem túl sokkal, de az op-amp cseréje után megtáltosodott. Akinek van egy jó hangrendszere (nem ilyen pár ezer Ft-os Genius, Millenium, Orion és a többiek), annak mindenképpen csak ajánlani tudom a cserét, bár felháborító, hogy egy vadi új kártyára költeni kell. Nem keveset.
Annak ellenére, hogy vannak a kártyával gondok mégis ajánlatos, mert igen szépen szól.
A Szoftveres részről direkt nem írtam semmit sem, azt megnézhetitek a linkelt teszteknél, de higgyétek el a legújabb már működik rendesen :-)

utógondolatok: "A jó hangzás, csak légből kapott hír" szól a mondás. Kinek ez, kinek az tetszik jobban/szól jobban. Az adatok nem tükrözik a hangzást, nem szabad adatok alapján dönteni, próbálgatni kell (ha megteheti az ember)! Mindenkinek a füle dönti el, hogy mi jó és mi rossz(abb). Lehet, hogy egy olcsó hangrendszernél nem érdemes az op-amp-ot cserélni, de lehet, hogy csak ott érdemes igazán. Minden esetre, aki nem sajnál megvenni egy ilyen 2134-es OPA-t, annak csak ajánlani tudom, mert biztosan jobb lesz, mint az NE5532.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.