2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Asus Zenbook UX305CA - az utolsó mohikán

Egy éve azt hittem, nem lesz több notebookom, viszont az a gyanúm, hogy ez az utolsó ultrabookom.

[ ÚJ TESZT ]

Végszó

Miután ily alaposan körbejártam a témát, ideje meghoznom a végső értékelést.
A kis Zenbook hihetetlen mértékben lopta be magát a szívembe. A vékonysága, a pille súlya, az átlagon messze túlmutató kijelzője, a minőségi, fém anyaghasználata, és a mozgó alkatrészektől mentes, tökéletesen néma felépítése igazi kuriózummá teszi ezt a masinát.

Ehhez társul még a mindennapi életet messze tökéletesen kiszolgáló ereje, valamint könnyedebb játékra is alkalmas grafikai teljesítménye. Ezen a fronton messze-messze felülmúlta az elvárásaimat.
Ha ehhez hozzá tesszük, hogy árban is a megfizethető kategóriában száll versenybe, akkor azt kell mondjam, nálam eddig az év terméke.

Persze eredetileg féltem tőle, hogy nem fog megfelelni az elvárásaimnak, vagy minőség szempontjából, vagy a teljesítménye lesz elégtelen, de pont az ellenkezője bizonyosodott be, az anyaghasználata, a minőségérzete kifogástalan, a teljesítménye messze meghaladja az elvárásaimat.
Szívem szerint szeretném azt mondani, hogy ha 180 fokban hátrahajtható kijelzőt kapott volna, amolyan notebook/tablet hibrid módra, akkor maga lenne, a megtestesült tökély, de az olyan lenne, mint egy kupét hibáztatni azért, amiért nem cabrio. Igazságtalan. Ez egy notebook, és már akkor is tudtam, hogy az lesz, amikor megvettem, így ezen tényleg nem célszerű nyekeregni.

Persze egy kicsit sajnálom a dogot, mert így sajnos kénytelen leszek majd beszerezni egy tabletet is, de ez majd csak akkor lesz aktuális, amikor lesz olyan tablet, ami a cikk elején felsorolt követelményeknek megfelel. Hogy az mikor lesz, azt nem tudom, de gyanítom, hogy már idén piacra kerül legalább 1-1 ilyen tablet, minden nagy gyártótól.
Az ár persze kérdéses, de előbb utóbb az is be fog csúszni abba az ársávba, amit már egyszerű földi halandók is ki tudnak fizetni.

Teszem hozzá, ha volt tanulsága ennek az ultrabooknak, akkor az nem más, mint hogy nekem el kell felejtenem az Atom processzoros tableteket. Core M. Mostantól ez a varázsszó, az etalon, ami alá nem megyünk be.
Nem azért, mert ez a minimum, amit már a mindennapi használatra is alkalmasnak tartok, hanem azért, mert olyan kiváló teljesítményt nyújt, amiről immáron nehezen tudnék lemondani. Valamint az is szempont, hogy a legerősebb X7-es Atom ennek a teljesítménynek a felét tudja körülbelül, és az már nem kizárt, hogy bizony elégtelen lenne, vagy legalábbis túl sok kompromisszum megkötésére készteti az embert.

A cikk végén feltettem magamnak a kérdést, amiről már egy éve is azt hittem, hogy tudom rá a választ. Lesz-e még valaha notebookom?
Tekintettel arra, hogy ezen a kérdésen egyszer már elhasaltam, kénytelen leszek picit óvatosabban fogalmazni.

Jöhet még olyan szituáció, amikor igen is szükségem lesz egy notebookra, de a számítástechnika ezen szegmensét egyre inkább csak asztali PC helyettesként, gamer gépekként és olyan munkakörökben tudom elképzelni, ahol igazán nagy szükség van a komoly számítási és grafikai teljesítményre.
Nem zárható ki, hogy a jövőben nekem is szükségem lesz nagy teljesítményű, de mobil eszközre. Így tehát nem zárható ki az sem, hogy lesz még nekem is notebookom a jövőben. Az viszont szinte biztos, hogy a következő ultra-hordozható számítástechnikai eszközöm egy tablet/notebook hibrid lesz.

Ezt gondoltam már egy éve is, és látva, mire képes ma egy passzívan hűtött processzor, kellő mennyiségű RAM-mal, és kellő méretű és gyorsaságú SSD-vel, szinte elkerülhetetlennek látom, hogy a mobil számítástechnika ezen irányzat mentén fejlődjön tovább.

Igaz, még egy kicsit várni kell egy igazán nyerő ajánlatra, de látva, hogy 2-3 év alatt hova fejlődött egy korábban nem is létező szegmens, szinte törvényszerű, hogy egyszer megéljük azt, hogy valamelyik gyártó előáll egy igazán minőségi, kompromisszum mente, és megfizethető konstrukcióval.

Talán már idén, de legkésőbb 1-2 éven belül, ha nekem kellene tippelnem. És ha a gyártók és a fogyasztók is ráéreznek a termékcsalád ízére, onnantól kezdve nem lesz megállás.
Véleményem szerint, bár notebookokra mindig is szükség lesz, a könnyű, ultra-hordozható készülékek fő áramát ezek a kettő az egyben masinák fogják felváltani a nem is oly távoli jövőben.

Előnyök

Vékony készülékház (12 milliméter)
Kicsi súly
Teljesen fém kialakítás
Kiváló kijelző
Passzív hűtés
Hangtalan üzemelés
Mozgó alkatrészektől mentes kialakítás
10 órás üzemidő
Meglepően jó grafikai teljesítmény
Könnyedebb játékra alkalmas
Korrekt hangzáskép

Hátrányok

Hiányzó billentyűzet-világítás
Nem tökéletes billentyűzetkialakítás (irány billentyűk, be-kikapcsoló gomb)
Minimális elektronikai cicergés
Nem tökéletes touchpad (szoftver)

Azóta történt

  • ASUS Transformer Book T101HA

    Kisméretű Windows 10-es táblagép, amit bárhol előkaphatsz munkára vagy akár szórakozásra is.

  • ASUS ZenBook UX410UA

    Papíron jól mutatnak a specifikációk, de a gyakorlatban kell helytállnia a viszonylag friss modellnek.

  • Vissza a consumer vonatra!

    Rövid történet arról, hogy a Zenbookot váltó Elitebook után miért jött megint Zenbook.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.