2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Asus Zenbook UX305CA - az utolsó mohikán

Egy éve azt hittem, nem lesz több notebookom, viszont az a gyanúm, hogy ez az utolsó ultrabookom.

[ ÚJ TESZT ]

Játék teljesítmény

A napi használat után evezzünk hát át komolyabb vizekre, és lássuk, hogy mi a helyzet a játékokkal.
Számomra, így 32 évesen ez picit komplex téma. Kijelenthető, hogy sok esetben jobban érdekelnek a régebbi játékok, mint a modern címek. Részben megkopott már bennem a gamer ösztön, másfelől nincs már annyi időm és energiám játszani, mint régen, így inkább a jól bevált címekre vagyok vevő, mintsem, hogy újdonságokkal kísérletezzek.

Tudom, hogy ez egy kisebbségi hozzáállás, de ez van.
Az nyilvánvaló volt a kezdet kezdetén, hogy ez nem egy gamer gép, de lévén a hardcore gamer élményt évek óta az asztali PC-m szállítja, ezért nem jelentett kardinális kérdést ez a dolog. Inkább csak abban reménykedtem, hogy az alkalomszerű gamer igényeket képes lesz kielégíteni a masina. Olyan esetekre, amikor valahol az otthonomtól távol unatkozom nagy keményen.

A tesztek alapján azért voltak elvárásaim a géppel kapcsolatban, még ha nem is nevezném őket vérmesnek. Titkon reménykedtem benne, hogy a nagy kedvenc címek, legalább Mass Effect 2-ig elfutnak, elbukdácsolnak.
Meghökkentően nagyot csalódtam, szerencsére pozitív irányba.

Amint megjött a gép, és feltúrtam az alapvető, megszokott, magam köré épített infrastruktúrát, nekiláttam a játékok telepítésének. Mert számomra ezekkel lehet a legjobban lemérni, hogy mennyire combos is egy notebook.
Természetesen a régi klasszikusokkal kezdtem, mert tartottam tőle, hogy ezek közül sok nem fog futni, ilyen-olyan inkompatibilitási problémák miatt.

Részben igazam is lett, mert a Red Alert 2 egyáltalán nem volt hajlandó elindulni, a Halo 1 pedig valami bizarr grafika hibával küzdött, aminek hála az objektumok csík-szerűen elkenődtek, ennek hála a játékot kénytelen voltam játszhatatlannak minősíteni. Valószínűleg amúgy driver hiba, de az Intel nem kapkodja el az új driverek kiadását, a legfrissebb is két hónapos volt, így nem sok reményt fűznék ahhoz, hogy ebből valaha is játszható game lesz.

Ellenben a többi nagy klasszikus kedvenc teljesen korrekt mód elindult, térjünk is rá ezekre.
Örök nagy kedvenc a Mass Effect trilógia. Ennek az első része már nem mai csirke, 2008-ban jelent meg PC-re, így nagy reményeket fűztem hozzá, titkon még azt reméltem, hogy talán Full-HD-ben is el lehet majd pötyögni vele. Sajnos nem lett igazam, ugyanis maximum HD-ban élvezhető igazán, 30 FPS fölötti értékkel, közepes grafikai részletességgel, élsimítással.
Ekkor lélekben kicsit fel is adtam a reményt, hogy ha az első rész ennyire gyengén fut csak, akkor a másik kettő talán el sem indul majd.

Nagyobbat nem is tévedhettem volna, mert érdekes módon a ME2 és a ME3 legalább ilyen gördülékenyen fut. Egy picit döbbenten, és érhetetlenül álltam a jelenség előtt, de ettől függetlenül örültem neki, mi több fülig ért a szám. A Mass Effect trilógiát annyira szeretem, hogy egy fél életet le tudnék élni annak nyomkodásával, így ha egy atombunkerbe kell vonulnom, nem kétséges, hogy a kis UX300-nak is szorítok majd helyet a túlélő csomagban.

A következő nagy meglepetést egy olyan játék hozta, amit csak a vicc kedvéért raktam fel, és azért, hogy lássam végre meghalni a notit.
Nem másról van szó, minta 2013-as Tomb Raider PC-s verziójáról. Tényleg arra számítottam, hogy 1-2 FPS-es nyűglődést fogok látni, legnagyobb megdöbbenésemre viszont „hidegen” simán hozta a 30 FPS-t a játék, és kifejezetten gördülékeny volt, élvezhető játszható. Természetesen itt is inkább a HD felbontásra kell gondolni, erősen visszafogott effektezéssel, de még ennek tükrében is megdöbbentett, hogy milyen jól bírja a strapát a 305-ös.

Több mint egy órás játék után sem igazán akaródzott annyira felmelegedni, hogy throttlingoljon az proci. Igaz a teszteket egy 20 fokos szobában végeztem, a nyári 40 fokban biztos más lesz a helyzet.
Viszont amikor mégis sikerült túlhevítenem a procit, a játék még akkor is élvezhető, és játszható maradt. A 20-25 közötti FPS értékeket még így is tudta produkálni az esetek nagy részében, néha persze előfordult egy-egy komolyabb lagg, frame drop, de ritkán, és még ez sem volt igazán komolyan zavarónak nevezhető.

Ha valaki azt mondja nekem, a játék megjelenésének évében, hogy néhány év múlva egy passzívan hűtött, 4,5 Wattos ultrabookon fogom tolni azt a játékon, biztosan kinevetem az illetőt, és lám, itt tart a világ.

Íme, egy lista, az általam kipróbált játékokról, és azok futásteljesítményéről:

- Chrome: 1280x960 - Konstans: 45-50 FPS - (Ítélet: tökéletesen játszható)
- CNC Generals: 1280x960 - Fix: 30 FPS - (Ítélet: tökéletesen játszható)
- GTA SA: Átlag:1280x768 - High beállításokkal - Konstans 30-35 FPS - Szoftveresen limitálható Fix 25 FPS-re a menüben - (Ítélet: tökéletesen játszható)
- Halo: 1280x720 - Fix 30 FPS + Fix grafikai bug - (Ítélet: Játszhatatlan)
- Hitman 4: 1280x720 - 25-60 FPS - Átlagosan kb. 30 FPS - (Ítélet: Kompromisszumokkal játszható)
- James Bond - QoS: 1920x1080 - Fix 30 FPS - (Ítélet: tökéletesen játszható)
- Mass Effect 1: 1360x768 - 30-60 FPS szórás - Átlagosan 40-45 FPS - (Ítélet: tökéletesen játszható)
- Mass Effect 2: 1360x768 - Hidegen 30-40 FPS - Thermal Throttling: 25-35 FPS - (Ítélet: jól játszható)
- Mass Effect 3: 1280x720 - Hidegen 30-40 FPS (Ítélet: jól játszható)
- MechWarrior 4: 1024x768 - Nappali pályákon konstans 50, éjjeli pályákon konstans 25 FPS - fura... - (Ítélet: tökéletesen játszható)
- NFS MW: 1280x1024 - Közepes beállítások mellett konstans a 55-60 FPS (a játék néha beakad, és 10-15 másodpercig semmit nem csinál, majd mintha mi se történt volna, működik tovább. Grafikai driver bug-ra gyanakszom. - High-ra húzott beállítások mellett konstans 30 FPS - (Ítélet: ha nem lenne a fagyogatás, tökéletesen játszható lenne)
- Star Wars - EAW: 15-60 FPS szórás - Átlag 25-30 FPS - (Ítélet: jól játszható)
- COD4 MW: Full HD + közepes beállítások VAGY 1280x720 High beállítások: konstans 30 FPS VAGY 1280x720 + közepes beállítások: átlag 60-70 FPS - (Ítélet: jól játszható)
- Tomb Raider: 1360x768 - Átlag 25-30 FPS - Thermal Throttling: 12-18 FPS - (Ítélet: Erős kompromisszumokkal, de játszható még élvezhető szinten)
- Red Aler 3 Uprising - 1920x1080 - Konstans 30 FPS - (Ítélet: tökéletesen játszható)
- Unreal Tournament - 1280x1024 - Fix 60 FPS - (Ítélet: tökéletesen játszható)

Egy kis magyarázat.
Némely játék nagyon komoly FPS ingadozást produkált, ott kiírtam, a teljes tartományt, és igyekeztem azt a középértéket venni, amiben az esetek nagyobb részében mozgott a játék.
A konstans jelző azt jelenti, hogy a játék az esetek kb. 90%-ában hozza az adott FPS számot, vagy FPS tartományt, ha van is FPS eltérés, az ritkán fordul elő, azonos eltérés mutatkozik felfelé és lefelé is, és kis ingadozást mutat.

A Fix jelzőt ott használtam, ahol vagy szoftveresen volt limitálva a játék FPS értéke, és sem alá, sem fölé nem ment, maximum 1-2 FPS eltérés volt tapasztalható, vagy annyira stabil FPS értéket hozott a játék, ami alapján már besorolható ezen kategóriába.

Az ítélet pedig a szubjektív véleményemet tükrözi arról, mennyire találom játszhatónak a játékot.
Némely régi játéknál meglehetősen kicsi felbontást láthattok, ez leginkább annak köszönhető, hogy az adott játék nem támogatja a 16:9-es képarányt, ezért kénytelen vagyok 4:3-as felbontásban játszani, amiből a legnagyobb, amit a monitor torzítás nélkül támogat, az 1280*1024.

Ami a Thermal Throttling-ot illeti, meg kell említenem, hogy egy 20 fokos szobában pusztán csak játékkal nem igazán lehet annyira felhevíteni a gépet, hogy érezhetően csökkenjen a teljesítménye. Több esetben bekapcsolás után órákig képes voltam játszani komolyabb melegedés nélkül, még az újabb címekkel is. Sokkal inkább fűtik a gépet az olyan feladatok, ahol az SSD is komoly terhelésnek van kitéve, például nagyobb fájlok kicsomagolása, kódolás, installálás, stb.

Ennek tükrében nem minden játéknál sikerült Thermal Throttling-ot előidéznem, de ahol sikerült, ott azt is dokumentáltam.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • ASUS Transformer Book T101HA

    Kisméretű Windows 10-es táblagép, amit bárhol előkaphatsz munkára vagy akár szórakozásra is.

  • ASUS ZenBook UX410UA

    Papíron jól mutatnak a specifikációk, de a gyakorlatban kell helytállnia a viszonylag friss modellnek.

  • Vissza a consumer vonatra!

    Rövid történet arról, hogy a Zenbookot váltó Elitebook után miért jött megint Zenbook.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.