2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Asus Strix Claw - a marketing markában

Jól hangzik a név, de félrevezető. Ami a bagoly tollai alatt van, az viszont figyelemre méltó!

[ ÚJ TESZT ]

Kívülről

Bevezető

Az egeres topikban jó ideje TODO listát vezetünk a jónak ígérkező, de teszteletlen egerekről. Ha a kezembe akad egy, igyekszem róla tesztet írni, jelenleg a negyedik cikket olvasod. Hamarosan érkezik az EVGA TORQ X5 tesztje, melyet már régóta ígérgetek...

Ha ismeretlen fogalommal találkozol, bátran látogass el az egeres topik összefoglalójához.

A három előző példány közös jellemzője, hogy Avago A3090 szenzor dolgozik bennük, mégpedig kiválóan, bár láttam már elrontott példányt is. A most bemutatott egér viszont szintén első osztályú PMW3310 szenzort kapott. A szenzorral szemben most magasabbak az elvárásaim, mint eddig: az A3090 szinte minden egérben máshogy teljesített, így benne volt a pakliban, hogy rosszul implementálták. A PMW3310-es egerek ezzel szemben egységes képet mutatnak, gyakorlatilag emberi kézzel kiakaszthatatlanok.

A teszt írása idején 14-16000 Ft körül mozog az ára.

A pár hetes egeret egy fórumtárstól kaptam kölcsön, köszönet érte!

Csomagolás, külső

A doboz formátuma mára sztenderdnek számít, a fedél alatt átlátszó műanyag burokban díszeleg az egér. Belül számos apróságot találunk: hülyebiztos beüzemelési útmutatót, száznyelvű garanciapapírt, csicsás Strix matricát, tartalék talpakat, és egy CD-t egy régebbi driverrel. Én a legfrissebb, 1.09.04-es verzióval teszteltem.

A burkolat teteje és alja fekete, a két oldala sötétszürke. A görgő, a bal gomb bal elején lévő DPI-LED-ek és a hátán lévő Strix logo Fidesz-sárga színben virít. A logo világítása manapság közkedvelt, szerintem idegesítő pulzáló.

Méret, forma

A Strix Claw CM Storm Alcor és Razer DeathAdder 3.5G, illetve Microsoft WheelMouse Optical 1.1A és Logitech G100s között.

Méretei: 123 × 72 × 45 mm. A hossza átlagos, viszont magas és széles. Aszimmetrikus, jobb kézbe simuló formájú.

Átlagos kezemnek tenyeres fogásra kifejezetten kényelmes. Fingertip grip esetén a hüvelykujj nagyon előrekívánkozik, a neki szánt mélyedésbe, míg claw gripre egyszerűen nagy nekem. A doboza úgy hirdeti, hogy Designed for all grip styles. A marketing sikeresen belezavarodott saját magába: Claw-nak nevezik el, és azt állítják, hogy minden fogásra kényelmes. A valóságtól szerintem mindkettő messze áll: ez egy tenyeres fogásra való egér. Kézben tartva leginkább a Razer DeathAdderre emlékeztet, nagyon hasonló érzés.

A két főgomb homorú, és a jobb oldalon egy kisebb él található a gyűrűsujj támasztására. Így 1-3-1-re kifejezetten kényelmetlen, gyakorlatilag csak 1-2-2-vel tudom fogni. Kicsit ferdén, balra fordulva áll a kezemben, bár nekem gyakorlatilag mindegyik tenyeres egér.

Mindez természetesen szubjektív. Nagyobb kezűeknek claw és fingertip gripre is lehet kényelmes.

A három (!) oldalgomb elhelyezése meglepően szerencsés a két oldalgombos egerekhez képest. Általában nem lehet úgy helyezkedni, hogy mindkét oldalgombot kényelmesen elérjük. Az Asus viszont a szokványostól eltérően rendezte el, rakott alájuk egy harmadik, teljes hosszúságút. Ez áll legjobban kézre, a Sniper gomb, viszont a véletlen megnyomásnak ki van téve, különösen felemeléskor. Kicsit nyújtózkodva a felső két gombot is könnyedén tudjuk nyomkodni, ezek nincsenek útban.

Az alsó oldalgomb picit lötyög, enyhén zavaró tud lenni.

A görgő mögötti két gomb tenyeres fogás esetén egyszerűen túl messze van az ujjainktól, míg claw és fingertip grip esetén az én kézméretemmel pont jó helyen van az elülső.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.