2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

ASUS EAH3850 miniteszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Beléptem én is a klubba egy ASUS EAH3850-essel. Az első benyomásaim nagyon pozitívak a kártyával...

[ ÚJ TESZT ]

Az első benyomások

Nos, beléptem én is a klubba egy ASUS EAH3850-essel. Az első benyomásaim nagyon pozitívak a kártyával. Hozza ugyanazt a teljesítményt mint az előző kártyám (Sapphire HD 2900Pro), igaz tuningolhatóságban némileg lemarad. Ezt ellensúlyozza az igencsak örvendetes 55nm-es magtechnológia, végre nem egy hőerőművet kell a gépemben tartanom. Ennélfogva megsüketülnöm sem szükséges a felgyülemlett hő arréb viteléhez. Muszáj ezt jobban kifejtenem.

[link]

kattintva nagyobb

Két hétig használtam a 2900Pro-t, és elég nehézkes volt vele az életem. Az egy dolog hogy baromi gyors volt, és baromi jól tuningolható, de a túlmelegedés okozta sorozatos fagyások, a ventillátor hirtelen 100%-ra ugrása (windows alatti filmnézés közben ugyanúgy mint játékban, full random módszerrel) borzolták az idegeimet. Elvileg a tápom volt kevés neki, de egy 450W-os csifinek illene elbírnia. Jobban mondva egy 2900Pro-nak is illene beérnie egy 450W-os csifivel. Lehet hogy tényleg a tápom volt kevés, egy biztos: nem érte meg azt a szívást amit muszáj voltam vele végigjátszani.

[link]

kattintva nagyobb

Ezek után a 3850 maga a mennyország. A kis egyszlotos hűtője komótosan rójja köreit, semmi felesleges hangoskodás. RivaTuner-ben meghatároztam a küszöbértékeket, így kaptam egy három sávos ventillátorszabályzást. Játék alatt szépen felpörög, de az is csak egy kellemes búgás a 2900Pro rakéta-porszívó feelingjéhez képest. A fagyások és titokzatos leállások eltűntek, többé nem keserítik az életem.

Ismerkedés az ismeretlennel

Az ASUS kiszereléséről még ejtenék pár szót, mert elég sokkoló. Mikor odaértem a találkahelyre és megláttam a dobozát akkor nem akartam hinni a szememnek. Legalább másfélszer nagyobb mint a (szintén ASUS) P5KC alaplapom doboza! És mindezt egy videókártyának, ezt nevezem én megalomániának. Íme egy kép róla, illetve elég bőséges tartalmáról:

[link]

kattintva nagyobb

Szerény véleményem szerint mindez belefért volna egy fele ekkora dobozba is. Sebaj, kiteszem majd dísznek a polcra, lol. A doboz tartalma a szükséges minimumon túl (dvi-crt, hdmi-dvi, s-video, 6pin-molex, drivercd) is tartogat meglepetéseket. Ahogyan a doboz eleje is árulkodik róla, egy Company of Heroes kiegészítőlemezzel leszünk gazdagabbak ha az ASUS variációját választjuk. Jó játék, már végigjátszottam néhány hónapja, így én nem tudok neki örülni, de ajándéknak tökéletes lesz. Ami még említést érdemel az a bőr cd-tartó, ennek tényleg hasznát veszem majd.

[link]

kattintva nagyobb

ATi-snak lenni
Egyszer rudi mondta nekem, hogy ne gyártót pártoljak, hanem az éppen aktuális legjobbat. Ez alatt sok mindent lehet érteni, én a magam részéről a jó ár/teljesítmény mutatót nevezem ennek. A véletlenek folytán eddig legtöbbször ATi kártya dohogott a gépemben, kedzve egy Radeon 9000-essel, amit még jó néhány utóda követett. Ezek után váltottam nVidiára, a szebb időket megélt 6600GT kapcsán, amit a mégnagyobb sláger 7600GT követett. Úgy tűnik lassan ideje volt hazatérni, lévén a vérem mégiscsak piros és nem zöld. :-) Több generációnyi kártyát magam mögött tudva (mindkét gyártótól), az a véleményem hogy az nVidia inkább a nyers erőre támaszkodik, és ezt sallangmentesen teszi. Az ATi viszont inkább foglalkozik a felhasználóval, és annak kényelmével. Erről számtalan dolog tesz tanúbizonyságot: az első és legfontosabb a driver-ellátottság felfogása. Meglátásom szerint az nVidia az újabbnál újabb forceware driverekkel mindig az aktuális csúcskártyák tulajainak kedvez (és ezáltal anomáliáknak és teljesítménycsökkenésnek teszi ki a régebbi kártyák tulajait). Ezzel szemben az ATi ilyen rangsorolást nem végez, és stabilabbak is a Catalyst-driverek. A másik sarkalatos pont a színvilág. Sok ATi-tulaj a sokkal élethűbb és teltebb színvilágot hozza fel érvként az nVidia megoldásaival szemben, ámde ez az előny csak részben igaz. Egészen addig van szebb képe egy ATi-nak, amíg az nVidia tulaj el nem kezdi feljebb csúsztatni a Digital Vibrance nevű csúszkát. Innentől egálban van a két márka, sőt a DV aktív használata után még az ATi képét találtam némileg fakóbbnak. Viszont aki nem használja ezt az opciót az bizony fájóan színtelen és fakó képet láthat nap mint nap, míg az Radeonok ezt "gyárilag" biztosítják, ami nálam nagy piros pontot érdemel.
Ezen felül jobbnak találom az új HD-k médiatámogatási képességeit is. Lévén hardveresen gyorsítják a H.264 és egyéb high definition videókat, és a GPU-t videókonvertálásra is be lehet fogni. Ez rendkívüli mértékben tehermentesíti a CPU-t, és jóval gyorsabb is.
Az utolsó nagy különbség a két gyártó között a játékfejlesztők támogatása. Nem titok hogy az nVidia jóval több játék fejlesztésénél bábáskodik, mind szakmai mind pénzügyi segítséget nyújtva. Az eredmény pedig magától értetődik: az nVidia-szponzorált játékok optimalizáltabbak a Geforce kártyákon, mint az ATi-s társaikon. Mindezt azért tartottam fontosnak leírni, mivel megjártam mind a két oldalt, és úgy érzem hogy hosszú évek sötétben tapogatózása után sikerül némileg átlátni a szituációt.

A tuningról

Mint említettem volt, a 3850 közel sem jeleskedik olyan jó tuningpotenciállal, mint a nagy előd. Míg a 2900Pro-mat minden gond nélkül tudtam 2900XT sebessége fölött járatni, addig ezzel a kártyával nem érem be a 3870-et. Ahogyan az a képeken is látható, GPU szinten 12%-os tuningot értem el, míg a ramokat 21%-kal tudtam gyorsítani a gyári értékeken túl. Hozzáteszem, ennél többet is menne a kártya, de referenciahűtéssel nem kezdek neki, illetve a mindenre-elég-a-kártya meggondolásból nem is izgat a tuning.

Tesztkonfiguráció
Alaplap: ASUS P5KC
Processzor: Intel Core2Duo E6400 @ 3.2 GHz
Memória: 2*1024 MB Kingston DDR2-400
Videókártya: ASUS EAH3850 256MB
Merevlemez: Samsung Spinpoint T166 320GB
Táp: Chieftec GPS-450W

Szoftverkörnyezet
Microsoft Windows XP 32bit (szervízcsomag 2-vel és február 20-ig minden frissítéssel)
ATi Catalyst 8.2
Futuremark 3DMark05 1.3.0 Pro (október 7-i hotfixxel)

[link]

3DMark05 alapjáraton - kattintva nagyobb

[link]

3DMark05 750MHz/1000MHz - kattintva nagyobb

Verdikt

Ha az eddigiekhez hozzávesszük hogy bruttó 38 ezer forintért meg lehet ezt kapni ezt a kártyát (és ez az ár rohamosan zuhan), akkor azt hiszem a jelenlegi best-buy videókártyáról beszélünk. Méghozzá a felsőkategória belépőszintjéről. Én nagyon örülök ennek a döntésemnek, még akkor is ha kicsivel több pénzem bánta - először 8600GT-ről váltottam 2900Pro-ra, majd arról a 3850-re, ha rögtön erre váltok akkor megspórolok legalább 3 évnyi öregedést, illetve kb 5 ezer köztársasági kreditet. De mondom, én így sem bánom, sőt. Mindenkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani, aki egy nem melegedő, de a mai elvárásokhoz mérten is gyors videókártyát keres. És ezért nem is kell olyan mélyen a pénztárcába nyúlni :-)

Egyenlőre ennyi, remélem sikerült az írásommal segítenem néhányatok döntését. A későbbiekben valószínűleg születik folytatása a tesztnek, vagy majd éppen ezt bővítem, még nem tudom. Egy biztos: a folytatásban számtalan játékteszttel és néhány azonos súlycsoportú játékossal térek vissza.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.